684 citiri

Școala de vară pentru tineri învățăcei: Cui îi e frică de curaj? / 15 iulie 2019, București

Casa Paleologu organizează

Școala de vară pentru tineri învățăcei: Cui îi e frică de curaj?

București

15 iulie 2019

Dintre toate virtuțile clasice – înțelepciune, moderație, dreptate, pietate și curaj – Socrate consideră că natura acesteia din urmă este cea mai puțin asemănătoare celorlalte. Dar nu pentru că ar fi mai puțin importantă sau pentru că nu ar merita osteneala dezbaterii. Dimpotrivă, curajul este fundamentul pe care se construiesc celelalte. Este nevoie de multă îndrăzneală pentru a-ți mărturisi ignoranța, a asculta sfaturile altora precum și pentru a stărui pe drumul unei educații autentice. Mai mult, fără curaj, o viață etică în mijlocul cetății, singura existență ce merită traită conform lui Socrate, este imposibilă.

Cursul va urma, așadar, exemplul lui Aristotel, care începe studiul diferitelor virtuți printr-o analiză a curajului. Pe parcursul a șase întîlniri vom discuta, pornind de la texte introductive de referință, ce este curajul și care sunt formele sub care acesta se regăsește în educație, cunoaștere, etică și politică. Vom îmbina lectura cîtorva lucrări de căpătîi în acest domeniu (Apologia lui Socrate și Laches de Platon, Cartea lui Iov, Antigona, porțiuni din Etica Nicomahică a lui Aristotel, Răspuns la întrebarea: Ce este iluminismul? de Kant) cu vizionarea unor filme reprezentative precum Socrate de Rossellini, Three Billboards outside Ebbing, Missouri și Arrival.

Cursurile nu au ca obiectiv predarea și memorarea unor noțiuni, ci dialogul pornind de la baza teoretică prezentată. Ne adresăm elevilor cu vîrste de peste 15 ani și studenților.

Programul cursului: luni, miercuri, vineri, timp de două săptămîni – datele de 15, 17, 19, 22, 24 și 26 iulie – interval 14-18, cu pauze și tratațiile aferente incluse.

Vom accepta înscrieri la acest curs pînă la data de 30 iunie. În cazul în care pînă atunci nu vom avea o grupă de minimum 13 doritori, vom reprograma cursul pentru altă perioadă.

Onorariu total, TVA inclus: 1550 lei
Lector: Răzvan Ioan

:: Formularul de înscriere

Evenimente conexe