880 citiri

Malpraxisul medical: responsabilitate și răspundere profesională medicală (ed. 2) / 15-16 aprilie 2016, Iași

Asociația Română de Drept Medical împreună cu World LUMEN Congress 2016 organizează conferința

Malpraxisul medical: responsabilitate și răspundere profesională medicală (ed. 2)

Iași, Aula George Emil Palade, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa”

15-16 aprilie 2016

În ultimul deceniu în societate românească acuzațiile de malpraxis medical au crescut afectând atât profesia medicală dar și societatea civilă. Pe pe lângă conștientizarea tot mai mare a problemelor de responsabilitate pentru profesia și personalul medical, dar și a pacientului, malpraxisul medical a declanșat, la scara largă, temere, și nu întotdeauna în mod realist.

În societatea românească cazurile de malpraxis au o mediatizare și vizibilitate ridicată, încât, pe măsură ce acuzațiile împotriva medicilor și a personalului medical escaladează, temerea de a fi dat în judecată crește comparabil, influențând procesul de luare a deciziei medicale și, de multe ori, au ca rezultat o abordare defensivă a actului medical.

Problema răspunderii juridice pentru malpraxisul medical amplifică temerea printre practicieni, mai ales atunci când relația personal medical – pacient poate deveni o relație litigioasă (conflictuală), în special în domeniile de practică medicală cu risc ridicat (chirurgie, anestzie terapie intensivă- ATI, obstetrică, ortopedie, medicina de urgență, etc.).

Scopul conferinței este de a oferi un forum multidisciplinar (etic, medical, legal, politic) pentru analiza, discutarea și aplicarea standardelor etice și juridice implicate în ingrijirea pacientului, educația profesională a personalului medical și interesele comunității medicale.

În acest sens sunt așteptate lucrări și propuneri care să acopere abordarea multidisciplinară atât teoretică dar mai ales practică.

Teme
1. Etică și Drept Medical în Malpraxis
2. Responsabilitatea Profesională în Malpraxis
3. Comitetele de Etică – standarde etice si legale

Parteneri
• Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași
• Societatea Română de Bioetică
• Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate
• Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților – Centrul teritorial Iași
• Direcția de Sănătate Publică, Iași

Comitet Științific: Vasile Astărastoae, Vasile Cepoi, Tudorel Toader, Stafie Liviu, Olga Alexandru, Diana Bulgaru, Elena Toader.


* pentru dezbaterea teoretică și practică a unor probleme de malpraxis medical sunt așteptate lucrări și propuneri care să acopere abordarea multidisciplinară la adresa de e-mail: toader.elena@yahoo.com.

Evenimente conexe