1,631 citiri

[ Cum a fost ] Papiu Ilarian Data Protection Moot / 14 iunie 2019, Târgu-Mureș

Cum a fost

Vineri, 14 iunie 2019, în Aula „Tudor Drăganu” a Facultății de Economie și Drept a avut loc Competiția „Papiu Ilarian Data Protection Moot”, la finalul căreia a fost desemnat „Cel mai bun Responsabil cu Protecția Datelor”.

Competiția a fost una complexă și s-a adresat tuturor categoriilor de persoane, având un scop formativ și informativ în privința reglementărilor Regulamentului Uniunii Europene de Protecție a Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit organizatorilor, competiția poartă numele unui ilustru jurist, istoric, lingvist și om de stat, care a luptat pentru drepturile individuale și colective ale persoanelor, inclusiv a militat pentru protecția vieții private a indivizilor. Mai presus de acestea, Papiu Ilarian a fost un vizionar în ceea ce privește reforma în toate domeniile statului.

Conf. univ. dr. Nicolae Dragos Ploeșteanu, coordonatorul Centrului pentru Protecția Datelor din cadrul Facultății de Economie și Drept a UMFST Târgu Mureș: „Această competiție presupune o analiză, evaluare și dezbatere a reacțiilor post-factum unor incidente de securitate care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în special dreptul la protecția datelor cu caracter personal. Cauza ce evidențiază incidentul de securitate este una ipotetică, iar participanții la competiție au prezentat în cadrul unui eveniment public activitățile pe care le întreprind sau le propun să fie întreprinse pentru a trata riscurile la adresa datelor cu caracter personal și a genera conformare cu Regulamentul General privind Protecția Datelor. Având în vedere că o asemenea perspectivă de abordare creează și constată existența unor deprinderi caracteristice Responsabilului cu Protecția Datelor, membrii echipei câștigătoare au primit o diplomă care consemnează calitatea de Cel mai bun Responsabil cu Protecția Datelor.”

Echipa câștigătoare a titlului de “Cel mai bun Responsabil cu Protecția Datelor” a fost formată din Cătălina Lungu, Daniela Cireaşă, Daniela Simionovici și Marius Dan.

Cătălina Lungu (Piatra Neamț), Director de Comunicare in cadrul ASCPD România: “Presiunea pe care am resimțit-o a fost una destul de mare, mai ales datorită suprapunerii concursului cu finalizarea cursului postuniversitar de protecția datelor ăn cadrul Universității de Drept și Științe Administrative Suceava. A fost un exercițiu intens de documentare accelerată, de investigare a cauzei pentru stabilirea prelucrărilor problematice și sincronizare cu ceilalți membri ai echipei. Deși am avut dezavantajul de a proveni din 4 orașe diferite din România (Piatra Neamț, Suceava, Iași și Brăila) efervescența și entuziasmul cu care tratăm datele cu caracter personal ne-a ținut pe toți conectați. Modul interactiv în care s-au desfășurat etapele concursului, interacțiunea permanentă dintre echipe și avantajul de a fi evaluați practic de elite universitare în materie de protecția datelor reprezintă cele trei componente care au făcut din această experiență o bucurie aducătoare de validare profesională. Mulțumesc organizatorilor, profesorilor și colegilor din Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) pentru deschiderea acestei perspective, pentru susținerea și încurajarea pe tot parcursul concursului. Cât de spre coechipierii mei voi spune de atât: am avut parte de tot ce a fost mai bun, ca urmare și rezultatul obținut!”

Daniela Cireasă (Braila), Director de Proiecte in cadrul ASCPD România: “Competiția a fost una strânsă, fiecare dintre concurenți încercând să-și demonstreze abilitățile practice și teoretice în domeniul protecției datelor. Ar fi de subliniat că jocul a fost unul intens, concurenții și juriul adresând întrebări și provocări constante pe parcursul concursului. Momentul anunțului că echipa NordEst Team a câștigat locul întâi și onoarea pentru fiecare dintre cei 4 membri ai săi de a fi The Best DPO of Romania a fost copleșitor deoarece acest premiu vine după un an intens de studiu și multe provocări specifice acestei noi meserii la care nici nu visam in ianuarie 2018. Sentimentul de a fi cel mai bun în ceea ce faci înlatură toate îndoielile că drumul ales este cel potrivit. Însă adevărata provocare vine abia acum deoarece titlul primit e însoțit de o mare responsabilitate dar și de presiunea de a deveni din ce în ce mai bun. Personal țin să le mulțumesc colegilor mei de echipă, profesorului îndrumător, membrilor juriului, celorlalți concurenți, profesorilor mei de la Universitatea Danubius din Galați dar și colegilor mei din Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) alături de care încerc să fac cunoscute prevederile GDPR în rândul operatorilor și a persoanelor vizate.”


Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș (UMFST) organizează

Papiu Ilarian Data Protection Moot

– Competiție deschisă: Cel mai bun Responsabil cu Protecția Datelor din România –

Târgu-Mureș

14 iunie 2019

Competiția este organizată sub egida Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș (UMFST) în parteneriat cu Asociația SOROCAPP și alte asociații profesionale și universități din România.

Această competiție presupune o analiză, evaluare și dezbatere a reacțiilor post-factum unor incidente de securitate care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în special dreptul la protecția datelor cu caracter personal. Cauza ce evidențiază incidentul de securitate este una ipotetică, iar participanții la competiție urmează să prezinte la data de 14 iunie 2019 în cadrul unui eveniment public, activitățile pe care le întreprind sau le propun să fie întreprinse pentru a trata riscurile la adresa datelor cu caracter personal și a genera conformare cu Regulamentul General privind Protecția Datelor. Având în vedere că o asemenea perspectivă de abordare creează și constată existența unor deprinderi caracteristice Responsabilului cu Protecția Datelor, membrii echipei câștigătoare vor primi o diplomă care consemnează calitatea de Cel mai bun Responsabil cu Protecția Datelor.

Competiția este una complexă și se adresează absolut tuturor categoriilor de persoane, de la liceeni la studenți și practicieni în domeniu, având un scop formativ și informativ în privința reglementărilor Regulamentului Uniunii Europene de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. Juriul care desemnează echipa câștigătoare este alcătuit din profesioniști în domeniu, cercetători, profesori și practicieni.

Au confirmat prezenta in juriul competiției
Irina Alexe
Raul Felix Hodoș
Nicolae Dragos Ploeșteanu
Andrei Săvescu
Daniel-Mihail Șandru

Informații privind regulile de desfășurare, termenele specifice, cauza supusă competiției și alte informații sunt disponibile pe pagina de facebook a competiției, site-ul SOROCAPP și pe site-ul UMFST.

Competiția este intitulată Papiu Ilarian Data Protection Moot, purtând numele unui ilustru jurist, istoric, lingvist și om de stat, care a luptat pentru drepturile individuale și colective ale persoanelor, inclusiv a militat pentru protecția vieții private a indivizilor.

:: Reguli generale
:: Cauza Prima Facie

Evenimente conexe