Baroul Timiș, Editura Universul Juridic și Wolters Kluwer România organizează a treia conferință din seria: Dezbaterile Universul Juridic
Digitalizarea Sistemului Judiciar – Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar
Webinar
22 mai 2020, 15:00
Speakerii invitați
1. jud. Denisa Băldean, Președinte, Curtea de Apel Cluj
2. jud. Luminița Criștiu-Ninu, Președinte, Curtea de Apel București
3. jud. Ramona Loredana Ioțcovici, Președinte, Curtea de Apel Timișoara
4. jud. Laura Radu, Președinte, Tribunalul București
5. Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției
6. Prof. univ. dr. av. Traian Briciu, Președinte, Uniunea Națională a Barourilor din România
7. Robert-Marius Cazanciuc, Președinte, Senatul României și fost Ministru al Justiției
8. jud. Mihai Bălan, Membru, CSM
9. General de brigadă ing. Mădălin Mihai, Adjunct tehnic al Directorului STS
10. Av. coordonator Antonio Iordan
11. Av. Radu Zaharia, Noletter
12. Adrian Măntoiu, director general, Wolters Kluwer România
13. Av. dr. Sergiu Stănilă, Decan, Baroul Timiș
14. Nicolae Cîrstea, Președinte, Universul Juridic
Moderatori: Av. dr. Sergiu Stănilă, decan Baroul Timiș; Nicolae Cîrstea, președinte Grup Editorial Universul Juridic; Av. coordonator Antonio Iordan; Av. Radu Zaharia, Noletter; Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România.
Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România inițiază DEZBATERILE UNIVERSUL JURIDIC organizând o serie de trei evenimente cu tema „Digitalizarea sistemului judiciar”. Primul eveniment s-a desfășurat vineri, 8 mai 2020, începând cu ora 15:00.
Având în vedere provocările la care este chemat să răspundă sistemul judiciar din România în contextul actual, luând în considerare necesitatea soluționării cu celeritate și în timp util a spețelor de pe rolul instanțelor de judecată, având în vedere dezideratul asigurării unui act de justiție de calitate și centrat pe justițiabil, Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România au decis organizarea unei serii de evenimente care propun să dezbată public posibilitățile prin care justiția se poate folosi de noile platforme și soluții software digitale pentru a răspunde nevoilor celor implicați în realizarea actului de justiție și ale justițiabililor, generând beneficii tangențiale pentru sistem, incluzând mai multe corecții, rezolvări mai rapide, timpi de răspuns mai reduși, dar și o experiență generală îmbunătățită.
Seria evenimentelor va debuta pe 8 mai 2020, cu tema „Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?” și va continua în zilele de 14 și 22 mai 2020 cu alte două teme de interes general: „Implementarea, utilizarea, accesarea dosarului electronic”, respectiv „Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar”.
Digitalizarea justiției a făcut pași semnificativi pe linia modernizării, existând instanțe care folosesc deja de o perioadă de timp dosarele electronice și/sau semnături electronice cu certificat calificat.
Ne vom bucura să avem alături personalități marcante din cadrul Guvernului României, Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii, președinți ai unor înalte instanțe de judecată din București și din țară, reprezentanți de prim rang ai unor Uniuni ale profesiilor juridice, specialiști din Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar și reputați antreprenori care dezvoltă soluții software digitale de avangardă.
Moderatorii evenimentelor vor fi: Av. dr. Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș; Nicolae Cîrstea, președintele Universul Juridic; Av. coordonator Antonio Iordan; Av. Radu Zaharia, Noletter; Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România.
Vom afla opiniile factorilor de decizie din comunitatea juridică, dornici să-și exprime puncte de vedere pertinente și constructive pe această temă, urmărind în ce măsură ar fi posibilă uniformizarea procesului de digitalizare a justiției la nivel național. Cu ajutorul specialiștilor, vom evidenția și vom trece în revistă soluțiile care sunt deja funcționale și probate, cele care asigură un suport efectiv al acestui demers de repoziționare.
Mediul juridic este recunoscut ca fiind unul tradiționalist, iar funcționarea sistemului judiciar respectă încă niște cutume conservatoare, dar actuala criză sanitară a impus și mediului juridic folosirea tehnologiilor emergente pentru a susține cu succes procesele judiciare în cadrul unor instanțe. Toți cei implicați în derularea proceselor penale, dar și nonpenale sunt direct interesați în a găsi cele mai potrivite căi de a studia, adopta și utiliza soluțiile adecvate de digitalizare, care să conducă la o funcționare eficientă a procesului de justiție, aliniat noilor rigori.
Suntem convinși că această inițiativă de real interes pentru întreaga comunitate juridică va contribui la lămurirea multor aspecte aflate în dezbatere publică și va susține implicit eforturile de analiză și evaluare a noilor soluții digitale, necesare unei justiții care se repoziționează adecvat în această etapă de dezvoltare a umanității.
Transmisia LIVE este disponibilă pentru toate persoanele interesate. Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale.
Parteneri
Parteneri principali: Noletter și A.A: Iordan, Dumitrică @ Associates
Partener: Monitor Dosare
Partener instituțional: Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România
* mai multe detalii la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro sau nr. de telefon: 0733.674.555