Conferința de drept bancar Timișoara / Colocviile juridice BNR / 29 martie 2019

SPEAKERI ȘI TEMATICĂ | VIDEO

În ciclul Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, ediția a XXIII-a

Conferinţa de drept bancar

Criptomoneda. O perspectivă juridică

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara
Centrul pentru Dreptul Afacerilor Timișoara

29 martie 2019

Banca Națională a României – Sucursala Timișoara
Bulevardul Ion C. Brătianu nr. 1
Sala de conferințe

Partener media: JURIDICE.ro

A opta ediție a Conferinței de drept bancar de la Timișoara, cu tema Criptomoneda. O perspectivă juridică, se desfășoară în data de 29 martie 2019, la Sucursala Timișoara a Băncii Naționale a României.

Conferința face parte din prestigiosul ciclu Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, fiind organizată în colaborare cu Banca Națională a României – Direcția Juridică.

La conferință sunt invitați să participe, în calitate de intervenienți, profesori de la facultăți de drept și economie, precum și reputați specialiști care își desfășoară activitatea în Banca Națională a României, instituții de credit și societăți de avocatură.

Conferința își propune să discute, din perspectivă juridică, despre criptomonedă, pornind de la premisa că dematerializarea banilor în economiile contemporane este un fenomen ireversibil. Evoluțiile tehnologice, generatoare de schimbări structurale ale comportamentelor sociale și economice, au permis crearea unor instrumente care, îndeplinind funcții similare banilor, tind să se adauge (și chiar să se substituie) monedei clasice. Instrumentele alternative, constând în seturi de date care circulă în interiorul schemelor de „monedă” virtuală, între membrii acestei comunități, forțează barierele conceptului de monedă. „Monedele” emergente nu reprezintă bani, ci un surogat al acestora, îmbrăcând esențialmente forme incorporale, cărora utilizatorii le atribuie o anumită valoare economică și care, funcțional, pot constitui o alternativă (nemonetară) la monedă. Explicația acestei tendințe rezidă în avantajele pe care „monedele” emergente le prezintă în raport cu banii. Unele dintre aceste avantaje sunt proprietăți pierdute de formele monetare originare, prin de-corporalizare, și recuperate de „monedele” emergente, altele sunt consecința superiorității lor tehnologice. Anonimatul, securitatea, globalizarea, viteza și costul tranzacțiilor cu instrumente alternative fac ca acestea să creeze o concurență autentică în materie monetară, dar și să genereze serioase provocări. Cum ar trebui să se poziționeze dreptul, în acest context?

Conferința se adresează atât juriștilor specializați în materie bancară (avocați, magistrați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești etc.), cât și altor specialiști interesați de problematica abordată.

Programul conferinței este structurat după cum urmează
09:00-09:30 Înregistrarea participanților
09:30-11:30 Lucrările conferinței
11:30-12:00 Pauză de cafea
12:00-13:30 Lucrările conferinței
13:30-14:30 Prânz
14:30-16:30 Lucrările conferinței
16:30-17:00 Concluzii

Această manifestare se desfășoară sub egida științifică a Asociației Europene pentru Drept Bancar și Financiar (AEDBF) și este susținută financiar de Banca Comercială Română.

Programul conferinței
9:00-9:30 Înregistrarea participanţilor
9:30-10:00 Deschiderea conferinței
Alexandru Păunescu, Directorul Direcției Juridice, Banca Națională a României
Prof. univ. dr. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

10:00-11:30 Sesiunea I
Alexandru Nicolae Păunescu, Director, Direcţia Juridică, Banca Naţională a României – Criptomoneda – viitorul sistemului bancar?
Conf. univ. dr. Radu Rizoiu, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Dincolo de bine și rău: Este criptomoneda bun(ă la ceva)?
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Moneda virtuală, o piatră de încercare a clasificării obligațiilor în funcție de obiect

11:30-12:00 Pauză de cafea

12:00-13:30 Sesiunea a II-a
Asist. univ. dr. Cristian Paziuc, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Validitatea actelor privind criptomoneda: despre criptomonedă ca obiect al prestației
Asist. univ. dr. Vladimir Diaconiță, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Caracterul aleatoriu sau comutativ al contractelor privind criptomoneda
Lect. univ. dr. Sergiu Golub, Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Încercare de analiză de lege lata a operațiunilor cu criptomonede în arealul juridic românesc

13:30-14:30 Prânz

14:30-16:00 Sesiunea a III-a
Mihai Selegean, Directorul Direcției Juridice, Banca Română de Dezvoltare BRD-GSG – Există intimitate într-o rețea de blocuri/noduri interconectate (blockchain)?
Prof. univ. dr. Lucian Săuleanu, dr. Răzvan Scafeș, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova – Necesitatea implementării unor mecanisme juridice de protecție a consumatorilor utilizatori ai criptomonedelor
Sergiu Negreanu, Avocat senior, Țuca, Zbârcea & Asociații – Criptomoneda: mijloc de plată sau valoare mobiliară?

16:00-16:30 Pauză de cafea

16:30-18:00 Sesiunea a IV-a
Prof. univ. dr. Radu N. Catană, asist. univ. drd. Ionuț Șumandea, Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Blockchain și guvernanța corporativă
Dr. Rainer Kulms, Max Planck Institute for Comparative and International Private Law in Hamburg – Blockchain Developments beyond Cryptocurrencies?
Prof. univ. dr. Lucian Bercea, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara – Money, e-money, B-money… O comparație concluzivă

Alexandru Păunescu
Director, Direcția Juridică
Banca Națională a României
Prof. univ. dr. Lucian Bercea
Decanul Facultății de Drept
Universitatea de Vest din Timișoara

Nu se percepe taxă de participare. Numărul de locuri: 60. Solicitările vor fi confirmate în ordinea înscrierii.

Important: Accesul în sala de conferință (Sucursala Timișoara a Băncii Naționale a României) se face cu act de identitate. De aceea, vă rugăm ca solicitarea de înscriere să fie însoțită de menționarea seriei și numărului documentului de identitate.

Vă rugăm să ne scrieți doar după ce consultați politica de confidențialitate. Datele dumneavoastră vor fi utilizate pentru a menține contactul cu dumneavoastră, nu în scop de marketing. Pentru a fi informați cu privire la evenimente pe care le considerăm interesante pentru juriști, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul nostru special dedicat evenimentelor.

Înscrieri, informații suplimentare și întrebări
Irina RrimaruIrina Rîmaru
Key Projects Manager JURIDICE.ro
evenimente@juridice.ro

0764792895


Afișul evenimentului:

SPEAKERI ȘI TEMATICĂ | VIDEO