[ Cum a fost ] Prima ediție a Forumului Regional ”Do it now generation of justice”

Cum a fost

În perioada 15-19 septembrie 2015, Asociația Liderjust, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la București, Regatului Țărilor de Jos în România și Kinstellar, a organizat prima ediție a Forumului Regional ”Do it now generation of justice” dedicat profesioniștilor din domeniul juridic din statele Europei de Sud Est.

Ideea acestui proiect s-a născut din nevoia de cooperare eficientă și rapidă între statele din regiune, atât ca parte a Uniunii Europene, cât și ca zonă cu un caracter specific prin istoria comună, problemele similare și reformele la nivelul sistemului de justiție.

Evenimentul a avut ca scop inițierea unui dialog între practicieni în vederea stabilirii unei politici comune în ceea ce privește reforma sistemului de justiție și întărirea cooperării internaționale, fiind invitați judecători, procurori și avocați din țări precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova și Serbia.

Prima zi a forumului a debutat cu discuții despre cooperarea internațională în materie penală, dezbatere moderată de Bogdan Bibicu (Kinstellar). Participanții au identificat problemele întâlnite în practica națională, cu precădere în statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, au împărtășit experiențele proprii și au propus crearea unui portal cu informațiile necesare pentru eficientizarea echipelor comune de investigare și soluționarea cererilor de asistență în materie penală.

Ziua a continuat cu discuții privind lupta anticorupție, intervenția externă în politicile publice de prevenire și combatere a fenomenului, ”capturarea statului” în cazul corupției generalizate și nevoia de lideri capabili să schimbe modul de funcționare a instituțiilor publice.

Am încheiat ziua cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în materia libertății de exprimare, dreptului la un proces echitabil și dreptului la viață privată, temă prezentată de Beatrice Ramașcanu (judecător, formator INM). Când afectează dezbaterea publică garanții precum prezumția de nevinovăție, ce se întâmplă atunci când magistratul este subiectul dezbaterii în mass-media, care sunt limitele dreptului la exprimare și ce se întâmplă atunci când informațiile sunt furnizate presei în timpul anchetei penale sunt unele dintre întrebările ce și-au găsit răspuns în timpul dezbaterilor.

Cea de-a doua zi a forumului a demarat cu o vizită la SELEC unde participanții au descoperit cum funcționează cooperarea între cele 12 state membre ale grupului, care sunt metodele de succes identificate în ceea ce privește schimbul de informații și ce rezultate a avut acest tip de cooperare în materia investigațiilor transnaționale, urmată de o vizită la Tribunalul București și participarea la o ședință de judecată.

După-amiaza a fost dedicată combaterii infracționalității în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, eticii și deontologiei profesionale și investigării circuitelor financiare prin accesarea informațiilor din surse libere.

Discuțiile privind importanța protejării drepturilor de proprietate intelectuală prin mecanisme eficiente de drept penal au fost conduse de reprezentantul Ambasadei Statelor Unite la București, acesta subliniind nevoia de educație ca mecanism eficient de prevenire a fenomenului infracțional.

Alături de Alex Arghir (judecător, membru Liderjust) și de invitatul special, Alexandru Șerban (CSM) s-a discutat despre valorile profesionistului în drept, despre răspunderea disciplinară, codul deontologic și restricțiile inerente profesiei de magistrat și au fost soluționate cazuri practice privind încălcarea codului deontologic.

Ziua s-a încheiat cu o perspectivă diferită asupra investigării circuitelor financiare frauduloase, de data aceasta din punctul de vedere al jurnalistului, Paul Radu (Rise Project) exemplificând metodele prin care informațiile pot fi strânse din surse libere, cu ajutorul intuiției și experienței. Participanții au fost inițiați în folosirea instrumentelor dezvoltate de Rise Project în vederea documentării situațiilor de interes investigativ, precum VIS sau investigative dashboard.

În ultima zi a Forumului Regional ”Do it now generation of justice”, participanții au vizitat Parchetul de pe lângă Tribunalul București și au discutat aspecte privind combaterea evaziunii fiscale și recuperarea prejudiciilor provenite din comiterea de infracțiuni.

Discuțiile privind evaziunea fiscală, modalitatea de determinare a caracterului de ”societate fantomă” a contribuabilului, precum și modurile de operare întâlnite cu precădere în investigarea fraudelor fiscale a fost moderată de Alexandra Lăncrănjan (procuror, Liderjust).

Cea de-a doua parte a zilei a fost dedicată metodelor de recuperare a prejudiciilor, cooperării în cadrul agențiilor și instituțiilor competente să gestioneze bunurile confiscate în cadrul procedurilor în materie penală și modificărilor legislative în curs de adoptare în România. Cornel Călinescu (M.J., Asset Recovery Office) a prezentat soluția națională în ceea ce privește gestionarea bunurilor sechestrate și confiscate și pașii importanți pe care România îi face la acest moment pentru adoptarea unei legislații noi în domeniu și crearea unei instituții eficiente în administrarea acestor bunuri.

Cele trei zile de dezbateri au dat naștere unor idei de proiecte comune pentru asigurarea bunelor practici și cooperării atât în ceea ce privește cooperarea judiciară, cât și cooperarea în implementarea reformelor în domeniul justiției. Crearea unui spațiu virtual în care practicienii în drept din toate statele regiunii să poată discuta problemele curente ale justiției, atlasul privind procedurile aplicabile în fiecare stat în materie penală sau întâlnirile bilaterale pe probleme punctuale în ceea ce privește reforma sistemului judiciar sunt unele dintre rezultatele primei ediții ”Do it now generation of justice”

Orgnizatorii adresează mulțumiri partenerilor: Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București și Kinstellar și SELEC, Tribunalului București și Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru ajutorul acordat.