1,133 citiri

Dreptul muzicii. Paradigme ale proprietății intelectuale (ed. 1) / 13 mai 2017, Cluj-Napoca

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București, Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, împreună cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, organizează conferința

Dreptul muzicii. Paradigme ale proprietății intelectuale (ed. 1)

Cluj-Napoca, Facultatea de Drept din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Cluj-Napoca

13 mai 2017, ora 10:00-12:30

Această primă ediție a „Dreptului muzicii” este dedicată personalității maestrului
Sergiu Celibidache, dirijor și compozitor român, membru de onoare al Academiei Române, caracterizat ca fiind „ultimul mare pontif al artei”.

Ce este muzica? Întrebarea a primit de-a lungul timpului numeroase răspunsuri, care nu de puține ori i-au adâncit misterul. După Sergiu Celibidache, „muzica nu poate fi definită şi nici redusă la o formulă generală, deoarece ea este o formă de viaţă, ea aparţine vieţii noastre”. Mai mult, „în muzică nu poate exista ceva universal valabil, pentru toată lumea, întrucât relaţia dintre sunet şi universul afectiv este unică, necondiţionată de om, dar fără om, ea nu se poate întrupa”.

Dar într-un spațiu juridic, în ce termeni putem vorbi de muzică? Ca de un drept sau o obligație a celor care se îndeletnicesc cu ea? Sau și aici muzica este, pur și simplu, dincolo de orice constrângere sau lege? Într-altă ordine de idei, este evident că orice activitate umană, deci și muzica, este supusă anumitor reglementări; prin urmare, am putea vorbi nu doar metaforic despre un „Drept al muzicii” (ca parte intrinsecă a drepturilor de proprietate intelectuală).
Concepută ca o manifestare care să faciliteze înțelegerea muzicii simfonice de către juriști (studenți, masteranzi, practicieni, teoreticieni), în același timp conferința își propune să puncteze din perspectivă juridică aspecte ale muzicii care îi privesc pe cei direct implicați (compozitori, interpreți, organizatori de spectacole, public etc.).

Evenimentul este onorat de participarea dirijorilor Christian Sandu, Gabriel Bebeselea și Vlad Eniu, cărora le mulțumim încă o dată pentru deschidere și bunăvoință.

Invitatul special al conferinței este maestrul Petre Sbârcea, discipol al lui Sergiu Celibidache.

Moderatori: Matei Pop și Paul Popovici.

Intrarea este liberă.

Vă rugăm să confirmați participarea fie pe pagina de facebook a evenimentului (bifând „going”), fie la adresa de email: conferinte@pedagogia.ro, în vederea rezervării locului.

Coordonatorii comitetului de organizare: Cristian Bence-Muk și Paul Popovici.

Ne dorim ca întâlnirea să adune un public cât mai numeros, privilegiat de implicarea invitaților noștri.

Vă așteptăm cu drag!

Evenimente conexe