Model United Nations / 14-16 mai 2015, Timișoara

Asociația Tineretul ONU din România – Filiala Timișoara
organizează conferința

Model United Nations

Universitatea de Vest din Timișoara
14-16 mai 2015

Sunt așteptați la acest eveniment atât studenți din universitățile române, cât și străine, profesori specialiști în domeniul relațiilor internaționale, cât și reprezentanți ai diplomației, precum conf. univ. dr. Silviu Rogobete. Avân11131939_884338078290377_2034649027_nd ca temă generală „The Discipline of Peace. Fostering Concord in a Multicultural and Inter-Connected World”, ediția din acest an își propune dezbaterea evenimentelor care modelează și influențează scena mondială într-un mod fără precedent forțând limitele diplomației.

Astfel, comitetele simulate la TMUN care vin în complementarea și susținerea temei generale se vor axa pe „Terorism și implicațiile sale împotriva statului islamic”, tema atribuită Consilului de Securitate, respectiv “Libertatea de exprimare și codificările legale implicate în acest proces”, cadrul oferit de Comitetul Drepturilor Omului.

“Îmi face o deosebită plăcere să fiu unul dintre reprezentanţii acestei organizaţii studenţeşti care se preocupă, în principal, cu transpunerea tinerilor în diplomaţi. În fiecare an, prin inițiativele noastre urmărim educarea tinerilor în vederea înţelegerii şi orientării către domeniul relaţiilor internaţionale, încercând să responsabilizăm viitoarele generaţii în direcția unei implicări constante şi conştiente. În acest sens, ne-am propus familiarizarea participanților cu procedurile și procesele decizionale specifice ONU, precum și promovarea unor valori și principii universale, precum democrația, drepturile omului, cooperarea în caz de conflict, medierea, negocierea. Prezența la această conferință va oferi șansa tuturor participanților pasionați și interesați de a înțelege ce presupune activitatea diplomatică, prin punerea față în față cu circumstanțe în care vor fi nevoiți să își folosească abilitățile de comunicare, negociere și reprezentare, atât individual cât și în echipă. Din acest motiv, consider că particip11180154_884338091623709_648336717_narea la această conferință le va aduce participanților noi perspective”, a declarat Cătălin Stăniu, vicepreședinte al Asociației și Co-Project Manager al conferinței.

Scopul acestei conferințe este de a oferi participanților interesați de domeniul relațiilor internaționale o acomodare cu procesele ce se derulează la nivelul ONU și UE, cu accent pe procesele decizionale. Se urmărește crearea unui cadru care să încurajeze dezvoltarea privind comunicarea, cunoașterea instituțiilor internaționale și modul cum acestea acționează în relațiile internaționale în cadrul dreptului internațional.

„Nu pot decât să încurajez participarea studenților la cea de-a cincea ediție a conferinței academice Timișoara Model United Nations 2015. Tratând, pe de-o parte, un fenomen necunoscut în urmă cu 50 de ani care tulbură acum dorita “ordine mondială” și care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității internaționale, și anume terorismul, iar pe de cealaltă parte un drept vital și inalienabil al oamenilor, prezent în orice societate caracterizată prin pluralism și toleranță, și anume libertatea de exprimare, ediția din acest an oferă ocazia participanților de a dezbate și de a-și aduce contribuția la redactarea unei rezoluții privind două dintre provocările majore pe care diplomația secolului al XXI-lea le întâmpină. Având o tradiție îndelungată în cadrul a numeroase universități și licee prestigioase de pe întregul mapamond, consider că simulările de tip MUN sunt o ocazie perfectă pentru dezvoltarea abilităților necesare unui viitor lider.” a declarat Turcu Andreea, președintele Asociației Tineretul ONU – Filiala Timișoara, Project Manager al conferinței Timișoara Model United Nations 2015.

Pentru mai multe detalii și înscriere accesați aici.