945 citiri

[ Cum a fost ] „Soare negru”. Artă și drept în legătură cu Brâncuși / 19 februarie 2019, Cluj-Napoca

Cum a fost

Beneficiind de generoasa găzduire a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, dar și de prezența distinsului ei director general, conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga, precum și de cea a distinsului prof. univ. dr. Dorel Găină (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca), prelegerea a suscitat interesul celor care au participat (între care jurnaliștii Bogdan Roșca-Zasmencu, managerul Radio România Cluj și Alin Golban – clujust.ro).

Temele mari de discuție au fost (1) procesul lui Brâncuși în Statele Unite; (2) procesul privind drepturile de proprietate intelectuală în legătură cu ansamblul de la Târgu Jiu al lui Brâncuși; (3) ipoteza ofertei de donație / donației / testamentului care ar fi fost făcut de Brâncuși în favoarea statului român (ipoteze respinse pornind în principal de la cercetările Doinei Lemny: „După informațiile noastre, n-a fost publicat până în prezent nici un document de arhivă care să ateste intenția sculptorului de a face acest „dar” țării sale de origine, după cum nu există nici o declarație a sculptorului privitoare la acest subiect” – a se vedea „Brâncuși inedit”, ediție de Doina Lemny și Cristian Robert-Velescu, Edit. Humanitas, București, 2004, nota 12, p. 8).

Întrebările și discuțiile finale au întregit întâlnirea.

Evenimentul s-a bucurat de interesul și mediatizarea TVR Cluj în cadrul emisiunii „Regiunea în obiectiv” din 19 februarie 2019 (în care alături de moderatorul Ovidiu Damian au participat prof. univ. dr. Dorel Găină de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și conf. univ. dr. Paul Popovici) în cadrul căreia a intervenit telefonic și Vlad Alexandrescu, senator, fost ministru al Culturii.


Centrul de Cercetări în Dreptul Proprietății Intelectuale „Aurelian Ionașcu” și Colegiul Consilierilor Juridici Cluj organizează

„Soare negru”. Artă și drept în legătură cu Brâncuși

Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, Sala de Referințe

19 februarie 2019, 17:00-18:30

Evenimente conexe