374 citiri

Calul Negru: retorică și manipulare / 18 martie 2020, Cluj-Napoca

Casa Paleologu organizează

Calul Negru: retorică și manipulare

Cluj-Napoca, ClujHub, sala Green, strada Regele Ferdinand, nr. 22-26

18 martie 2020

„Gorgias” și „Phaidros”, cele două dialoguri platoniciene despre retorică, sînt un foarte bun punct de pornire pentru studiul tehnicilor de manipulare prin discurs: în special alegoria carului din „Phaidros”, cu cei doi cai, unul alb și ascultător, altul negru și nărăvaș, oferă un cadru teoretic pentru înțelegerea căilor prin care manipularea retorică poate avea priză asupra sufletelor. Partea pătimașă și cea apetitivă a sufletului sînt, conform lui Platon, deschise manipulărilor de tot felul. Cu alte cuvinte, manipularea vizează emoțiile și dorințele noastre în ceea ce au ele irațional. Vom analiza, așadar, tehnici specifice de manipulare care vizează sentimentele noastre de frică, furie, lăcomie și orgoliu, dorințele noastre de a fi iubiți, admirați și protejați. Vom vedea cum uneori calul negru învinge conducătorul carului, adică rațiunea : acestea sînt cazurile crase de manipulare, cu efecte dezastruoase pentru societate, în special prin discursuri demagogice. Vom studia cîteva exemple înainte de a explora granița, greu de trasat, între manipulare și apelul la emoții („pathos” în limbajul lui Aristotel). Există cumva, așa cum afirma titlul unei faimoase cărți franțuzești, o manipulare „à l’usage des honnêtes gens”? Sau este acesta mirajul unei epoci în care ideea de manipulare s-a banalizat?

Se oferă două burse integrale pentru studenți, elevi și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.

În perioada 18-19 martie vor avea loc două cursuri la Cluj.

Lector: Theodor Paleologu
Onorariu total, TVA inclus:
18 martie: Calul negru: retorică și manipulare la Cluj – 220 de lei
19 martie: Despre filozofia lui Alexandru Paleologu: bunul simț și simțul practic180 de lei
Participarea la ambele cursuri 350 de lei.

** Cursul va avea loc dacă sunt minim 20 de participanți înscriși la fiecare din cele două evenimente organizate în perioada 18-19 martie 2020.

Evenimente conexe