Lansare de carte: Drept Roman. Lecțiuni | Valerius M. Ciucă / 23 mai 2015, București

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
organizează lansarea volumelor

Drept Roman. Lecțiuni
prof. Valerius M. Ciucă

Romexpo
Cafeneaua literară din pavilionul C4
București
23 mai 2015
orele 15:00-16:00

Lansarea de carte este însoțită de dezbaterea cu tema ”De la Roma augustiană la augusta Romă a Tratatului C.E.E.”, organizată de Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Centrul Robertianum de Drept Privat European şi ARDAE – Asociația română de drept și afaceri europene.

La eveniment sunt invitați, în calitate de vorbitori: dr. Liviu Damșa, prof. univ. dr. Valerius M. Ciucă şi prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru.

Volumele lansate:
unnamedI. Valerius M. Ciucă, Drept roman, vol. I, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 2015, ISBN 9786067140316;
Descriere. Ediţia a II-a, revăzută şi adăugită. Cartea actualizează cercetările romanist-comparatiste din perspectiva apariţiei unor esenţiale transformări în ordinea juridică a sistemelor sau subsistemelor ce formează termenii de comparaţie în studiile prezentate, utilizând metoda comparativ-istorică şi depăşind exigenţele minimaliste impuse de reducţionista şcoală istorică a dreptului.

Din cuprins: Introducere în dreptul roman, Surse ale dreptului roman, Codificarea justiniană, Organizarea judiciară, Procedura civilă de judecată, Clasificarea acţiunilor, interdictelor, stipulaţiunilor pretoriene, trimiterilor în posesiune, De persona, Status civitatis, Status familiae, Bonorum divisio, Proprietas, Forme atipice ale proprietății private, Modurile de dobândire a proprietăţii, Defensio proprietatis, Jura in re aliena, De possessio.

unnamed (1)II. Valerius M. Ciucă, Drept roman, vol. II, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 2015, ISBN 9786067140323
Descriere. „Obligaţiile şi drepturile aferente (jura obligationum), cea mai mândră creaţiune a jurisconsulţilor romani, este partea cea mai puţin variabilă a dreptului civil de la o generaţiune la alta şi de la popor la popor”. Aceasta este teza lui George Plastara, una ce cristalizează propria-mi concepţie. O argumentez, de fiecare dată, după bunul exemplu al lui William Burdick, prin inserţiile de drept civil comparat, pentru a dovedi că dreptul roman nu este o disciplină „istorică”, o piesă de muzeu; dimpotrivă, este vie, complexă, enciclopedică şi fundamentală, este substanţa însăşi a ştiinţei şi a artei dreptului.” (Valerius M. Ciucă)

Din cuprins: Lecția a XVI a. Jura obligationum; Lecția a XVII a. Răspunderea delictuală la romani; Lecția a XVIII a. Răspunderea contractuală la romani; Lecția a XIX a. Conventionis divisio; Lectia a XX a. Stingerea obligațiilor; Lecția a XXI a. Garanțiile obligațiilor; Lecția a XXII a. Transmisiunea mortis causa a patrimoniului.