804 citiri

Dostoievski, Nietzsche și nihiliștii / 22-24 februarie 2019, Cincșor

Casa Paleologu organizează

Dostoievski, Nietzsche și nihiliștii

Cincșor

22-24 februarie 2019

Convergențele și afinitățile dintre Dostoievski și Nietzsche constituie unul dintre capitolele cele mai fascinante ale istoriei intelectuale moderne. La prima vedere acești titani se situează pe poziții diametral opuse: unul ortodox și slavofil, celălalt ateu și antinaționalist. Și tocmai de aceea înrudirea lor profundă e atît de interesantă. Vom folosi ca unghi de abordare tematica nihilismului, care joacă un rol extrem de important în reflecția ambilor gînditori. Din opera lui Dostoievski ne vom concentra pe romanul Demonii, fără a uita, desigur, figuri ale nihilismului din alte romane. Vom evoca pasaje din Jurnalul unui scriitor, vom analiza Catehismul revoluționarului de Neceaev și vom discuta filmul lui Wajda. Reflecțiile lui Nietzsche asupra nihilismului sînt răspîndite în diferite texte și în special în fragmentele postume (adunate, de pildă, în Voința de putere). Propun să luăm ca puncte de reper în opera marelui filozof Anticristul și al treilea eseu din Genealogia moralei.

Important: data limită de înscriere este 5 februarie 2019.

Acest curs va avea loc la Cincşor. Ne vedem direct acolo, la Casele de oaspeţi, unde vom fi cazaţi cu toţii. Participanţii rezolvă chestiunea transportului pe cont propriu. Începem pe data de 22 februarie, vineri seara, la cină şi continuăm întreaga zi de sîmbătă, pe 23 februarie, după micul dejun şi duminica dimineaţa, pe 24 februarie. Luăm prânzul împreună şi apoi plecăm fiecare înspre casă.

* Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, până la data de 15 februarie, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 700 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți la noi pe site.

** Celelalte costuri sunt trecute mai jos și nu revin Fundației Paleologu.

*** Fundaţia PALEOLOGU în parteneriat cu KULTUR ROJECT/CASELE DE OASPEŢI CINCŞOR/Transilvania susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un un weekend de dezvoltare, învăţare şi de relaxare. Împreună ne vom bucura de subiecte pasionante, de cunoaştere, de dezbatere şi dialog într-un loc inedit – fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624) lîngă Biserica fortificată din Cincşor/Transilvania.

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pe noapte este următorul:
– în cameră dublă mare inclusiv mic dejun: 40 EURO (două persoane cazate în cameră)
– în cameră dublă mică inclusiv mic dejun: 35 EURO (două persoane cazate în cameră)
– în cameră single mare inclusiv mic dejun: 70 EURO
– în cameră single mică inclusiv mic dejun: 60 EURO

Aceste tarife sunt disponibile numai pentru minim 2 nopţi, în weekendul de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru masă pentru ambele (!) zile este de 64,- EURO (cina de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze. Preţurile nu includ băuturi alcoolice).

Casa de oaspeţi Cincşor, Cincşor nr. 212, jud. Braşov/Transilvania/România, e-mail: kulturproject@gmail.com, Tel. 0744373090

Lector: Theodor Paleologu
Onorariu total, TVA inclus: 700 lei

Evenimente conexe