744 citiri

Leadership, followership și patologia puterii / 10 februarie 2019, Cluj-Napoca

Casa Paleologu organizează

Leadership, followership și patologia puterii

Cluj-Napoca

10 februarie 2019

Ce aduce acest curs în plus față de imensa cantitate de ateliere și seminarii, coaching-uri și traing-uri, cărți și studii, conferințe și discursuri motivaționale despre leadership?

În primul rînd, oferă o solidă bază filozofică, istorică și literară pentru o reflecție serioasă asupra noțiunii de leadership. Se vorbește atît de mult despre leadership, se spun atît de multe baliverne pe această temă, există atîtea sute de mii de referințe la acest subiect, încît riști să te pierzi ca într-o junglă în absența unui fir conducător. Or, acest fir conducător la clasici îl vom găsi, la filozofi precum Aristotel și Cicero, la istorici precum Tucidide și Plutarh, la scriitori precum Homer și Shakespeare. Cursul pe care vi-l propun este, așadar, mai mult decît încă un curs de leadership: este în același timp o incursiune în mare cultură clasică și o lecție despre cum să-i valorificăm învățămintele în viețile noastre.

În al doilea rînd, oferă o reflecție asupra părții întunecate a leadership-ului. Prea mulți autori și vorbitori prezintă o imagine idilică, de parcă liderii ar mînca mereu ultimii și ar fi adesea înzestrați cu frumoase calități precum „humor, humanity and humility”. Realitatea observabilă contrazice însă aceste frumoase predici laice. E mult prea simplu să eviți problema, spunînd că liderii răi nu sînt, de fapt, lideri adevărați. Vom vorbi, așadar, despre patologia puterii, despre mecanismele și factorii săi favorizanți. Vom vedea astfel cum puterea reprezintă deopotrivă o șansă și un risc.

În al treilea rînd, oferă o perspectivă asupra unui alt aspect neglijat: noțiunea de followership, pentru care nici nu există echivalent în română și în celelalte limbi romanice. A vorbi despre leadership uitînd de followership înseamnă a pune carul înaintea boilor, pentru că nu pot exista conducători în absența unui follwership. Mai mult, calitatea conducătorilor depinde în mare măsură de calitatea celor conduși. Vom vedea cum și în ce condiții poate fi format un followership responsabil și implicat.

Fiecare dintre noi este rînd pe rînd lider și follower, expus riscului de a o lua razna în exercițiul puterii sau de a suporta derapajele unui șef deraiat.

La acest curs se primesc doi bursieri, elevi, studenți sau pensionari.

Pentru cei care doresc să participe la ambele cursuri de la Cluj, pe 9 februarie și 10 februarie, onorariul total este de 975 de lei (reducere de 50% pentru al doilea curs). Pentru a beneficia de reducere este musai să fiți înscriși la ambele cursuri. Plata cu cardul se poate face folosind linkul de plată dedicat.

Lector: Theodor Paleologu
Onorariu total, TVA inclus: 650 lei

:: Formularul de înscriere

Evenimente conexe