814 citiri

[ Cum a fost ] Dreptul la viață privată la CEDO / 30 mai 2019, Cluj-Napoca

Cum a fost

Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființare, Baroul Cluj, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a organizat conferința cu participare internațională “Dreptul la viață privată – aspecte contemporane”.

Conferința a fost deschisă de avocat Flavia Ioana Maier, decanul Baroului Cluj, care a subliniat importanța evenimentului și a Centenarului Baroului Cluj, barou în care sunt înscriși astăzi peste 1000 avocați. Avocat Stanca Ioana Gidro, fost decan al Baroului Cluj, în prezent director al I.N.P.P.A. – Centrul teritorial Cluj și coordonatoarea Comisiei pentru Barourile Est Europene din cadrul Federației Barourilor Europene, a subliniat rolul social al avocaturii. Avocat Mirel Ionescu a susținut un discurs deosebit de pasionant legat de istoricul Baroului Cluj, tematică despre care a și redactat, de altfel, trei cărți de referință.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr semnificativ de judecători la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: judecătorul român, Iulia Antoanella Motoc; judecătorul belgian, Paul Lemmens; judecătorul luxemburghez, Georges Ravarani; judecătorul olandez, Jolien Schukking; judecătorul din Liechtenstein, Carlo Ranzoni și judecătorul maghiar, Peter Paczolay.

Prelegerile judecătorilor CEDO au evidențiat cele mai importante aspecte ale dreptului la viață privată, prevăzut de Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, de exemplu:
– viața privată și bioetica (Iulia Antoanella Motoc);
– viața privată și adopția (Georges Ravarani);
– viața privată și dreptul la auto-determinare (Paul Lemmens);
– viața privată într-o eră digitală (Jolien Schukking);
– viața privată și dreptul copilului de a fi ascultat de instanță (Carlo Ranzoni);
– viața privată și migrația (Peter Paczolay).

Au mai avut intervenții în cadrul conferinței Mircea Ștefan Minea, judecător al Curții Constituționale a României, care a discutat problema conflictelor juridice de natură constituțională, precum și jud. Dr. Mihail Udroiu, judecător la Curtea de Apel Oradea, care a prezentat unele aspecte ale nulităților în procedura penală.

Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Florin Streteanu, decanul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și de prof. univ. dr. Silviu Rogobete din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

La dezbatere au participat avocați, judecători, procurori și profesori universitari, dialogul fiind unul informal, iar participanții au fost deopotrivă interesați de jurisprudența CEDO, precum și de aspectele de drept constituțional și de procedură penală care au fost expuse. Participarea avocaților, a judecătorilor, a procurorilor și a profesorilor universitari specializați în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a permis o discuție de înalt nivel.

Aceasta este a doua conferință pe care barourile, instanțele, universitățile și judecătorul național la CEDO, Iulia Motoc, o organizează, prima fiind cea de anul trecut organizată la Alba Iulia, pe tema independenței și imparțialității justiției în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (detalii aici).

Oana Tabă
jurist la CEDO

Evenimente conexe