Pandemia de COVID-19 și sistemul de justiție: perspective europene / 16 octombrie 2020, Online

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană organizează

Pandemia de COVID-19 și sistemul de justiție: perspective europene

16 octombrie 2020

Online

Partener media: JURIDICE.ro

Ora: 16:00

Vorbitori:

Discursul de deschidere: S.  Roelof van Ees, Ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România

– Laura Codruța Kövesi,  Procuror-Șef European, Parchetul European
– Marc Spitzkatz, Judecător Landgericht Berlin, Germania
– Henk Neves, Președinte al Consiliului Judiciar, Regatul Țărilor de Jos

Moderator: Alin Orgoan (Expert Afiliat, Europuls)

Partener: Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad-Adenauer-Stiftung; Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România

Pandemia de Covid-19 ne-a schimbat stilul de viaţă normal. A afectat atât economia, cât şi libertățile democratice și astfel – statul de drept . Măsurile excepţionale pun o tensiune între interesul comun şi libertatea individuală și au un considerabil impact economic. Consiliul European a agreat un pachet financiar fără precedent pentru sprijinirea statelor UE, dar condiționarea acordării fondurilor de respectarea principiilor statului de drept și a prevenirii fraudei rămâne neclară. Ne întrebăm așadar care este impactul pandemiei asupra statului de drept.

Statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale UE, încorporată în articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Respectarea principiului statului de drept este ecosistemul optim în care toate celelalte drepturi fundamentale pot fi exercitate şi garantate și care previne corupția și frauda la banul public. Încălcarea acestui principiu pune în pericol aplicarea efectivă a legislaţiei UE, precum și încrederea cetățenilor. Nucleul statului de drept este protecţia judiciară eficientă, care necesită independenţa, calitatea şi eficienţa sistemelor de justiţie naţionale. Respectarea statului de drept și combaterea corupției este esențiala.

În acest context ne punem doua întrebări principale:

Cum a afectat pandemia accesul la justiţie, procesul echitabil şi respectarea principiului contradictoriu?

Referitor la prima întrebare, am putea discuta cum ar putea ajuta tehnologia la respectarea acestor principii, oferind în acelaşi timp aceeaşi calitate sau chiar un act de justiţie mai bun cetăţenilor europeni. Cel mai bun mod de a aborda această problemă este de a începe cu stadiul actual al crizei şi a continua cu ceea ce se poate realiza în viitor, pe baza experienţei
create de măsurile excepţionale din timpul pandemiei.

Cum poate Uniunea Europeană să se asigure că utilizarea fondurilor de redresare economică nu va favoriza corupția, frauda și grupurile economice afiliate puterii politice?

Referitor la a doua chestiune, am putea discuta propunerea privind condiționalizarea accesului la fonduri europene de respectarea statului de drept, rolul pe care raportul anual al Comisiei Europene îl poate juca în acest sens și impulsul care poate fi adus de intrarea în funcțiune a Parchetului European.

Scopul general este de a afla dacă ecosistemul juridic şi constituţional actual european poate găsi instrumente mai bune pentru a asigura respectarea statului de drept. Experienţa vorbitorilor şi dialogul ar trebui să conducă la o concluzie şi idei cu privire la acest aspect.

 

Evenimente conexe