926 citiri

Despre înțelepciunea în viață la antici: Ulise, filozofia și practica virtuților / 31 martie 2019, Cluj-Napoca

Casa Paleologu organizează

Despre înțelepciunea în viață la antici: Ulise, filozofia și practica virtuților

Cluj-Napoca

31 martie 2019

Ce este, de fapt, dezvoltarea personală și cum a fost descrisă ea de filozofii antici? La ce ne folosesc scrierile lor pentru a ne face calea în viață mai bogată în sensuri și abordări? Cursul vă propune o abordare filozofică și umanistă a problemelor existențiale pe care le întîlnim cu toții pe parcursul vieții. La maturitate intrăm într-o altă fază a învățării, una a aprofundării și redescoperirii, care ne poate ajuta să construim în continuare și să ne menținem apetitul pentru viața profesională în armonie cu împlinirea personală. Vom evoca împreună cîteva scrieri filozofice despre înțelepciunea în viață, despre arta de a profita cît mai mult de timpul liber și despre ceea ce grecii numeau «eudaimonia », adică arta de a fi fericit. Filozofia anticilor nu era pură speculație, ci filozofie practică, iar exercițiile lor spirituale sînt la fel de actuale și în zilele noastre.

“Odiseea” vorbește despre întoarcerea eroului acasă și în același timp despre transformarea lui interioară pe lungul drum dintre iscusință (metis) și înțelepciune (phronesis sau poate chiar sophia).

Însăși călătoria lui plină de peripeții este un simbol al condiției umane, Ulise devenind astfel prototipul rezilienței, răbdării și adaptabilității. Vom discuta interpretări filozofice ale destinului lui Ulise – interpretări provenite dinspre diferitele școli antice de filozofie-, vom evoca transformarea imaginii lui Ulise în decursul timpului, vom privi împreună un film și varii imagini legate de povestea lui Ulise.

Ne vom concentra în special pe rolul lui Ulise ca model de viață în antichitatea greco-romană: ca tată, ca fiu, ca soț, ca amant, ca lider. Ne vom întreba în ce măsură a reușit să practice virtuțile din catalogul clasic: înțelepciunea în viață, temperanța, dreptatea, curajul. Și, în sfîrșit, parafrazînd un frumos pasaj din cîntările bisericești, putem oare spune despre Ulise: “Slavă îndelung-răbdării tale, omule”?

Din rațiuni organizatorice, ne dorim 20 de participanți la acest curs până la data de 21 martie 2019.
La acest curs oferim patru locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
Dacă doriți să susțineți locuri în plus pentru bursieri, puteți face o donație în contul fundației, specificînd scopul acesteia.
În cazul în care participați la ambele cursuri de pe 29 și 31 martie, onorariul este redus la 450 de lei și poate fi achitat accesînd acest link.

Lector: Theodor Paleologu
Onorariu total, TVA inclus: 300 lei

Evenimente conexe