854 citiri

[ Cum a fost ] Viitorul sistemului judiciar al Uniunii Europene / 19 octombrie 2019, Alba Iulia

Cum a fost

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, într-un cadru academic adecvat, a avut loc Conferința profesională având ca temă “Viitorul sistemului Judiciar al Uniunii Europene”, organizată de Baroul Alba în parteneriatul Curții de Apel Alba Iulia, Uniunea Națională a Barourilor din Romania, Uniunea Avocaților Europeni și Universitatea 1 Decembrie 1918.

Evenimentul a reunit 390 de profesioniști din domeniul juridic, respectiv avocați, judecători, procurori, consilieri juridici și executori judecătorești. De asemenea, au participat la această conferință Decanii Barourilor București, Cluj, Bihor, Prahova, Satu Mare, Maramureș, Suceava, Ilfov, Timiș.

Sub conducerea dlui. Mihai Baco – Decan al Baroului Alba și a dlui. Liviu Odagiu – Președinte al Curții de Apel Alba Iulia, cele două părți ale conferinței au atins o tematică variată reușind a capta atenția unanimă a auditoriului. Discursurile au fost ținute în limbile franceză și română de prof. dr. Melchior Wathelet, prim avocat general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, prof. dr. Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, prof. dr. Jose Luiz Da Cruz Villaca, președinte Camera a V-a a Curții de Justiție a Uniunii Europene, dr. Răzvan Horațiu Radu, Prim Procuror Adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prof. dr. Ezio Perillo, judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

Problematica abordată a fost una actuală vizând aspecte de mare interes în spațiul juridic, în special rolul și funcțiile deținute de instituții cheie precum Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Tribunalul Uniunii Europene, Avocatul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene sau Reprezentantul Guvernului în fața acestora. Invitații și participanții au optat pentru o relaționare interactivă, fiind oferite opinii și răspunsuri la întrebările lansate.

Succesul evenimentului a fost confirmat din partea tuturor participanților, a invitaților și organizatorilor reușind să treacă granițele dintre profesiile juridice consolidându-se într-o reuniune prolifică de idei și principii explorate de practicanți ai actului de justiție aparținând unor corpuri profesionale distincte.

În generalizarea ideeii de bază a Conferinței, viitorul sistemului judiciar în sensul de țel propus în exercitarea profesiilor juridice naționale poate deveni tangibil prin îmbrățișarea cu încredere a propunerilor, îndrumărilor, deciziilor și modelului oferit de corpurile de profesioniști din Uniunea Europeană.

Evenimentul a fost urmat de o cină festivă organizată la “Taverna Transilvania” din Alba Iulia unde invitații și participanții au avut oportunitatea relaționării prin socializare în spiritul autentic al tradiționalismului românesc.


Baroul Alba impreuna cu Baroul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia, in parteneriat cu U.N.B.R., U.A.E. și Universitatea “1 Decembrie 1918 Alba Iulia”, in cadrul activitatii de pregatire profesionala continua a avocatilor, organizeaza

Viitorul sistemului judiciar al Uniunii Europene

Alba Iulia, Complexul Mercur, Sala Superb

19 octombrie 2019, 9:00

Tematica
1. Procedura intrebarilor preliminare și dialogul intre judecatori, avocati generali, aspecte teoretice și practice
• Prof. dr. Melchior Wathelet – Primul avocat general la CJUE

2. Curtea de Justitie in fata provocarilor actuale ale Uniunii Europene
• Prof. dr. José Luís DA CRUZ VILAÇA – Președintele Camerei a V-a a CJUE, Președinte F.I.D.E.

3. Implicatiile jurisprudentei CJUE asupra practicii nationale in privinta contestatiilor la executare referitoare la contractele incheiate cu consumatorii
• Prof. Dr. Traian Briciu – Președintele UNBR

4. Rolul Tribunalului Uniunii Europene in aplicarea dreptului UE
• Prof. Dr. Ezio Perillo – Judecator la Tribunalul General European

5 .Reprezentantul guvernamental – rol și atributii
• Dr. Razvan-Horatiu Radu – Procuror General adj. la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie și Justitie, Președintele Societatii Romane de Drept European.

De la ora 19:30, organizatorii va invita sa participati la Cina festiva, care se va tine la Taverna Transilvania, Strada Aleea Vilelor Nr. 4, Alba Iulia, 510001.

Avand in vedere ca acest eveniment se bucura de o atentie deosebita, iar numarul solicitarilor de participare din partea avocatilor din alte barouri este mare, va solicitam ca pana cel tarziu in data de 04.10.2019 sa achitati taxa de participare la conferinta de 225 lei, iar pentru participarea la cina festiva suma de 150 lei/persoana.

Pentru participarea la conferinta se acorda 20 puncte de pregatire profesionala.

Evenimente conexe