764 citiri

Introducere în retorică / 30 martie 2019, Cluj-Napoca

Casa Paleologu organizează

Introducere în retorică

Cluj-Napoca

30 martie 2019

Formarea unui orator durează ani de zile și nu există cu adevărat “tips and tricks” care să ofere o scurtătură, așa cum promit diverși “traineri” improvizați. Graba în acest domeniu, ca și în altele, mai mut strică decît ajută. În schimb, se pot pune într-o singură zi baze solide pentru progrese ulterioare în arta de a vorbi în public.

Voi prezenta, așadar, fundamentele teoretice ale retoricii și vom vedea împreună, prin exemple, cum se aplică în construirea unui discurs. Vom vorbi astfel despre rolul covîrșitor al ethos-ului, despre strînsa legătură dintre logos și pathos, adică dintre argument și emoție, despre mijloacele precise pentru suscitarea emoției în rîndul publicului, despre importanța imaginilor și poveștilor, a figurilor de stil și a faimosului limbaj non-verbal.

Exemplele selectate vor acoperi întreaga gamă a tipurilor de discurs, de la discurs politic la predică, de la discurs motivațional la elogiu, de la diatribă la pledoarie. Fiind un curs introductiv, participanții nu vor putea face exerciții individuale. În schimb, vom exersa împreună tehnici de construire a unui discurs, elaborarea unor figuri de stil, evocarea unor imagini și narațiuni.

Din rațiuni organizatorice, ne dorim 20 de participanți la acest curs până la data de 21 martie 2019.
La acest curs oferim patru locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
Dacă doriți să susțineți locuri în plus pentru bursieri, puteți face o donație în contul fundației, specificînd scopul acesteia.

Lector: Theodor Paleologu
Onorariu total, TVA inclus: 650 lei

Evenimente conexe