1,798 citiri

[ Cum a fost ] Expunerea minorilor la disputele de familie dintre părinți / 24 aprilie 2018, București

Cum a fost

Societatea de avocatură ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS (ZRP) a organizat săptămâna trecută, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Fundația Estuar și cu Organizația Salvați Copiii, evenimentul ”Expunerea minorilor la disputele de familie dintre părinți”, o inițiativă necesară în condițiile în care numărul proceselor de divorț în care sunt implicați copii minori este în creștere – peste 17.000 la nivelul anului 2016, potrivit INS.

Principalele probleme ridicate în cadrul evenimentului de către specialiștii prezenți – reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), judecători, avocați și psihologi s-au referit la numărul sporit de cazuri de alienare parentală, la necesitatea menținerii relațiilor cu ambii părinți de către copii, atât pe parcursul divorțului, cât și după separare, la importanța aportului specialiștilor în regăsirea căilor de comunicare cu copiii sau în depășirea unui divorț.

Dintre aspectele care au provocat cele mai intense dezbateri amintim:
• Copilul este văzut de cele mai multe ori doar ca o armă pentru rezolvarea solicitărilor părinților;
• Avocatul trebuie să fie primul care cenzurează, dacă este nevoie, pornirile abuzive ale clienților, chiar cu riscul de a fi concediat;
• Este foarte important ca avocatul să reușească să convingă propriul client și apoi instanța de judecată că în dispută sunt drepturi ale copilului;
• Judecătorii au sarcina de a responsabiliza părinții, care, nu de puține ori, pun pe umerii copilului responsabilitatea tranșării conflictului;
• Principiile de care judecătorii trebuie să țină cont în permanență vizează interesul superior al copilului, ascultarea opiniei copilului și luarea în considerare a acesteia atunci când se impune în raport de vârstă și de gradul de maturitate, stabilitatea și continuitatea, dar și principiul de protecție împotriva abuzului;
• Numărul persoanelor care suferă de tulburări de personalitate este în creștere și este foarte posibil ca părinții care nu reușesc să ajungă la un acord și se luptă în instanță să sufere de astfel de tulburări;
• Defăimarea celuilalt părinte maximizează riscul apariției alienării;
• Părinții implicați în divorț trebuie să își privească copiii ca pe un obiectiv, nu ca pe un mijloc. Majoritatea părinților își folosesc copiii în astfel de dispute pentru a plăti niște polițe sau pentru a-și satisface nevoi emoționale.

La finalul evenimentului, în loc de concluzii, reprezentanții Direcțiilor Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au solicitat mai multe studii de caz și mai multe statistici pe care să își întemeieze munca. Părinții divorțați, mulți dintre ei confruntându-se cu alienarea copilului lor, au reclamat legea lacunară, care nu prevede vreo cale prin care părinții să fie obligați să se înțeleagă, posibilitatea medierii fiind exprimată ca o recomandare. În plus, deși România recunoaște fenomenul alienării parentale ca formă de abuz psihologic sever asupra copilului, în fapt, acest lucru este foarte greu de dovedit în instanță. Legislația nu sancționează în mod direct persoanele care se fac vinovate de acest abuz, recomandând doar ședințe de psihoterapie pentru înlăturarea consecințelor abuzului sau creșterea duratei, a numărului de întâlniri dintre copil și părintele denigrat.

Declarații ale vorbitorilor în cadrul evenimentului
Gabriela Coman, președinte ANPDCA: ”Din ce în ce mai des, specialiștii serviciilor publice de asistență socială sunt puși în dificultate, dar nu în ceea ce privește modalitatea de a-și exercita competența, ci din cauza unor presiuni ce pot veni din partea unuia dintre cei dori părinți în divorț sau chiar de amândoi. În plus, pentru că, oricum, la noi ajung doar in extremis spețele, am constatat că relațiile dintre părinți sunt atât de acute, se ajunge la o tensiune foarte mare și niciunul dintre cei doi nu vorbește despre ce simte copilul. El este văzut doar ca o armă pentru rezolvarea solicitărilor părinților”.

Ovidiu Șerban, avocat colaborator coordonator ZRP: ”Teoretic, ambii soți își apără copiii. Practic, de cele mai multe ori, copiii ajung să fie folosiți ca arme. Atunci avocatului și nu doar lui îi revine sarcina să cenzureze genul acesta de porniri şi să militeze pentru înțelegere, întrucât și în fața instanței se poate ajunge la un acord. Avocatul trebuie să fie primul care cenzurează, dacă e nevoie, pornirile abuzive ale clienților, chiar cu riscul de a fi concediat.

Solicitările trebuie formulate clar, astfel încât hotărârea de divorț să conțină toate detaliile pe care le implică speța – cum ar fi, de exemplu, programul de legături personale, important și pentru părintele client, dar mai ales pentru minor, oferindu-i acea senzație de stabilitate sau pensia de întreținere, stabilită în cuantum fix și suficient sau prin cotă procentuală foarte ușor determinabilă, care să nu genereze noi litigii între părți în viitor.

Este foarte important ca avocatul să reușească să convingă propriul client și apoi instanța de judecată că în dispută sunt drepturi ale copilului, care durează în timp. Așadar nu vorbim de dreptul părintelui de a avea legături personale cu copilul, ci de dreptul copilului de a putea întreține legături personale cu părintele, în principiu, oricând copilul dorește; sau de dreptul copilului de a beneficia de întreținere, nu de posibilitatea de a beneficia de pensia de întreținere”.

Emilia Mădulărescu, judecător Curtea de Apel București, Secția a IV-a Civilă: ”În instanță ajung conflictele, părinții aflați în contradicție, cu situații dificile. Ce urmărim noi, judecătorii este să responsabilizăm părinții, care, nu de puține ori, pun pe umerii copilului responsabilitatea tranșării conflictului.

Principiile de care judecătorii trebuie să țină cont în permanență vizează interesul superior al copilului, responsabilizarea părinților cu privire la exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor părintești, ascultarea opiniei copilului și luarea în considerare a acesteia atunci când se impune în raport de vârstă și de gradul de maturitate, stabilitatea și continuitatea, dar și principiul de protecție împotriva abuzului”.

Dr. Cristian Andrei, președinte Fundația Estuar: ”Sunt zece categorii de tulburări de personalitate identificate relativ recent. În plus, de când a început să se vorbească despre imagine sau despre egalitate, părinții au intrat în competiție, nu mai formează o echipă. Dar ceea ce vreau eu să vă spun este că o instanță poate fi ajutată de fapte ca să vadă ce se petrece – și fapta aceasta este defăimarea, iar când un părinte îl defăimează pe celălalt există riscul apariției alienării”.

Marius Rusu, psiholog, Salvați Copiii: ”De cele mai multe ori, în astfel de situații, am văzut că părinții folosesc copilul ca să își plătească polițe sau să își satisfacă nevoi interne emoționale. Orice om există ca un scop în sine, nu ca un mijloc ce poate fi folosit de cineva după bunul său plac. Și, mai ales, copilul trebuie tratat ca un scop și ca un obiectiv”.

Monica Doroftei, psiholog: ”Nu am întâlnit în experiența mea terapeutică niciun părinte care să nu fie mișcat de ideea că ar putea să își rănească copilul. Nu am întâlnit nici un părinte care să vrea să facă rău voit copilului. Dar am întâlnit părinți care, orbiți de nevoia de a-și satisface lucrurile prioritare pentru ei atunci, au făcut rău copilului fără să își dea seama că asta se întâmplă.

În condițiile în care primesc ajutor și susținere din partea terapeutului reușesc ei, pentru prima dată, ca părinți, să înțeleagă ce se întâmplă, și apoi să dea mai departe niște lucruri, în beneficiul copilului, în condițiile în care ei, poate, nici nu le-au primit până atunci. Să nu uităm că suntem oameni, nu zei, chiar dacă suntem părinți și avem nevoie de susținere acolo unde noi nu am primit ceea ce copilul nostru este evident că ar avea nevoie. Cei care aduc schimbarea sunt părinții”.


Societatea de avocați ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS (ZRP) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu sprijinul Fundației Estuar și al Organizației Salvați Copiii, organizează conferința

Expunerea minorilor la disputele de familie dintre părinți

București, Athénée Palace Hilton, sala Regina Maria

24 aprilie 2018, 9:00-14:00

Partener media: JURIDICE.ro

Evenimentul vine ca o reacție, pe fondul creșterii numărului proceselor de divorț și al cuplurilor cu copii minori ce se separă, și își propune să dezbată, alături de profesioniști din lumea dreptului și de reputați psihologi, această tendință, cu obiectivul de a identifica metodele legale pentru respectarea drepturilor copiilor, păstrând un echilibru și micșorând pe cât posibil trauma copilului.

TEME DEZBATERE
1. Locuința minorului. Remedii juridice de restabilire a situației de fapt în legislația internă și internațională
2. Pensia de întreținere – un drept al minorului
3. Coparentalitatea după divorț – de ce este important ca minorul să păstreze relația cu ambii părinți
4. Impactul divorțului părinților asupra dezvoltării emoționale a copilului
5. Indicatori pentru dificultățile de adaptare ale copilului la separarea părinților
6. Confruntarea copilului cu defăimarea celuilalt părinte

VORBITORI
Gabriela Coman, președinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
Emilia Mădulărescu, judecător, Curtea de Apel București, Secția a IV-a Civilă
– Av. Ovidiu Șerban, avocat colaborator coordonator, Zamfirescu Racoți & Partners
– Dr. Cristian Andrei, președinte, Fundația Estuar
Marius Rusu, psiholog, Salvați Copiii
Monica Doroftei, psiholog

MODERATOR
– av. dr. Cosmin Vasile, Avocat asociat coordonator, Zamfirescu Racoți & Partners


AGENDA CONFERINŢEI
9:00-9:30 Primirea invitaţilor şi Welcome Coffee
9:30 -9:45 Moderator: Av.dr. Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator, SCA Zamfirescu Racoți & Partners
Speech de Introducere
9:45-10:15 Gabriela Coman, președinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție,
Ministerul Muncii și Jusiției Sociale

Dreptul copilului de a menține relații personale cu ambii părinți
10:15-10:45 Emilia Mădulărescu, judecător, Curtea de apel Bucureși, Secția a IV-a Civilă
Locuința minorului. Remedii juridice de restabilire a situației de fapt în legislația internă și internațională
10:45-11:15 Ovidiu Șerban, avocat colaborator coordonator, SCA Zamfirescu Racoți & Partners
Pensia de întreținere – un drept al minorului
11:15-11:30 Pauză de cafea
11:30-12:00 Dr. Crisian Andrei, președinte, Fundația Estuar
Confruntarea copilului cu defăimarea celuilalt părinte
12:00-12:30 Marius Rusu, psiholog, Salvați Copiii
Impactul divorțului părinților asupra dezvoltării emoționale a copilului
12:30-13:00 Monica Doroftei, psiholog
Indicatori pentru dificultățile de adaptare ale copilului la separarea părinților
13:00-13:30 SESIUNE Q&A
13:30-14:30 Lunch


DETALII EVENIMENT ȘI ÎNREGISTRĂRI – până la data de 20 aprilie 2018:
Anca Doicin
E-mail: anca.doicin@zrp.ro
Telefon: 0753 066 151

Accesul la acest eveniment este gratuit în limita locurilor disponibile și pe baza confirmării de înregistrare din partea echipei Zamfirescu Racoți & Partners. Conferința este deschisă atât publicului larg, cât și celui specializat.

***

Despre ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS (ZRP)
ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale.
ZRP are o echipă de 53 de avocați, dintre care opt asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob și Alina Tugearu (asociați), Valerian Cioclei – of counsel.

Evenimente conexe