599 citiri

Restructurarea firmei – consecințe asupra salariaților. Concedierea individuală​ / 13 decembrie 2018, Webinar

Rentrop & Straton organizeaza

Restructurarea firmei – consecinte asupra salariatilor. Concedierea individuala​

Webinar

13 decembrie 2018, 15:00

Greseli grave pe care le puteti face atunci cand concediati un salariat din motive economice/in baza art. 65 din Codul Muncii

Care sunt aceste greseli?
Cum le evitati?
La ce riscuri va expuneti?

Aflati raspunsurile participand in data de 13 decembrie la un eveniment de exceptie: webinarul Restructurarea firmei – consecinte asupra salariatilor. Concedierea individuala!

Firma traverseaza o perioada de reorganizare?
Sunteti nevoit sa reduceti personalul si sa operati concedieri?

Atunci, evident, apelati la art. 65 din Codul muncii, cel care reglementeaza concedierea individuala determinata de desfiintarea postului – o masura dictata de obicei de aparitia unor dificultati economice, dar si de alte cauze precum tehnologizarea, digitalizarea sau restructurarea companiei.

Atentie, insa!
Acest tip de concediere ascunde numeroase capcane si asta deoarece art. 65 impune o singura conditie – ca desfiintarea postului sa fie efectiva (nu fictiva) si sa aiba o cauza reala si serioasa. Or tocmai exprimarea aceasta generala a dus la la o practica judecatoreasca nuantata si, pe alocuri, neunitara.

Iata de ce va invitam in data de 13 decembrie la webinarul Restructurarea firmei – consecinte asupra salariatilor. Concedierea individuala, in fapt o sesiune de consultanta de exceptie pe acest subiect sustinuta de un specialist de top – prof. univ. dr. Raluca Dimitriu.

Nu trebuie sa va deplasati nicaieri!
Participati la webinar direct din fata calculatorului/laptop-ului dvs.!

In ziua de 13 decembrie 2018, la ora 15:00, asezati-va comod in fata calculatorului, accesati adresa www.videoseminarii.ro si pregatiti-va sa aflati informatii subtile si extraordinar de utile, bazate pe impresionanata experienta practica a dnei Raluca Dimitriu.

Doua ore am stat lipita de ecranul calculatorului. Dna Raluca Dimitriu explica extraordinar de clar totul, intr-un ritm alert, identifica perfect problemele si sensibilitatile din lege, ofera solutii care provin in mod cert dintr-o experienta impresionanta. Sunt foarte multumita de webinarele sustinute de dansa.”
Simona Paur, Manager HR, Arad, participanta la editia din 17 iulie a webinarului

Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu va propune 12 teme care genereaza mari probleme in practica!

Prima parte a webinarului va fi alocata unei prezentari video, in care dna Dimitriu va „diseca” din punctul de vedere al specialistului 12 subiecte de mare actualitate, cu referiri precise la prevederile legislative interpretabile legate de concedierea individuala:
Modificarea organigramei si desfiintarea de posturi
Concedierea pentru motive independente de persoana salariatului
Cauza reala si serioasa – practica judecatoreasca
Conditii procedurale prealabile
Selectia salariatilor in cazul concedierii individuale
Cum redactam si cum comunicam decizia de concediere?
Greseli frecvente ale angajatorilor in concedierea salariatilor din motive economice
Cazul special al externalizarii de activitati
Fuziunea si absorbtia – efecte asupra contractelor de munca
Pot fi preluate atributiile salariatului concediat de catre salariatii mentinuti in firma?
Putem reinfiinta postul dupa concedierea salariatului?
Interdictia concedierilor in cazul transferului de intreprindere

A doua parte a webinarului este dedicata solutionarii celor mai frecvente probleme aparute in practica, selectate pentru relevanta lor in contextul legislativ actual si pentru faptul ca au rezolvari putin evidente, greu de identificat fara ajutorul unui specialist.

Un avantaj suplimentar pentru dvs.!

Aveti posibilitatea sa trimiteti pana pe data de 8 decembrie 2 intrebari privind situatii personale in care ati intampinat dificultati in cazul unei concedieri, urmand sa primiti cu promptitudine prin e-mail raspunsurile cele mai bune, perfect legale si gandite special in avantajul dvs.!
Imensa experienta practica a dnei prof. Raluca Dimitriu in instantele de judecata ii permite sa va dezvaluie nu numai solutii, ci si lucruri putin stiute despre subtilitatile prevederilor legale privind concedierea si despre consecintele concrete ale acestor prevederi.

Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, scurta carte de vizita:
Doctor in drept, specializarea dreptul muncii,
Formator al magistratilor specializati in dreptul muncii in cadrul Institutului National de Magistratura
Membru in Consiliul Stiintific al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane.

Pregatiti-va intrebarile! Trimiteti-le pe adresa mru@rs.ro si veti primi prin e-mail raspunsurile impecabile!

Ce fel de intrebari puteti adresa?

Intrebari 100% personalizate, referitoare la probleme cu care va confruntati dvs. din punctul de vedere al temei abordate: concedierea individuala!

Iata cateva exemple:
Ce inteleg instantele de judecata prin „cauza reala si serioasa”?
Daca societatea noastra fuzioneaza cu o alta societate, pot fi desfiintate unele posturi si pot fi concediati salariatii care le ocupa?
Care este diferenta dintre transferul de intreprindere – cand concedierile individuale nu pot fi operate – si externalizarea de activitati – cand se pot face astfel de concedieri?
Ce facem cu contractele de munca in cazul in care intervine lichidarea societatii? Cand inceteaza acestea mai exact? Va interveni incetarea de drept a contractelor sau concedierea salariatilor?
Daca dorim sa selectam salariatii in vederea concedierii numai a unora dintre ei, putem organiza un concurs de cunostinte?
Ce salariati nu pot fi concediati, chiar daca posturile ocupate de ei nu ne mai sunt necesare?
Putem opera concedieri chiar daca obtinem profit?
Trebuie sa specificam in decizia de concediere criteriile pe baza carora am selectat salariatul in vederea concedierii?
Exista conditii procedurale prealabile unei concedieri individuale? in esenta, cat dureaza o astfel de concediere de la momentul luarii deciziei si pana la momentul comunicarii deciziei de concediere?
Salariatii concediati au dreptul la plati compensatorii?
Care sunt cele mai frecvente greseli ale angajatorilor in concedierea salariatilor din motive economice?

Va asteptam asadar sa fiti online pe data de 13 decembrie 2018, pentru a discuta impreuna cu dna. Dimitriu despre problemele practice cu care va confruntati.

O speta extrem de interesanta!

Intrebare:
„Din cele 5 posturi de tehnician din firma dorim sa desfiintam doua posturi, deoarece trecem prin dificultati financiare. Cum pot fi selectati cei doi care urmeaza sa fie concediati? in firma noastra nu exista organigrama, vom mai putea face proba desfiintarii posturilor? Putem realiza preluarea activitatilor celor doi tehnicieni concediati de catre cei trei ramasi in firma? O sa putem reinfiinta posturile, dupa ce perioada de dificultate financiara va trece? Daca reinfiintam posturile, trebuie sa ii angajam inapoi pe cei concediati?”

Raspuns:
Selectia salariatilor
Aceasta se poate face potrivit oricaror criterii stabilite de catre angajator, cu conditia ca acestea sa nu fie arbitrare sau discriminatorii. De exemplu, angajatorul ar putea concedia salariatii angajati cel mai recent (metoda „last in – first out”), ar putea concedia salariatii cu salariul cel mai mare (pentru a limita dificultatile financiare) sau ar putea utiliza rezultatele evaluarii periodice a salariatilor, concediindu-i pe cei care au obtinut cel mai mic punctaj.

Proba desfiintarii posturilor
Chiar daca in unitate nu exista organigrama, angajatorul poate decide desfiintarea unui post, fapt care va putea fi probat prin orice mijloc de proba. Dar daca in unitate exista organigrama, in caz de litigiu aceasta va trebui prezentata – inainte si dupa concediere, pentru a se proba desfiintarea reala a postului.

Preluarea activitatii de catre angajatii ramasi
E posibil, dar doar daca angajatii ramasi isi dau acordul. Va interveni o modificare a fisei postului acestora, cu acordul ambelor parti. Faptul ca activitatile sunt in continuare necesare in firma nu inseamna ca desfiintarea postului nu a fost reala.

Reinfiintarea posturilor
Posturile pot fi reinfiintate, nu exista nicio limita de timp pentru aceasta (in cazul unei concedieri individuale). Dar atentie la conditia cauzei reale si serioase pe care o impune Codul muncii: reinfiintarea imediata a posturilor, mai ales in conditiile in care salariatul concediat a contestat concedierea, poate fi interpretata de catre instanta ca proband absenta caracterului real si serios.

Reangajarea celor concediati
Nu exista obligatia de reangajare a celor concediati, in cazul unei concedieri individuale.

Mai multe asemenea spete, impreuna cu solutiile optime, va vor fi furnizate in data de 13 decembrie, in cadrul webinarului.

Ce este un webinar?
Un webinar este un seminar video online, care utilizeaza internetul pentru a conecta lectorul cu participantii aflati in fata calculatorului, in locatii diferite.
Dvs., ca participant, trebuie doar sa va aflati in fata calculatorului la ora stabilita si sa va conectati pe platforma www.videoseminarii.ro. Aveti astfel acces la prezentarea sustinuta de lector si totodata primiti raspunsuri la 2 intrebari adresate in prealabil (pana la data de 8 decembrie) prin intermediul e-mailului, la adresa mru@rs.ro. Raspunsurile le primiti tot prin e-mail.

Concret, cum se va desfasura webinarul din 13 decembrie?

In data de 13 decembrie, ora 15.00, trebuie sa accesati www.videoseminarii.ro si sa va autentificati folosind username-ul si parola (acestea vi se vor comunica cu 2 zile inainte de desfasurarea webinarului, prin intermediul e-mailului). Nu conteaza locul in care va aflati, conteaza doar sa aveti conexiune la Internet.

In prima parte, prof. Raluca Dimitriu va sustine o prezentare video, cu accent pe capcanele legislatiei privind timpul de munca, iar in partea a doua va comenta si solutiona cele mai frecvente probleme intalnite in practica.

Nu uitati! Aveti posibilitatea de a adresa 2 intrebari in cadrul acestui webinar.

Mai exact, pana la data de 8 decembrie, va invitam sa transmiteti intrebarile dvs. pe adresa de e-mail: mru@rs.ro. Repetam, raspunsurile le primiti prin e-mail.

Avantajele participarii dvs. la webinar:
Primiti consultanta personalizata privind gestionarea corecta a oricarui aspect legat de prevederile legislative privind concedierea individuala;
Primiti raspunsuri complete, excelent argumentate, la intrebarile dvs.;
Informatiile primite sunt 100% practice si absolut imposibil de gasit in alta parte;
Evitati necazurile cu Inspectia Muncii si procesele costisitoare cu angajatii concediati;
Castigati timp pretios. Nu trebuie sa va deplasati nicaieri, participati la webinar din fata propriului calculator. Asta inseamna si ca va puteti vedea linistit si de alte treburi in timp ce urmariti desfasurarea webinar-ului.
Capatati siguranta de care aveti nevoie in cazul in care sunteti vizitat de inspectorii ITM.

Beneficiati de oferta speciala
Pret redus: 166 lei +TVA, fata de 208 lei + TVA!

Data desfasurarii webinarului: 13 decembrie 2018
Intervalul orar: 15:00-17:00
Conditii: conexiune la Internet
Plata: prin O.P. sau direct la primirea facturii prin curier, pana la data de 10 decembrie a.c.

Important! Datele de conectare (adresa web, username, parola) le veti primi prin e-mail cu 2 zile inainte de eveniment, astfel incat in ziua de joi, 13 decembrie, ora 15.00, sa va puteti loga si sa participati la webinar-ul sustinut de dna Raluca Dimitriu despre aspectele sensibile create de noile modificari legislative.

Va garantam ca veti afla lucruri putin cunoscute si extrem de utile!
Va asteptam cu placere!

Va asteptam cu placere, completati chiar acum formularul de inscriere!

Pentru orice fel de informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati prin e-mail rs@rs.ro sau direct la telefon 021-209.45.45!

Evenimente conexe