797 citiri

Programul Paideia: retorică și cultură clasică / 14 septembrie 2015, București

* Evenimentul a fost remarcat și publicat gratuit de către echipa Evenimente juridice. Publicarea anunțurilor este gratuită. Pentru promovarea unui eveniment click click aici!


Casa Paleologu organizează cursul

Programul Paideia: retorică și cultură clasică

București

14 septembrie 2015, ora 14:00

Programul Paideia este destinat liceenilor și studenților. Își propune să le cultive încrederea în sine prin dezvoltarea capacităților de exprimare orală și scrisă (retorică și compoziție), contactul direct cu marile opere ale umanității, practicarea constantă a două limbi de circulație internațională (engleză și franceză) și identificarea propriei vocații profesionale.

Are loc la Casa Paleologu de două ori pe săptămînă, luni și joi, în intervalul 14 – 17. Onorariul de participare pentru această primă sesiune a programului este redus la minimum, fiind asigurat parțial de către Fundația Paleologu. Suma afișată poate fi achitată în trei tranșe egale.

Ca filozofie a educației Paideia se revendică de la școlile antice de retorică și filozofie, aderînd în întregime la viziunea educației ca permanentă rotunjire a personalității. Ne bazăm pe propria experiență din classes préparatoires classiques în Franța și din diferitele Great Books Programs în Statele Unite.

Retorica și Compoziția joacă un rol primordial în programul nostru educațional. În fiecare săptămînă cursanții vor avea o sesiune de oratorie și una de redactare de eseuri. Studenții vor învăța să vorbească în public, să-și organizeze ideile, să le exprime cu forță și în mod convingător. Ei nu vor învăța pe dinafară comentarii gata făcute, ci vor deprinde prin exerciții repetate arta argumentării pertinente și structurate. Aceste exerciții se vor desfășura în cele trei limbi de lucru ale Programului Paideia: română, engleză și franceză.

Materia acestor exerciții de retorică și compoziție este furnizată în mare măsură de canonul marilor opere, pe care le vom parcurge împreună. Nu vom utiliza manuale și rezumate, ci ne vom raporta direct la marile opere, începînd cu “Iliada” lui Homer, care va constitui ancora întregului program. Considerăm că o solidă formație clasică este baza oricărei formări și specializări ulterioare. Metoda noastră este să nu ținem cont de fragmentarea pe discipline, ci să abordăm marile opere ale umanității într-o perspectivă transdisciplinară. Cursanții vor studia astfel istorie, filozofie, religie, literatură, economie, artă, politică și psihologie prin intermediul unui trunchi comun de texte și filme.

Dezvoltându-le încrederea în sine prin cultivarea gîndirii autonome și a abilităților de exprimare, prin dialogul dezinhibat și viu cu marile opere ale umanității, îi ajutăm pe cursanții noștri să-și găsească vocația profesională și calea în viață. Programul Paideia are și rostul de a-i pregăti pentru studiile universitare ulterioare, fie în țară, fie în străinătate.

Lector: Theodor Paleologu

Taxa de participare: 1500 lei.

:: formularul de înscriere

Evenimente conexe

Leave a Reply