297 citiri

Revizuirea Constituției – actori și proceduri / 12-13 octombrie 2018, București

Asociația Română de Drept constituțional (ARDC) și Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe sociale al Universității din București (CEREFREA Villa Noël), cu sprijinul Agenției universitare a francofoniei în Europa Centrală și Orientală, organizează masa rotundă

Revizuirea Constituției – actori și proceduri

București, Villa Noël, str. Emile Zola, nr. 6

12-13 octombrie 2018

Asociația Română de Drept constituțional (ARDC) și Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe sociale al Universității din București (CEREFREA Villa Noël), cu sprijinul Agenției universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, organizează vineri și sâmbătă, 12 și 13 octombrie 2018, la Villa Noël (str. Emile Zola, nr. 6, București), cea de-a 20-a ediție a mesei rotunde francofone, având ca subiect „Revizuirea Constituției – actori și proceduri”.

Constituțiile pot fi modificate sau revizuite. Unele cunosc adeseori schimbări, altele arareori. Puține au instituționalizat distincția între amendamente, care îmbunătățesc sau perfecționează textul legii fundamentale în armonie cu structura sa generală, și revizuiri, care au tendința de a schimba fundamentele Constituției și de a introduce noi paradigme juridice într-un text care, în mod formal, își păstrează principalele coordonate. Multe includ „clauze de eternitate”, care pot face ca anumite dispoziții constituționale să fie mai stabile decât restul textului. Astfel de dispoziții, totuși, sunt uneori considerate un obstacol pentru exprimarea democratică a voinței generale în măsura în care aceasta din urmă ar dori să schimbe chiar aceste reguli constituționale, percepute ca fiind obsolete sau prea constrângătoare.

Practica recentă, în lume, a arătat că anumite revizuiri ale Constituției pot avea obiective și rezultate ce favorizează tranzițiile democratice (Georgia în 2017) sau protejarea drepturilor fundamentale (Irlanda în 2015 și 2018), în timp ce altele pot crește puterile executivului (Venezuela în 2017 și Turcia în 2017) sau urmări obiective autoritare (Tailanda în 2017 sau China în 2018).

Masa rotundă organizată de Asociația Română de Drept constituțional și CEREFREA Villa Noël își propune să analizeze dintr-o perspectivă comparativă nu numai exemplele recente de revizuiri ale Constituției, ci mai ales modul în care actorii tradiționali și procedurile de reformă constituțională s-au adaptat la noile realități și au făcut loc noilor practici, ceea ce riscă să altereze conceptul clasic de revizuire a Constituției.

Comunicările și dezbaterile dintre specialiști în drept constituțional vor fi punctul de plecare pentru discuții mai largi cu invitații, reprezentanți ai Ambasadelor și ai altor instituții, tineri cercetători, studenți și jurnaliști.

:: Agenda


* mai multe detalii la adresa de e-mail: larissa.luica@villanoel.ro

Evenimente conexe