Pandemia de COVID-19 și sistemul de justiție: perspective naționale / 14 octombrie 2020, Online
Europuls – Centrul de Expertiză Europeană organizează
Pandemia de COVID-19 și sistemul de justiție: perspective naționale
14 octombrie 2020
Online
Partener media: JURIDICE.ro
Ora: 16:00
Vorbitori:
– Gabriela Rascoveanu, Vicepreședinte Tribunalul București, România
– Bogdan Alexandru Vasile, avocat
– Arina Coresi, avocat
– Dragoș Lucian Ivan, avocat, Societatea de Științe Juridice (JURIDICE.ro)
Moderator: Stanislav Splavnic (coordonator de proiecte, KAS)
Partener: Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad-Adenauer-Stiftung; Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România
Pandemia de Covid-19 ne-a schimbat stilul de viață normal. Nu ne-a afectat doar economiile, ci și nucleul sistemelor democratice. Măsurile excepționale au pus o tensiune între interesul comun și respectarea statului de drept. Deși lucrurile par a fi mai relaxate, după luni de măsuri excepționale ne întrebăm cum a afectat pandemia respectarea statului de drept.
Statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale UE, încorporată în articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Respectarea principiului statului de drept este ecosistemul optim în care toate celelalte drepturi fundamentale pot fi exercitate și garantate. Încălcarea acestui principiu pune în pericol aplicarea efectivă a legislației UE. Nucleul statului de drept este protecția judiciară eficientă, care necesită independența, calitatea și eficiența sistemelor de justiție naționale. Respectarea statului de drept nu poate cunoaște excepții. Chiar și în timpul unei pandemii, țările democratice trebuie să dea un exemplu și să găsească o modalitate de a conserva statul de drept chiar și în perioade de măsuri excepționale.
În acest context ne întrebăm, cum a afectat pandemia accesul la justiție, procesul echitabil și respectarea principiului contradictoriu? Ne vom concentra pe această întrebare specială, pe analiza impactului pandemiei, în special în perioada de carantină, și apoi pe analiza a ceea ce trebuie să facă sistemul de justiție pentru a se adapta noii realități.
În majoritatea țărilor care au fost afectate de pandemie, au fost luate măsuri excepționale
pentru a interzice adunările sociale și multe dintre facilitățile publice au trebuit să fie închise.
Desigur, problemele referitoare la respectarea legii nu s-au oprit în timpul pandemiei, de aceea ne întrebăm cum au afectat măsurile luate în timpul carantinei sistemele judiciare. Respectarea statului de drept este garantată prin respectarea dreptului la un proces echitabil și respectarea principiului contradictoriu. Pur și simplu, ne întrebăm cum a fost afectat accesul la justiție și cum au asigurat statele democratice respectarea dreptului la un proces echitabil.
Odată cu revoluția tehnologică pe care o trăim în prezent, ne-am putea întreba cum tehnologia ar putea ajuta la respectarea acestor principii, oferind în același timp aceeași calitate sau chiar un act de justiție mai bun cetățenilor europeni. Cel mai bun mod de a aborda această problemă este de a începe cu stadiul actual al crizei și a continua cu ceea ce se poate realiza în viitor, pe baza experienței create de măsurile excepționale din timpul pandemiei.
Scopul general este de a afla dacă ecosistemul juridic și constituțional actual poate găsi
instrumente mai bune pentru a asigura respectarea legii chiar și atunci când ordinea publică este în pericol. Experiența vorbitorilor și dialogul ar trebui să conducă la o concluzie și idei cu privire la modul în care statele membre ar putea să-și îmbunătățească legislația și să prevină limitările accesului la justiție, un proces echitabil și respectarea tuturor drepturilor procedurale consacrate în toate constituțiile democratice și tratatele europene.