871 citiri

[ Cum a fost ] Profesia medicală – Oportunități și provocări în contextul legislativ actual / 9 august 2016, București

Cum a fost

Bucureşti, 9 august 2016: Zeci de medici au participat la seminarul organizat la București de Muşat & Asociaţii,“Profesia medicală – Oportunități și provocări în contextul legislativ actual”. Demersul este dedicat atât medicilor din sistemul public de sănătate, cât și celor din sistemul privat.

Am considerat extrem de important, mai ales în contextul actual al deficiențelor sistemului de sănătate, să explicăm medicilor cum ajung acțiunile sau activitățile pe care le exercită cu bună credință să fie cercetate din punct de vedere penal. De asemenea, pornind de la multiplele dosare în care acordăm asistență juridică profesioniștilor din domeniul sănătății, am discutat și analizat cum își pot construi și conduce în mod eficient practica medicală, indiferent de forma de organizare sau exercitare aleasă, astfel încât să evite conflictul de interese sau să prevină situații-limită, cum sunt cele de natură penală”, a declarat Mădălin Enache, Partener Mușat & Asociații, coordonator al practicii de Drept Penal al Afacerilor.

Profesia de medic este expusă la numeroase riscuri generate de deficiențe grave ale sistemului românesc de sănătate, de care medicii nu sunt responsabili, dar și de incoerența legislativă. Legislația ce reglementează exercitarea profesiei medicale este în perpetuă schimbare, spre exemplu Legea Sănătății nr. 95/2006 a fost modificată de nenumărate ori în ultimii ani, dar în continuare există anumite aspecte neclare și interpretări contradictorii în legătură cu limitele în care un medic își poate desfășura activitatea. În acest context, am dezbătut în cadrul seminarului aspecte precum conflictul de interese, incompatibilitățile, participarea la congrese naționale și internaționale, obligația de declarare a sponsorizărilor și a veniturilor, achiziția de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare, dar și problemele de natură penală ce pot apărea în exercitarea profesiei medicale.”, a declarat Dan Minoiu, Managing Associate Mușat & Asociații.

La eveniment au participat peste 70 de medici de diferite specialități, din întreaga țară. Aceștia și-au manifestat aprecierea pentru inițiativa Mușat & Asociații și au asigurat, la rândul lor, un dialog de calitate, interactiv și constructiv. Datorită succesului înregistrat, dar și cererilor de participare numeroase, seminarul va fi organizat și în alte orașe din țară; el este deja programat pentru data de 11 august la Cluj-Napoca. Ambele dezbateri fac parte dintr-o serie amplă de evenimente, în cadrul cărora vor fi abordate probleme specifice ce vizează reglementarea sistemului românesc de sănătate.

Muşat & Asociaţii este casa de avocatură din România recunoscută anual, la nivel naţional şi internaţional, pentru rezultatele sale excelente. Întotdeauna cu un pas înainte în practica avocaturii de business, specialiștii Muşat & Asociaţii au anticipat de fiecare dată nevoile în continuă transformare ale clienţilor, propunând unghiuri de abordare diferite şi lansând noi arii de practică.

Evenimente conexe

Leave a Reply