548 citiri

[ Cum a fost ] UNNPR. Colocviul profesional franco-român (ed. 13) / 16 decembrie 2019, București

Cum a fost

Lucrările celei de a XIII-a ediții a Colocviului profesional franco-român au adus în atenția participanților, notari publici din toată țara, teme de real de interes pentru profesie.

Centrul de Conferințe Auditorium Pallady din București a găzduit luni, 16 decembrie 2019, tradiționala întâlnire pe teme profesionale de interes comun dintre reprezentanții notariatului român și cei ai notariatului francez. În prezența și cu participarea activă a unui auditoriu de peste 150 de notari, reprezentanți ai unor instituții de stat și reprezentanți ai mediului academic, a fost dezbătută o tematică diversă și actuală. S-au pus întrebări, s-au formulat soluții, iar atmosfera dinamică în care s-au desfășurat lucrările colocviului profesional a demonstrat încă o dată utilitatea pentru profesia notarială a acestui tip de schimburi de experiență.

Doina Rotaru, Prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România: „Notariatul român este și va fi în continuare un partener loial de discuție și reflecție pentru notariatul francez. Ne leagă de colegii noștri francezi o istorie de 27 de ani de colaborare, dintre care de 13 ani suntem notariate înfrățite. Învățăm unii de la alții, urmărind un obiectiv comun, respectiv acela de a veni în sprijinul fiecărui notar în demersul său de a-și îndeplini funcția socială în cadrul administrării justiției preventive.”

Din delegația franceză au făcut parte Aurélie Merquiol, responsabil cu protecția datelor din partea notariatului francez; François-Xavier Bary, directorul Asociației Rețelei Europene de Registre Testamentare (ARERT); Patrice Freizeffond, notar în Saint-Gilles-Croix-de-Vie, Vendée și Fabrice Laevens, notar în cadrul Camerei departamentale a notarilor din Pas-de-Calais, Consiliul regional al notarilor de pe lângă Curtea de Apel Douai, Franța.

Manifestarea face parte din seria Seminariilor Juridice (Colocviile profesionale româno – franceze), parte a Protocolului de Cooperare dintre Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Consiliul Superior al Notariatului Francez, încheiat pe 12 aprilie 2007, la București. Acordul vizează cooperarea în domeniile formării profesionale, colaborarea în domeniul noilor tehnologii, precum și promovarea profesiei și a actului autentic. Semnatarii acestui protocol de cooperare, reprezentanți ai celor două instituții, sunt Bernard Reyinis, la acea dată Președinte al Consiliului Superior al Notariatului Francez, și Dumitru Viorel Mănescu, Președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

Colocviile profesionale franco-române s-au desfășurat în fiecare an, alternativ, începând cu anul 2007, în România și în Franța. Întâlnirile sunt publice, deschise tuturor profesiilor juridice, mediului academic, precum și clasei politice din ambele țări.

Evenimente conexe