1,435 citiri

[ Cum a fost ] Gala Studenților Români din Străinătate (ed. 9) / 4 ianuarie 2018, București

Cum a fost

Peste 650 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 4 ianuarie 2018, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaște și recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit totodată și 9 ani de activitate.

Rareș Răducanu, președinte LSRS, a vorbit despre importanta majora a repatrierii valorilor romanesti pentru a asigura o continuitatea in transformarea democratica a Romaniei, bazata pe idealuri si valori. El a spus: “Prezența unui public atât de numeros și divers este în egală măsura o dovadă că România apreciază și încurajează tinerii cu rezultate remarcabile, care prin devotament și entuziasm, promovează România în toate colțurile lumii. Dar pentru a aduce o reală contribuție în dezvoltarea țării noastre este nevoie de mai mult decât promovarea de la distanță a culturii, tradițiilor, obiceiurilor și turismului românesc: aici fac referire la importanța majoră a repatrierii valorilor românești pentru a asigura o continuitate în transformarea democratică a României.”

De asemenea, George Tecușan, Secretar General LSRS, a rezumat parteneriatul dintre LSRS și Kaufland, punând accentual pe colaborarea pentru educație, pentru comunitatea de studenți și dorința de a oferi ceva mai bun celor din jur din ultimii 2 ani. Acesta a mulțumit, în numele LSRS, pentru tot sprijinul oferit pe parcursul acestui parteneriat și speranța într-o colaborare de durată cu cât mai multe initiative și proiecte de impact pentru studenții români.

Preşedintele de onoare al LSRS, Sebastian Burduja a menţionat în discursul său la obiectivele Ligii, printre care se numără întoarcerea în ţară caree trebuie să devină o opţiune accesibilă şi atractivă pentru studenţii şi absolvenţii români din străinătate. El a mai precizat că “Suntem pe locul doi în lume după Siria ca ritm de creştere a Diasporei, ca rată a imigrării. Sunt date ONU. Când într-o ţară cel mai mare vis al unui tânăr este să plece, avem o problemă. Când dintr-o ţară pleacă atât de mulţi şi conform sondajelor ligii peste o jumătate din absolvenţii români de studii în străinătate nu se mai gândesc la întoarcerea în România, avem o problemă. Şi mai puţin de un sfert se gândesc să revină vreodată. (…)România poate să fie prima din lume măcar la câteva lucruri. (…) Dacă sunteţi student român în străinătate sau absolvent şi aveţi gândul de a veni acasă, vă rog să o faceţi. Nu vă aşteptaţi la covor roşu, v-o spunem din proprie experienţă, nu vă aşteptaţi la multe uşi deschise. Faceţi-o pentru că este greu. Faceţi-o pentru că aici puteţi face ceva, puteţi lăsa în urmă ceva. Faceţi-o pentru că aici este acasă, că poate credeţi, ca noi, că România poate să fie prima din lume la ceva.”

Gala a continuat cu discursul consilierului prezidenţial Laurenţiu Ştefan, care a adus salutul preşedintelui Klaus Iohannis şi aprecierea acestuia pentru toţi cei care se dedică performanţei academice: “Domnia sa felicită conducerea Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru toate proiectele derulate de-a lungul anului de organizatorii acestui eveniment şi, bineînţeles, pe laureaţii acestei Gale. După cum ştiţi, preşedintele României susţine recunoaşterea excelenţei în toate domeniile, mai ales în domeniul educaţional. Am intrat de câteva zile în anul Centenarului Marii Uniri. Celebrarea Centenarului îi va aduce împreună pe românii de pretutindeni. Este momentul unor proiecte de viitor pentru România următorului Centenar, inclusiv proiecte care să îi aducă pe cetăţenii români din străinătate cât mai aproape de ţara lor, într-un spirit de unitate şi de solidaritate naţională. LSRS se poate implica în definirea priorităţilor ţării noastre pentru următorii 100 de ani. Proiectul Președintelui Klaus Iohannis, intitulat ‘România Educată’ va culmina cu o propunere de viziune și de strategie privind educația și cercetarea în România la orizontul anului 2030 și ne bazăm pe rețeaua LSRS pentru a disemina aceste documente și pentru a primi reacțiile și contribuțiile studenților români din afară granițelor“.

Premierea unor tineri de excepție
La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 7 premii și 11 mențiuni special studenților români cu rezultate excepționale:
Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Claudia Gabriela Mitrofan (University of Cambridge, UK).
Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Maria Bostenaru-Dan (University of Hagen, Germania) – originară din București.
Studentul Anului din America de Nord – Eduard Dumitrescu (Clarkston University, SUA).
Studentul Român al Anului Categoria Alte Continente – Tulia Alexandra Savulov (Universitatea Anahuac Puebla, America Latina) – originară din Arad.
Studentul Român Erasmus al Anului – Raluca Manea (Universitatea Caroline, Cehia) – originară din București.
Studentul Anului în România – Diana Beatrix Velicu (UMF Carol Davila, București).
Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Ana Maria Raclariu (Harvard University, SUA) – originară din București.

Ana Maria Raclariu, câştigătoarea Marelui Premiu, a plecat la studii în Marea Britanie după absolvirea Colegiul National Mihai Viteazul în anul 2010. A ales să iși urmeze pasiunea pentru fizică, dobândită în liceu, la universitatea din Cambridge, pe care am absolvit-o în 2014 cu licența în stiințele naturii, specializarea fizică și un master în fizica teoretică și matematică aplicată. In present, urmeză doctoratul în fizică teoretică în Statele Unite ale Americii, la Harvard. Împreună cu colaboratorii ei studiază o parte din legile fundamentale dupa care evoluează universul în care traim, în special o anumită simetrie a spațiu-timpului care, printre altele, ar putea juca un rol esențial în ințelegrea naturii găurilor negre. În timpul e instructor la școala de vară de la Harvard unde a creat și predă un curs de fizică cuantică pentru elevii de liceu pasionați de fizică.

Ea afirmă: “Sunt onorată să primesc acest premiu și în primul rând aș vrea să mulțumesc comitetului LSRS pentru tot efortul pe care îl depun pentru a susține și promova comunitatea de studenți români din străinătate.Cu ocazia aceasta aș vrea să atrag atenția tuturor românilor de excepție care studiază în străinătate. Mulți dintre ei nu au aplicat niciodata la această competiție cu toate că merită cel puțin la fel de mult ca și mine să le fie cunoscute efortul și pasiunea pe care le investesc în ceea ce fac“.

Momente Cheie
În deschiderea evenimentului, corul Școlii de Canto Next Star Studio, ce a fost înființata sub semnatura sopranei Anca Parlog a intonat Imnul Național al României. De asemenea, pe parcursul serii, Naked Canvases, o trupă de tineri români studenți în Marea Britanie a oferit publicului momente artistice de excepție. Fiind fondata la baza de cei doi studenti pasionati de muzica Andrei Dutu si Andrei Tiu, trupa are la baza conceptul ascultarii si filtrarii muzicii prin prisma experientelor personale ale fiecaruia dintre noi, transformand fiecare melodie si mesaj muzical intr-unul propriu si unic.

Pozele se pot găsi pe pagina de Facebook LSRS.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Camerei Deputaților. LSRS mulțumește voluntarilor implicați în echipa de organizare și totodată gazdelor evenimentului: Dragoş Preda, co-fondator LSRS și Loredana Dascălu, voluntar LSRS. Centrului Internațional de Conferințe de la Palatul Parlamentului, care a găzduit pentru al nouălea an consecutiv Gala Studenților Români din Străinătate.

***

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenților și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acțiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

***

În cazul în care nu ați reuşit să ajungeți la Gală, vă invităm să vizionați întregul eveniment.

***

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) organizează

Gala Studenților Români din Străinătate (ed. 9)

– Excelenţa în educaţie se premiază la început de an –

București

4 ianuarie 2018

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) dă startul concursului „Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate”.

Termenul limită pentru înscrieri este 15 noiembrie 2017, iar premiile vor fi decernate, ca în fiecare an, în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate. Evenimentul va avea va avea loc pe 4 ianuarie 2018 în București, marcând 9 ani de existenţă a LSRS. Obiectivul principal al Galei LSRS este sa promoveze într-un cadru formal excelenţa academică românească din ţară şi din străinătate, aducând în atenţia societăţii civile din România tineri români cu rezultate și realizări remarcabile.

Categorii de premii
Premiile vor fi acordate studenților români cu experiență academică și extra-curriculară la cel mai înalt nivel pentru următoarele categorii:
„Studentul Român al Anului din America de Nord”
„Studentul Român al Anului din Europa” – un premiu pentru nivelul universitar și un premiu pentru nivelul post-universitar
„Studentul Român al Anului de pe alte Continente”
„Studentul Român Erasmus al Anului”
„Premiul Special în Arte”
„Studentul Anului în România”

Toate candidaturile, cu excepția celei pentru „Studentul Anului în România”, vor participa automat în competiția pentru Marele Premiu „Studentul Român al Anului în Străinătate”. Pentru Marele Premiu sunt eligibili toți studenții români care au studiat în străinătate în anul universitar 2016-2017, indiferent de aria geografică și domeniul de studiu.

Condiții de participare
Inscrierea se face online iar termenul limita este 15 noiembrie 2017. Candidații sunt invitați să consulte documentele complete despre competiție, criteriile de jurizare și despre procedura de aplicație pe http://gala.lsrs.ro/concurs/. Candidaţii pentru categoria „Studentul Român Erasmus al Anului” vor fi nevoiţi să descarce, completeze şi ataşeze formularul de candidatură „Call for Applications Erasmus” care poate fi descărcat de pe http://gala.lsrs.ro/concurs/. Pentru informaţii suplimentare sau intrebari legate de Concurs cei interesaţi sunt rugaţi să trimită un e-mail la adresa studentulanului@lsrs.ro.

Jurizarea candidaților
Procesul de jurizare se va desfășura în două etape. Preselecţia va fi realizată de către laureații edițiilor anterioare ale Galei LSRS, iar selecţia finală de către un juriu format din personalități ale mediului academic, sectorului public, societății civile și mediului de afaceri. În cazul premiului Special în Arte, jurizarea va fi realizată de către experți consacrați ai acestui domeniu.

Toți cei interesați să ia parte la cea de-a noua editie Studenților Români din Străinătate în data de 4 ianuarie 2018 sunt invitați să își rezerve gratuit un loc prin completarea formularului disponibil aici. Accesul la eveniment se face exclusiv pe baza listelor de înscrieri.

Înscrie-te în concurs: http://gala.lsrs.ro/concurs/
Recomandă-ne viitorul Student al Anului: http://bit.ly/FormularRecomandare
Rezervă-ți locul în sală: http://bit.ly/InscriereGalaLSRS
Mai multe detalii: http://gala.lsrs.ro/gala-lsrs-2018/

***

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune.
LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.
Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.
LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.


Contact
Ana DIACONU, Coordonator Concurs: ana.diaconu@proiecte.lsrs.ro, +40729011111 (RO)
Miruna CARABĂ, Vicepreședinte LSRS – Comunicare: miruna.caraba@lsrs.ro, +447448284106 (UK)

Evenimente conexe