Cum de a învins creștinismul / 21 decembrie 2019, București

Casa Paleologu organizează cursul introductiv

Cum de a învins creștinismul

București

21 decembrie 2019

La multe dintre cursurile, discuțiile și excursiile Casei Paleologu a apărut întrebarea de ce a cîștigat creștinismul în competiția cu celelalte religii din antichitate. Desigur, cei care se mulțumesc cu răspunsuri scurte vor spune că “așa a vrut Dumnezeu” sau că “adevărul trebuia să triumfe asupra miciunii”. Există însă răspunsuri mai lungi, mai elaborate, care ne conduc pe drumuri întortocheate. În acest curs scurt lectorul va evoca particularitățile creștinismului în comparație cu alte culte, marea diversitate din sînul creștinismului timpuriu, dificila constituire a unui canon, a unei ortodoxii și a unei ierarhii bisericești, persecuțiile declanșate de populație sau de autorități, polemicile teologice și filozofice cu gînditori anticreștini, convertirea și politica religioasă a împăratului Constantin cel Mare și a urmașilor săi (inclusiv Iulian zis Apostatul). Acest curs vă invită în primul rînd la o lectură atentă a Noului Testament, completată cu texte din afara canonului, cum ar fi, de pildă, Evanghelia lui Toma sau Iuda, Faptele lui Petru sau ale lui Pavel și Thecla. Este vorba însă de o lectură a unor texte plasate în contextul lor istoric și ne vom referi la evenimente, doctrine și curente din epocă, de natură să ne facă să înțelegem de ce a învins creștinismul, ce fel de creștinism e cel care a învins și dacă această victorie era ineluctabilă.

La acest curs sunt două locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
Dacă doriți să susțineți locuri în plus pentru bursieri, puteți face o donație în contul fundației, specificînd scopul acesteia.

Lector: Theodor Paleologu
Onorariu total, TVA inclus: 200 lei

Evenimente conexe