209 citiri

Fondarea Statelor Unite ale Americii: filozofia politică a excepționalității / 14, 21 decembrie 2020 și 4, 11 ianuarie 2021, Webinar

Casa Paleologu organizează

Fondarea Statelor Unite ale Americii: filozofia politică a excepționalității

14, 21 decembrie 2020 și 4, 11 ianuarie 202

Webinar

Încă înainte de a pune piciorul în Lumea Noua, câțiva oameni pregătiți să înfrunte sălbăticia și necunoscutul porneau la drum cu convingerea că destinul lor este unul excepțional. Responsabilitatea pe care și-au asumat-o a fost să devină un exemplu pentru restul omenirii: “Ochii lumii sunt ațintiți asupra noastra”, i-a avertizat John Winthrop încă din 1630. Ca fenomen religios, puritanismul avea să dispară relativ repede, nu insă și convingerea unui destin
exemplar. De la Thomas Paine la George Washington, și de la James Madison la Abraham Lincoln, aceasta convingere a excepționalității a marcat toate momentele cruciale ale fondării Statelor Unite.

Pe parcursul a patru întâlniri vom analiza felul unic în care americanii au reușit să combine, teoretic și practic, două filozofii politice aparent opuse – republicanismul și liberalismul. Republicanismul, cu varianta sa conservatoare, îmbrățișează viziunea organică a corpului politic, structurat pe baza unei ierarhii a meritului, pentru promovoarea binelui comun. În contradistincție, liberalismul clasic propune o viziune instrumentală a statului, văzut ca o construcție artificială menită să protejeze drepturile și interesele private ale indivizilor. Vom trece în revistă felul în care aceste două viziuni s-au împletit (și despletit) pe parcursul fondarii SUA, de la primele colonii până la Războiul Civil. A fost nevoie de mai mult de 600.000 de victime pentru ca formula SUA “sunt” (“are”) să fie înlocuită cu SUA “este” (“is”) – o dovadă clară a faptului că neclaritățile teoretice pot avea consecințe practice devastatoare.

Webinarul live va avea 4 întâlniri, două înainte de Crăciun și două după Anul Nou, în datele de 14, 21 decembrie și 4, 11 ianuarie.

Cursul se va desfășura în limba română. Înțelegerea limbii engleze este de folos, dar nu este obligatorie.

Lector: Alin Fumurescu

Alin Fumurescu este Associate Professor de filozofie politică la University of Houston. A studiat medicina și filozofia la Cluj. Este doctor în filozofie politică al Indiana University, Bloomington.
Dizertația sa a primit premiul Leo Strauss al Asociației Americane de Științe Politice pentru cea mai bună teză de doctorat în filozofie politică. A scris cartea Compromise: A Political and Philosophical History (Cambridge University Press 2013), nominalizată în topul celor mai valoroase 25 de titluri academice publicate în acel an, fiind tradusă ulterior în chineză și română. Cea mai recenta carte, Compromise and the American Founding: The Quest for the People’s +Two Bodies a aparut tot la Cambridge University Press în 2019.

 

Evenimente conexe