Cum a fost
ELSA București a organizat în perioada 19-27 iulie în Poiana Braşov, prima ediţie a “ISLS Dispute Resolution“.
Școala internaţională de vară focalizată pe căile alternative de soluţionare a litigiilor s-a dovedit a fi un real succes, bucurându-se de participarea a 24 de studenţi, atât din România, cât şi din Belgia, Germania, Austria, Turcia, Italia, Slovacia, Estonia, Republica Cehă, Georgia sau Danemarca. Aceştia au avut parte de prelegeri susţinute de experţi în domeniu, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Cele nouă zile au fost repartizate astfel încât prioritatea sa fost să reprezinte activităţile academice, care s-au îmbinat perfect cu vizite la cele mai reprezentative atracţii turistice ale zonei montante româneşti, precum: Castelul Bran, Cetatea Râşnovului, centrul oraşului Braşov.
Dorim să le mulţumim pe această cale caselor de avocatură Kinstellar, DLA Piper şi Mareş/ Danilescu/ Mareş pentru susținerea proiectului, dar şi speakerilor noştri, fără contribuţia cărora efectul general al școlii de vară nu ar fi fost cu certitudine acelaşi.
Prima zi de program academic a fost dominată de prelegerile: “The legal dimension of dispute resolution: History, future trends, benefits” şi “Alternative Dispute Resolution Methods” susţinute de doamnele avocat ale Kinstellar: Diana Rogozea şi Rena Saftencu. Activitatea academică a zilei s-a încheiat printr-un workshop, în care participanţii au avut ocazia de a pune în practică noţiunile proaspăt descoperite.
Prelegerea “Introduction to arbitration. Drafting arbitration agreements” susţinută de avocaţii DLA Piper – Andreea Nica şi Radu Balaş a dat startul celei de-a două zile. Activitatea academică a fost preluată ulterior de doamna avocat Roxana Fercala, reprezentant al casei Suciu Popă, care a susținut o prelegere dedicată Convenției de la New York și un workshop interactiv.
În cea de-a treia zi, atracţia a fost reprezentată de activităţi turistice, care au fost încununate de frumuseţea monumentelor istorice româneşti şi de cea a peisajelor mioritice.
Cea de-a patra zi a fost deschisă de doamna mediator Simona Vlădica cu prelegerea intitulată “Mediation: modern instrument în dispute resolution“, fiind urmată de “ICC Mediation” şi “Case study“, susţinute de domnul avocat Cristian Mareș, partener Mareș Danilescu Mareș. Doamna mediator Simona Vlădica a revenit şi în următoarea zi cu tema : “Mediation’s role în solving banking disputes“.
În ultimele două zile, am avut onoarea de a-l avea alături de noi pe domnul Ranse Howell, directorul Academiei de Negociere și Leadership din cadrul CEDR. Acesta a susţinut prelegerile intitulate “Negotiation in internaţional trade. EU law and negotiation“, “The use of language în negotiation/implementing body language, emotions, empathy” şi “Negotiation – How to Preparing for the next day’s exercise“, dar şi o negociere finală, care s-a întins pe durata unei întregi zile.
În final, dorim să mulţumim şi comitetului de organizare, fără a cărui muncă continuă evenimentul nu s-ar fi putut realiza, anume: Miruna Cîrstea, Laura-Elena Ivan, Mădălina Rogin, Veronica Culcea, Alexandra Neaţu, Sergiu Iatan, Bogdan Zăbavă, Tudor Gheorghe.
ELSA (The European Law Students` Association) a fost înfiinţată în 1981 de studenţi la Drept din Austria, Germania, Polonia şi Ungaria, fiind cea mai mare organizaţie internaţională a studenţilor la Drept şi a tinerilor jurişti. În prezent, ELSA există în 41 de ţări europene, în cadrul a peste 300 de universităţi, reunind peste 35.000 de membri.
ELSA București contribuie prin cele trei departamente principale (Activităţi Academice, Seminare & Conferinţe, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturală şi profesională a studenţilor şi a tinerilor jurişti. Implicând stagii de practică, seminare şi conferinţe, publicaţii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evoluţia tinerilor în sistemul juridic.