421 citiri

[ Cum a fost ] Forumul Organizațiilor Studențești din România (ed. 13) / 7-15 august 2018, Baia Mare

Cum a fost

Capitala Tineretului din România 2018-2019 a găzduit, în perioada 7-15 august 2018, cel mai mare eveniment studențesc național marca Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). În cadrul celei de-a XIII-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cei peste 400 de lideri ai studenților, care fac parte din organizațiile membre ANOSR din toată țara, au dezbătut la Baia Mare situația învățământului superior din România, totodată stabilind prioritățile federației pentru noul an universitar și alegând noul Birou de Conducere.

Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 8 august 2018, în Aula Magna a Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, printre invitați numărându-se Ioan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale (MEN), Nicolae Postăvaru, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), Petru Apostoaia, președintele Consiliulul Național al Elevilor (CNE), Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR) și prof. univ. dr. Petrică Pop-Sitar, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Evenimentele desfășurate pe parcursul FOSR au fost puternic influențate de însemnătatea istorică a Centenarului Marii Uniri, dar și de preluarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Participanții au luat parte, așadar, la dezbateri vizând cele două teme de maximă importanță în momentul de față, dar și la sesiuni de formare în diferite domenii de interes: educațional, resurse umane, scriere de proiecte, fundraising, relații publice, imagine, IT, legislativ și secretariat, leadership și management al proiectelor. Mai mult decât atât, cei prezenți au putut intra în contact cu Adam Gajek, președintele European Students’ Union (ESU), familiarizându-se cu activitatea structurii la nivel european și schimbând bune practici. Dezbaterile au atins și subiecte precum noul proiect de Lege a Educației Naționale și General Data Protection Regulation (GDPR).

Evenimentul s-a încheiat cu Adunarea Generală ANOSR, în cadrul căreia au fost aleși noii lideri ai studenților din România, noua componență a Biroului de Conducere fiind următoarea:
Președinte: Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ (delegat Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara)
Secretar General: Andreea-Raluca VIȘINICĂ (delegat Asociația Studenților de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Universitatea din București)
Vicepreședinte Educațional: Larissa-Sorana BAIAȘ (delegat Liga Studenților Farmaciști din Timișoara)
Vicepreședinte Educațional: Irina DUMA (delegat Organizația Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca)
Vicepreședinte Tineret: Lenuța-Ioana GRAD (delegat Liga Studenților „Pintea Viteazul” Baia Mare)
Vicepreședinte Relații Interne: Horia MOLDOVAN (delegat Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca)
Vicepreședinte Dezvoltare Organizațională: Vlad VĂTĂU (delegat Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații)
Vicepreședinte Relații Internaționale: Artur ȚVENTARNÎI (delegat Organizația Studentilor Basarabeni din Timișoara)
Vicepreședinte Relații Publice: Anastasia COSTE (delegat Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara)
Vicepreședinte Proiecte: Daniel-Ionuț CIOCHINĂ (delegat Liga Studenților din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați)
Cenzor: Mihnea-George MUNTEANU (delegat Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare)

Cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România a fost organizată cu sprijinul Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare (UTCN-CUNBM). Evenimentul este inclus în programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019.

Activitatea federației în noul an universitar se va concentra asupra noii legi a educației naționale și a noilor direcții ale Procesului Bologna, noțiuni pe care le va analiza și disemina în rândul studenților pentru o mai bună înțelegere a acestora. În contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, ANOSR se va implica în organizarea unor evenimente internaționale, care vor viza direct mediul universitar.

Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, președinte ANOSR: „Următorul an universitar se anunță a fi, din nou, unul plin de evenimente. Dezbaterile din Consiliul Consultativ al Ministerului Educației Naționale, urmate cel mai probabil de lansarea propunerilor din proiectul România Educată, ne vor aduce cu un pas mai aproape de o nouă lege a educației naționale. De asemenea, în plan internațional, România va fi gazda unor multiple evenimente internaționale de mare importanță în perioada în care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, unele dintre acestea vizând direct mediul universitar și, implicit, studenții. Apropierea față de momentul în care vor fi procese elective în instituțiile de învățământ superior, precum și cele două momente electorale de anul viitor, vor tulbura, fără doar și poate, mediul academic. Suntem convinși, însă, că vom reuși mobilizarea colegilor noștri pentru a preîntâmpina cât mai multe imixtiuni ale mediul politic în cel universitar. Nu în ultimul rând, noile direcții ale Procesului Bologna vor fi diseminate în universități, pentru a preîntâmpina o înțelegere greșită a acestora.”


Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) organizează

Forumul Organizațiilor Studențești din România (ed. 13)

Baia Mare

7-15 august 2018

Timp de 9 zile, peste 400 de participanți, reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din toată țara, membre ale federației, se vor reuni în Capitala Tineretului din România 2018-2019, la cel mai important și amplu eveniment studențesc din România. Activitățile din aceste zile vor aduce în prim-plan discuții despre nevoile și interesele studenților din țară cu scopul identificării soluțiilor propice, dezbateri pe tematici de interes din societatea noastră, toate acestea finalizându-se cu trasarea strategiei federației pentru următorul mandat și, implicit, an universitar.

Evenimentul va debuta cu festivitatea de deschidere, care se va desfășura miercuri, 8 august, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Deschiderea va beneficia de o serie de invitați precum Ioan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale (MEN), Nicolae Postăvaru, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), Petru Apostoaia, președintele Consiliulul Național al Elevilor (CNE), Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR) și prof. univ. dr. Petrică Pop-Sitar, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. De asemenea, vor lua cuvântul Marius Deaconu, Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Alin Lucăcean, președintele Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV).

Întrucât ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, atenția acordată evenimentului istoric se va reflecta în activitățile care vor avea loc pe parcursul FOSR. Astfel, în prima seară, participanții ajunși în Baia Mare vor viziona în aer liber filmul documentar „Marea Unire – România, la 100 de ani”, proiecția acestuia desfășurându-se în parteneriat cu AGERPRES. De asemenea, cei prezenți vor dezbate pe seama Centenarului României, dar și a implicării ANOSR în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, două subiecte care reprezintă un maxim interes pentru federație și pentru care se vor pregăti inclusiv demersuri și evenimente care să marcheze importanța acestora.

În zilele următoare, participanții vor beneficia de sesiuni de formare în domeniile: educațional, resurse umane, scriere de proiecte, fundraising, relații publice, imagine, IT, legislativ și secretariat, leadership și management al proiectelor. În spiritul schimbului de bune practici între studenții țărilor membre UE, evenimentul se va bucura de prezența lui Adam Gajek, președintele European Students’ Union (ESU) și a Shakirei Martin, președintele National Union of Students United Kingdom (NUS UK), alături de care se va dezbate pe tema „Mișcarea studențească la nivel european: între oportunități și provocări”. Nu în ultimul rând, se vor organiza dezbateri vizând General Data Protection Regulation (GDPR) și noul proiect de Lege a Educației Naționale.

Forumul Organizațiilor Studențești din România se va încheia cu sesiunea formală a Adunării Generale ANOSR. În cadrul acesteia, Biroul de Conducere actual își va prezenta activitatea desfășurată pe parcursul mandatului, va fi ales Biroul de Conducere pentru mandatul 2018-2019 și se va trasa strategia de lucru pentru următorul an.

Cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România este organizată cu sprijinul Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare (UTCN – CUNBM). Evenimentul este inclus în programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019.

Marius Deaconu, Președinte ANOSR: „Încheiem un an universitar care a fost plin de provocări. ANOSR a reprezentat în continuare cea mai importantă voce a studenților din România. Dimensiunea socială a educației a reprezentat o prioritate, fiind obținute beneficii suplimentare pentru studenți, în special în ceea ce privește finanțarea căminelor și cantinelor. De asemenea, atenția noastră s-a orientat suplimentar către asigurarea calității, o nouă metodologie de evaluare instituțională fiind adoptată cu multiple prevederi propuse de ANOSR. Au existat realizări multiple, care au contribuit semnificativ la îmbunătățirea calității vieții studențești. Le mulțumim colegilor pentru susținerea acordată în atingerea acestor deziderate.

Petrișor-Laurențiu Țucă, Vicepreședinte ANOSR: „Următorul an universitar se anunță a fi, din nou, unul plin de evenimente. Dezbaterile din Consiliului Consultativ al Ministerului Educației Naționale, urmate cel mai probabil de lansarea propunerilor din proiectul România Educată, ne vor aduce cu un pas mai aproape de o nouă lege a educației naționale. De asemenea, în plan internațional, România va fi gazda unor multiple evenimente internaționale de mare importanță în perioada în care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, unele dintre acestea vizând direct mediul universitar și, implicit, studenții. Apropierea față de momentul în care vor fi procese elective în instituțiile de învățământ superior, precum și cele două momente electorale de anul viitor, vor tulbura, fără doar și poate, mediul academic. Suntem convinși însă că vom reuși mobilizarea colegilor noștri pentru a preîntâmpina cât mai multe imixtiuni ale mediul politic în cel universitar. Nu în ultimul rând, noile direcții ale Procesului Bologna vor trebui diseminate în universități, pentru a preîntâmpina o înțelegere greșită a acestora.

Evenimente conexe