[ Cum a fost ] Global Legal Hackathon Romania / 22-24 februarie 2019, București

Cum a fost

Global Legal Hackathon a așezat Bucureștiul pe harta mondială a inovațiilor tehnologice în domeniul juridic

Propunerea României pentru etapa a doua a competiției Global Legal Hackathon 2019 este LAWra, primul chatbot juridic de călătorii din lume, ușor accesibil, inclusiv prin diverse platforme de socializare precum Facebook Messenger. Soluția LAWra oferă răspunsuri juridice verificate la orice probleme intervin în timpul unei călătorii în străinătate, spre exemplu acte pierdute, probleme cu pașaportul, legi locale atipice.

Prin partenerii săi locali, selectați atent și disponibili la un click distanță, LAWra oferă asistență juridică personalizată în cazul unei urgențe imediate în timpul călătoriei, în orice colț al lumii. Din punct de vedere tehnic, LAWra utilizează tehnologii NLP și AI pentru a descifra caracterul complicat al limbajului uman și pentru a înțelege exact nevoile și contextul utilizatorului. Scenariile pot fi create atât de persoane tehnice, cât și nontehnice, prin utilizarea unei interfețe UI puternice”, a explicat Tudor Colțan (Senior Associate Suciu Popa), liderul echipei Legal Shapers, care a gândit LAWra.

Din echipa câștigătoare a GLH 2019 România au făcut parte și avocații Roxana Pistolea (Associate Clifford Chance Badea), Roxana Mihaela Catea (Senior Associate Țuca Zbârcea și Asociații) și specialiștii IT Petruș Bălașa și Eduard Mirică.

„Summarizel”, echipa care a ocupat locul al II-lea la Global Legal Hackathon 2019, a propus o extensie de browser Chrome (cu aplicabilitate ulterioară și pentru alte soluții), care rezumă și traduce pe înțelesul tuturor „Termenii și Condițiile”. Soluția are integrată o funcție de traducere astfel încât orice utilizator de pe glob să poate beneficia de pe urma ei. Printre beneficiile se numără transparența pe internet, limbajul accesibil, accesul rapid și facil la informația relevantă.

Soluția noastră poate fi o resursă utilă pentru respectarea transparenței impuse de GDPR și combină juridicul, tehnicul, designul, UX/UI pentru a capta atenția utilizatorului și a-l ajuta să înțeleagă, pe limba lui, ce anume acceptă când este de acord cu termenii și condițiile”, au precizat cei din echipa „Summarizel”, alcătuită din Ruxandra Sava – Innovation, Technology & Privacy Lawyer, Ecaterina Donciu – Graphic Designer, Diana Marusic – Tech Wizard, Eugeniu Cernei – Tech Wizard.

Al treilea proiect câștigător, a fost cel realizat de echipa „Lucky Team 1”, care a propus o solutie de tip „Uber” pentru servicii juridice. „Avocat NonStop” se bazează pe nevoia urgentă a unui sfat din partea unui avocat, sfat care te poate salva dintr-o încurcătură și poate preveni repercusiuni pe termen lung. Aplicația creează practic o legătură permanentă între un avocat și orice persoană aflată în dificultate, totul la distanța unui simplu apel telefonic.

Problema la care avocatul poate oferi un răspuns rapid și util poate fi dintre cele mai diverse, de la situația în care ești oprit de poliție în trafic până la a nu înțelege o clauză dintr-un contract pe care îl ai în față. Soluția vine în două forme: fie printr-un număr de telefon scurt, pentru a fi memorat ușor de către utilizatori, fie printr-o aplicație pe telefonul mobil care conectează utilizatorul cu un avocat potrivit să răspundă problemei sale. În ceea ce privește planurile de viitor, sisteme de răspunsuri vocale interactive (IRV) și machine learning, acestea pot fi implementate pentru a îmbunătăți eficiența produsului”, spun cei din echipa „Lucky Team 1”, alcătuită din doi avocați, Andrea Panțîru – Dentons și Mihai Dolhescu – Clifford Chance Badea.

Doi parteneri ai GLH 2019, UiPath și Startup Grind au acordat două premii speciale unor soluții dedicate facilitării accesului la hotărârile administrațiilor locale (echipa „WizHub”) și un translator universal pentru limbajul juridic in limbaj comun, accesibil tuturor. (echipa „TransLex”).

În weekendul trecut s-a desfășurat în București Global Legal Hackathon 2019, competiție internațională care promovează inovația tehnologică în domeniul juridic la nivel mondial. Evenimentul aflat la a doua ediție în România se desfășoară simultan în 50 de orașe din peste 20 de țări și reunește peste 6.000 de participanți din domeniile juridic, IT și din mediul business, care se întâlnesc într-un maraton de 54 de ore în scopul găsirii de soluții inovative menite să sprijine digitalizarea și eficientizarea justiției.

Pentru al doilea an consecutiv, societatea de avocatură Hristescu & Asociații a fost invitată de organizatorul global Integra Ledger Bockchain for Law să fie gazda evenimentului în România.

Mădălina Hristescu, partener fondator Hristescu și Asociații: „România are nevoie de soluții pentru eficientizarea metodelor prin care este realizat actul de justiție, are nevoie de adaptarea la realitățile juridice actuale și de un sistem aflat în concordanță cu nevoile societății și ale noastre, ale avocaților, magistraților, pe de o parte, ca și ale mediului business sau ale cetățenilor obișnuiți, pe de altă parte. Ne confruntăm permanent cu dificultăți de ordin practic, cu lipsa accesului la documente absolut esențiale, cu un sistem greoi și învechit, care nu ține pasul cu evoluția extrem de dinamică a tehnologiei. Am adus acest eveniment în România tocmai pentru a da șansa celor care se confruntă cu aceste dificultăți zi de zi să aducă soluții și să le poată pună în aplicare cu ajutorului specialiștilor IT și al antreprenorilor cu experiență.”

Evenimentul a fost moderat de Sorin Badea, realizator Radio Guerrilla, și a adus în același loc nume importante din business, IT și legal, care au susținut dezvoltarea ideilor și au analizat impactul din perspectivă tehnică, juridică, financiară. În juriu au fost prezenți Sorin Mândruțescu – Oracle Romania Country Manager & Central and Eastern Europe Cloud Leader at Oracle, Andra Bucur – Vice President of Privacy & Security compliance at UiPath, Cristian Onețiu – antreprenor, Bogdan Ivănel – Dr. in Law, Co-founder and CEO Code for Romania, Lucian Butnaru – General Manager Cegeka Romania și Adrian Măntoiu – Managing Director Wolters Kluwer Romania.


Hristescu & Asociații organizează

Global Legal Hackathon Romania

București, Commons Lounge Hub

22-24 februarie 2019

Partener media: JURIDICE.ro

 

Cei care vor să-și pună codul la bătaie pentru un sistem juridic românesc mai bun și mai aproape de actualitatea tehnologică a secolului 21, au această ocazie la Global Legal Hackathon, cel mai mare hackathon pe teme juridice din lume, eveniment care va avea loc în perioada 22-24 februarie 2019 la București și, simultan, în alte 20 de țări. Global Legal Hackathon România este găzduit și organizat de societatea de avocatură „Hristescu și Asociații”.

Mădălina Hristescu, Managing Partner Hristescu și Asociații: „Este evident că tehnologia atât de prezentă în toate aspectele vieții noastre, pătrunde rapid și în sfera serviciilor juridice și provoacă ajustări cu impact major. Se schimbă viziunea tradițională, se reconfigurează clasica abordare a actului juridic, se creează spațiu pentru nou și inovație. Îmbrățișăm astfel schimbarea și, o dată cu ea, introducerea unor instrumente legal tech care să faciliteze actul de justiție și eficiența lui, fie că vorbim de domeniul privat, fie de cel public. Ediția de anul trecut ne-a demonstrat că avem resurse, motivație și energie, că România este pregătită și aliniată tendințelor internaționale și că Global Legal Hackathon este contextul potrivit pentru a produce acest impact semnificativ și benefic.”

Descriere
Echipele vor fi alcătuite din programatori, oameni din domeniul juridic, avocați/juriști și antreprenori. Împreună, vor căuta să găsească soluții tehnice pentru rezolvarea problemelor care afectează eficiența și promptitudinea actului juridic.

Participanții vor inova pentru a deservi fie serviciile juridice ca business privat, fie serviciile juridice de interes public (de exemplu: buna guvernare, legislația juridică, facilitarea accesului la justiție etc.). Ideile inovatoare pot lua forma unui software, a unui website sau a unei aplicații mobile

Echipele pot apela la oricare dintre mentorii specialiști care le vor sta la dispoziție pe parcursul hackathon-ului. La finalul celor trei zile, fiecare echipă va prezenta soluțiile la care au ajuns, în fața unui juriu format din antreprenori și profesioniști de calibru din sistemul juridic românesc, business si IT.

Proiectul câștigător va intra în cea de-a doua etapă a competiției, care se va desfășura online și se va încheia cu desemnarea soluțiior finaliste. Acestea vor intra în competiția pentru premiul global, care va fi decernat în cadrul unei gale internaționale organizate la New York în data de 4 mai 2019.

Înscriere
Participanții se pot înscrie în nume propriu sau își pot înscrie echipa cu care doresc să participe. Înscrierea este gratuită și se face până la data de 19.02.2018, ora 24:00, pe site-ul globallegalhackathon.ro. Numărul de locuri disponibile este limitat.

Locație și program de desfășurare
Ceremonia de deschidere a evenimentului va avea loc vineri, 22 februarie 2019, la Commons Lounge Hub, urmând ca zilele de sâmbătă, 23 februarie și duminică, 24 februarie să fie dedicate lucrului în echipă. Jurizarea soluțiilor propuse de echipele participante se va desfășura duminică.

Informații detaliate despre competiție, juriu, regulamente și program găsiți pe:
Website  | Facebook  | LinkedIn  | Twitter  | Instagram

Gazdă și organizator: SCPA Hristescu & Asociatii

Partener principal este Wolters Kluwer România, Grupul Wolters Kluwer fiind și sponsor global.

Alături de organizator, Wolters Kluwer România susține activ Global Legal Hackaton. Totodată, Wolters Kluwer oferă participanților accesul la platformele profesionale Sintact.ro, Sintact LexForce și Sintact Analytics – prima aplicație cu inteligență artificială care se adresează profesioniștilor români din domeniul juridic. Doi mentori din Wolters Kluwer România vor ghida echipele pe parcursul celor 3 zile.

Dintre partenerii cheie face parte și UiPath, primul unicorn românesc – prima companie de tehnologie din România care atinge o evaluare de un miliard de dolari.

UiPath va fi prezentă cu doi mentori, un programator și un specialist de la departamentul juridic, care vor însoți participanții pe toată durata hackathonului.

De asemenea, versiunea Community Edition a platformei de Robotic Process Automation (RPA) va fi pusă la dispoziție celor care intră în competiție pentru a experimenta automatizarea unor procese administrative din domeniul juridic.

Partener principal: Wolters Kluwer România

Key Partners: UiPath, Radio Guerilla, ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, Cegeka

Parteneri: Code for Romania, Renania, Idea Leasing, Gapminder, Sarto, Techcelerator, Arbelos, Set Sail, Boldcases, DentalMed, IABLF, Startup Grind, Ground Zero, Aquavia, The Times, Newsweek, BizLawyer, JURIDICE.ro, HotNews.

Partener de comunicare: PiArt Vision