1,572 citiri

[ Cum a fost ] ELSA București. Școlile de vară Banking and Finance Law și Energy Law

Pe data de 16 iulie 2015, au început, în Poiana Brașov, Școlile de vară internaționale organizate de ELSA București, pe temele Banking and Finance Law, ediția a VII-a, și Energy Law, a doua ediție.

Aflate în a patra zi de program academic, cele două școli reunesc 36 de participanți din peste zece țări, 23 în cadrul Banking and Finance Law și 12 în cadrul Energy Law.

Școala de vară Banking & Finance Law (BFL) a debutat cu o zi introductivă în domeniul bancar și financiar, cu prelegeri susținute de Cătălin Georgescu, Senior Associate, Larisa Găbudeanu, Associate, Smaranda Văcaru, Associate, de la casa de avocatura Kinstellar. Tema primei prelegeri a fost Overview of Syndicated Lending, urmată în a doua parte a zilei de Term Sheets – Overview and Conditions”. Programul academic s-a încheiat cu un workshop în cadrul căruia participanții au avut șansa de a analiza relațiile dintre bănci și clienți în cadrul fazei de negociere a creditelor bancare.

Prima zi de program academic în cadrul Școlii de vară Energy Law a debutat cu o introducere în domeniu în care au fost analizate cele mai importante probleme din reglementarea la nivel european a sectorului Energy, încheindu-se cu un studiu de caz. Analiza jurisprudenței Curții Europene de Justiție a continuat în cea de a doua zi. Programul pentru ambele zile a fost realizat și susținut de către Kim Talus, profesor la Universitatea din Helsinki, și Sirja-Leena Penttinen, lector la UEF Law School.

În cea de a doua zi de program academic, în cadrul BFL, prelegerile au fost susținute de către Torsten Engelage, membru al comisiei de anchetă a Parlamentului Austriei cu privire la banca Hypo Alpe-Adria-Bank. Prelegerile acestei zile au pus în discuție stabilitatea financiară a băncilor și politicile anti-fraudă ale statelor, încheindu-se cu un workshop.

În cea de a treia zi de program academic, a avut loc o prelegere susținută de Horiana Secară, programul fiind sprijinit de Banca Comercială Română. Temele acestor prelegeri au fost “The commercialization of sovereignty – A view of the banking and finance practice” și “Base erosion and profit shifting: Myths from offshore financial centers”.

În cadrul Energy, în cea de-a treia zi, Monica Cojocaru, partener la Schoenherr, a susținut o prelegere și un studiu de caz pe tema liberalizării pieței în sectorul Energy, iar Gabriel Avăcăriței, jurnalist și editor la energyeconomics.ro, a susținut o prelegere despre efectele în plan social ale liberalizării pieței Energy.

În cea de a patra zi, tema principală va fi ‘‘An introduction to renewable energy project finance’’. Agenda academică va fi comună pentru Banking & Finance și Energy Law, urmând a fi prezentată de către Simon Dayes, partener internațional, Maria Tomescu, Senior Associate, Andreea Turcu, Associate, și Nona Cernov, Associate de la CMS Cameron Mckenna. Prelegerea le va oferi participanților o perspectivă asupra modalității de finanțare a proiectelor din sectorul energiei. Ziua se va încheia cu un workshop, în cadrul căruia participanții vor fi divizați în patru grupuri și vor discuta patru spețe diferite.

A cincea zi a agendei academice va fi acoperită, în cadrul BFL, de Bulboacă și Asociații, temele zilei fiind ‘‘Secured Financing in Commercial Transactions’’ și ‘‘Risk allocation in Real Estate Financing’’. Prelegerile vor consta într-un curs intensiv despre identificarea riscurilor într-o tranzacție și modalitățile de minimizare ale acestora.

În cadrul Energy, a cincea zi a agendei academice se va compune din trei prelegeri. În cadrul primei dintre ele, Ana Maria Mihai, Senior Associate din cadrul casei de avocatură Popovici Nițu și Asociații va prezenta aspecte cheie ale problemelor ridicate de reglementarea surselor alternative de energie. În continuare, Laurențiu Pachiu, managing partner la Pachiu și Asociații, va prezenta cadrul legal al exploatării și producției de petrol și gaze natural. Ziua se va încheia cu prelegerea “Energy efficiency – self control of the energy bill”, susținută de Valentin Mircea, managing partner la Mircea și Asociații.

Școlile de vară se vor încheia cu negocieri simulate. Școala de vară Energy Law va organiza negocierea sub supravegherea lui Maciej Sokolowski, Lector și researcher și Vice-Președinte al Fundației Ius Publicum. În cadrul Școlii de vară Banking & Finance Law negocierea simulată va fi coordonată de Panayotis Glavinis, profesor la Universitatea Aristotel din Salonic.

Dorim să le mulțumim sponsorilor și colaboratorilor noștri, CMS Cameron McKenna, Kinstellar, Banca Comercială Română, Bulboacă & Asociații, Schoenherr, Popovici Nițu și Asociații, Pachiu și Asociații, Mircea și Asociații și energyeconomics.ro.

Denisa Brînzei
Public Relations
ELSA Bucharest

Evenimente conexe

Leave a Reply