Cum a fost
În calitate de participant la Concursul Național de Drepturile Omului și Migrație, mărturisesc că am fost foarte impresionat de calitatea evenimentului, drept urmare transmit calde felicitări și mulțumiri organizatorilor, Universitatea Româno-Americană și Centrul de Drepturile Omului și Migrație.
Deși am luat parte anterior la diverse concursuri de procese simulate, prezentul eveniment mi s-a părut foarte interesant prin prisma structurii sale duale, primele zile fiind destinate aprofundării tematicilor ce au urmat a fi dezbătute în cele două zile în care s-a desfășurat competiția propriu-zisă.
Am apreciat extrem de mult ariile tematice care au fost abordate, respectiv drepturile refugiaților, drepturile persoanelor cu dizabilități, drepturile copiilor, transparența administrației publice, anti-corupția și combaterea discriminării, acestea fiind, din păcate, mai puțin abordate în cadrul studiilor superioare de profil juridic din România. Astfel, am reușit să dobândesc o serie semnificativă de cunoștințe noi, iar apetitul pentru aprofundarea acestor domenii a ajuns în topul priorităților mele pentru viitorul apropiat.
Consider că eforturile organizatorilor au fost încununate de succes, lectorii cursurilor fiind adevărați profesioniști alături de care a fost, deopotrivă, o reală provocare și o deosebită plăcere în a parcurge diversele tematici enumerate anterior. Am avut astfel onoarea de a avea alături practicieni ai UNHCR (Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați), Ambasadei SUA, Ministerului Afacerilor Externe, Centrului de Resurse Juridice și ai altor organizații non-guvernamentare de profil.
De asemenea, etapele competiției propriu-zise au fost foarte provocatoare, noi participanții fiind puși în situații dificile, fie prin natura problematicilor supuse dezbaterii (foarte puțin cunoscute și abordate din perspectivă juridică anterior Concursului Național de Drepturile Omului și Migrație), fie prin întrebările comisiei de evaluare ori prin diverse modificări neașteptate ale cronologiei concursului, de natură a simula situații reale în care trebuie să aplicăm cunoștințele dobândite contra cronometru. Pe lângă nivelul ridicat al competiției, pentru care țin să felicit toți participanții (veniți din tot cuprinsul țării, reprezentând 14 centre universitare), discuțiile purtate în compania comisiei de evaluare au contribuit suplimentar la înțelegerea și aprofundarea noțiunilor și situațiilor practice în domeniu.
Nu în ultimul rând, premiile oferite de organizatorii Concursului Național de Drepturile Omului și Migrație și partenerii acestui eveniment (UNHCR, Ambasada SUA, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Ambasada Israelului, Sky Center etc.) ne-au dat un sentiment de satisfacție care, împreună cu noile cunoștințe juridice și prieteniile legate pe parcursul concursului, au conturat o experiență fascinantă care mi-a depășit toate așteptările.
Așadar, recomand cu toată căldura participarea la edițiile viitoare ale Concursului Național de Drepturile Omului și Migrație. În opinia mea este o oportunitatea pe care orice tânăr jurist trebuie să o fructifice prin participarea sa și implicarea activă ulterioară în soluționarea problemelor subliniate în cadrul dezbaterilor.
Ion Alexandru
Univ. „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Concursul național de Drepturile Omului a deschis mult viziunea studenților asupra celor 4 domenii de interes: migrație (drepturile solicitanților de azil și refugiați); nediscriminare; drepturile persoanelor cu dizabilități; transparență, anti-corupție și responsabilitate socială.
Abia terminând anul II, m-am inscris la acest concurs pentru cursurile oferite și nu cu gândul de a câștiga, crezând ca nu voi avea timp să acumulez cunoștințele necesare pentru a mă califica în probele pe echipe. Am fost plăcut surprinsă când, datorită speakerilor, am reușit să aflu informații din domenii vaste într-un timp foarte scurt. Lucrul care a contat cel mai mult a fost abordarea practică a temelor de discuție, persoanele care susțineau cursurile povestind din experiența proprie. Astfel, în cele două zile intensive am reusit să înțelegem cadrul legal și social, atât la nivel național cât și internațional, al celor 4 teme, lucru ce m-a determinat și mai mult să doresc o carieră într-unul din domenii. După un test dificil, am reușit să mă aflu printre cei 24 de studenți care au trecut în proba următoare. Repartizarea în echipe a fost facută astfel încât să învățăm să colaborăm cu persoane noi într-un timp cât mai scurt. Echipa noastra era formată din studenți de la facultăți diferite, care la fel ca ceilalți, ne-am cunoscut la începutul evenimentului. A fost o provocare să lucrăm ca o echipă într-un termen atât de scurt, dar respectul, încrederea în ceilalți și spontaneitatea au ajutat. Aceste lucruri, consider că au contat în momentul în care am fost desemnați cea mai buna echipă. De-a lungul probelor am avut de răspuns la întrebări dificile atât din partea juriului cât și a colegilor din echipa adversă, dar faptul că ne-am împărțit cazul în funcție de domeniile de interes a ajutat. Printre lucrurile cele mai importante pe care le-am învățat în cele 4 zile a fost faptul că trebuie să ai cunoștințe juridice din toate domeniile astfel încât să lucrezi pe drepturile omului. La final, putem spune că am avut parte de lecții ce cuprind toate materiile studiate în facultate.
Am început cursurile cu „Dreptul persoanelor cu dizabilități intelectuale” unde am aflat despre problema statului român în a integra respectivele persoane în societate, despre prejudecățile pe care le au cetățenii, atât cei care nu lucrează în sistemul judiciar, cât și magistrații și avocații, dupa care am comparat sistemul nostru cu cel din Statele Unite ale Americii cu ajutorul doamnei Jane Thompson. Pe lângă dreptul persoanelor cu dizabilități am abordat subiectul discriminării la nivel național, subliniind aspecte ce țin de discriminarea directă și cea indirectă, dar mai ales metodele de sancționare ale actelor discriminatorii. Am discutat și cu experti anti-corupție despre cadrul legal național și progresele făcute de România în ultimii ani in acest domeniu. Problema solicitanților de azil, fiind de actualitate mai ales la nivel internațional, a fost abordată de o reprezentantă UNHCR, care povestindu-ne din experiența personală, ne-a făcut să înțelegem și mai bine fenomenul migrației. Nu în ultimul rând, am vorbit despre dreptul european și internațional aplicabil subiectelor discutate, dar și despre cel în materie de muncă forțată și trafic de persoane.
Acest eveniment nu ar fi fost posibil făra organizatori care au fost lângă noi și ne-au încurajat, având grijă să avem cadrul necesar pentru o experiență cât mai plăcută. A fost un eveniment organizat cu profesionalism pe care cu siguranță nu îl va uita niciunul din noi. Mulțumim mult Silviei Tăbușcă, Ramonei Omet și celorlalți pentru oportunitatea oferită. Multumesc și speakerilor care m-au determinat să urmez un master pe drepturile omului și mai ales, pentru că au avut răbdarea de a raspunde la multele întrebări pe care le aveam. Chiar dacă credeam că dupa cele doua zile de cursuri, ne vom opri din învățat, jurații ne-au aratat că ne-am înșelat. Astfel, dupa fiecare probă din competiție, puteam spune că am acumulat noi cunoștințe. Intrebările puse de dânșii ne-au solicitat intens, dar aceștia și-au făcut timp întotdeauna să ne clarifice aspectele neînțelese.
Doresc să mulțumesc sponsorilor a căror premii au finalizat într-un mod și mai plăcut cele 4 zile. Nu în ultimul rând, felicitările mele se îndreaptă colegilor care au participat și de la care am avut multe de învățat. Le doresc o carieră in domeniul juridic și dacă doresc, chiar ca apărători ai drepturilor omului.
Răpceanu Ioana Alexandra
Univ. „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Intâi de toate aș dori să aduc mulțumiri doamnei Silvia Tăbușcă – director al Centrului de Drepturile Omului și Migrație pentru oportunitatea pe care ne-a dat-o nu doar nouă, studenților din cadrul Universității Româno – Americane, ci și altor studenți din cadrul altor universități din țară de a participa la un concurs atât de complex. De asemenea, aduc mulțumiri și celorlalți colaboratori și profesori, care ne-au susținut pe toată durata concursului și care nu au ezitat în a ne sprijini din toate punctele de vedere pentru reușita concursului.
Pe toată perioada desfășurării concursului am avut lângă noi oameni deosebiți, dedicați profesiei lor, așadar a fost inevitabil să nu ne lăsăm purtați cu un mare grad de interes în problemele ridicate de aceștia și cu atât mai mult să încercăm să găsim soluții pertinente în spețele respective.
Până să particip la acest concurs, recunosc că nu cunoșteam prea multe lucruri legate de cele patru domenii (discriminare, dizabilitate, migrație și transparență), care au constitutit materialul de evaluare teoretică, dar și practică din cadrul concursului, însă acum, cunoștințele mele nu doar că au căpătat o altă dimensiune, dar mă și motivează ca în viitorul apropiat să mă implic în activitățiile privind domeniile sus menționate.
Ceea ce m-a marcat profund sunt situațiile persoanelor cu dizabilități, în special cele ale copiilor, iar eu consider că este foarte important să cunoaștem drepturile acestora pentru a-i putea ajuta, deoarece, deși se află în situații vulnerabile tocmai datorită acelor dizabilități, în cele mai multe cazuri nu se bucură de un tratament adecvat nevoilor lor, acest lucru ducând la degradarea stării fizice și psihice a acestora.
In ceea ce privește structura și organizarea concursului, timpul a fost relativ scurt pentru a aprofunda patru domenii atât de complexe însă ,,tortura intelectuală’’ la care am fost supuși în cele patru zile și-a găsit răsplata în premiile oferite echipelor finaliste, semifinaliste și nu numai și în special prin faptul că am cunoscut oameni deosebiti, ceea ce personal mi-a adus un sentiment de vie satisfacție interioară. Dacă în primele două zile ale concursului ne-am deschis larg urechile primind informații imperios necesare probei teoretice și celor practice, următoarele două zile ne-am aflat sub presiunea timpului, astfel că promptitudinea, iscusința și competitivitatea fiecăruia dintre noi erau unicele modalități pentru a putea merge mai departe.
Prima probă, cea teoretică a lăsat în concurs doar 24 de studenți din totalul de 53 înscriși, urmând ca în aceași zi să ne înjumătățim dupa proba plenară și cea inchizitorială. Prin fiecare afirmație a noastră din cadrul probelor eram punctați, dar și depunctați, dacă nu foloseam în mod corect termenii specifici în problemele ridicate, astfel că trebuia sa fim foarte atenti și siguri că ceea ce spunem este corect, mai ales că evaluarea era atât la nivel de echipă, cât și individuală și atunci bineînțeles că nu iți doreai nici să tragi echipa în jos și nici să fii depunctat. Mi-a părut foarte interesant și benefic acest mod de evaluare deoarece nu te lăsa să rămâi pasiv față de colegii din echipă cum se întâmplă de cele mai multe ori în munca în echipă.
Emoțiile au fost inevitabile deoarece până la sfârșitul zilei am trecut prin fața a două comisii de evaluare formate din profesioniști și atunci fiecare dintre noi am dorit să ne ridicăm la un anumit nivel, măcar apropiat de ceea ce își doreau cei din comisie. Semifinala și finala din cea de a patra zi au constituit punctul culminat al concursului făcându-ne și mai entuziasmați și curiosi de cine va ajunge în ultima probă. Speța cadru primită la începutul probelor a căpătat o altă forma cu detalii pe care noi ca reprezentanți ai unei organizații nonguvernamentale trebuia să le identificăm și să găsim cele mai bune soluții pentru cei aflați în cauza din speță. Atunci a fost momentul în care fiecare dintre noi a primit provocarea cea mare deoarece trebuia să punem în practică tot ce învățasem.
In ansamblu, consider că șansa de a participa la un astfel de concurs (spun șansa deoarece va avea loc și o a două ediție în toamnă) nu trebuie irosită deoarece deschide noi viziunui asupra problemelor unor oameni lipsiți de protecție, probleme care îndeamnă spre ajutor și care într-o zi pot fi ale oricăruia dintre noi.
Mulțumesc!
Diana Arba
Univ. Româno-Americană din București
Centrul de Drepturile Omului și Migrație din cadrul Universității Româno -Americane organizează
Concursul național de Drepturile omului și migrație (ed. 1)
Universitatea Româno-Americană – Sala 223, București
22-25 iunie 2015, ora 9:00
Concursul are ca obiectiv general încurajarea studenților și masteranzilor interesați de dezvoltarea aptitudinilor practice de a se implica în identificarea și soluționarea unor probleme juridice de drepturile omului și migrație, într-un mediu simulat. Concursul promovează valorile etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea, munca în echipă și comunicarea interpersonală.
Probele Concursului au caracter științific, aplicativ, socio-educativ și juridic.
Participarea la Concurs este complet gratuită și deschisă tuturor celor interesați de această activitate – studenți sau masteranzi înscriși la o instituție de învățământ superior de stat sau particular, cetățeni români, pe baza înscrierii în grupul-țintă.
Se vor acorda 24 de burse și 4 premii în valoare totală de 5.000 lei.
Participarea la Concurs presupune parcurgerea următorilor pași, până la data de 20 iunie 2015:
1. Inscrierea la Concurs – se face prin completarea formularelor prevăzute la secțiunea Inscriere și transmiterea lor, în original, organizatorilor;
2. Parcurgerea individuală a pregatirii online prin consultarea materialelor didactice și a bibliografiei recomandate;
3. Cursuri intensive de pregătire cu specialiști români și străini (22-23 iunie);
4. Concurs de simulare probleme juridice practice (24-25 iunie);
6. Toți participanții vor primi diplome, 10 participanți vor primi premii în cărți și 4 participanți vor primi premii în bani în valoare totală de 5.000 lei.
Avându-se în vedere perioada de desfășurare a Concursului, organizatorii, la solicitarea studenților interesați de această activitate, au decis eliminarea testului online pentru prezenta ediție a Concursului.
Mai multe detalii sunt disponibile aici.
Activitatea este organizată în cadrul proiectului “ȘCOALA PRACTICĂ: Inovare în învățământul superior și succes pe piața muncii”, POSDRU/156/1.2/G/132920, implementat de Universitatea Româno-Americană în colaborare cu Centrul de Resurse Juridice.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.