Tracii şi dacii: ce ne spune arheologia / 20 noiembrie 2021, Webinar

Casa Paleologu organizează

Tracii și dacii: ce ne spune arheologia

20 noiembrie 2021

Webinar

Tracii şi dacii sunt nume ale unor neamuri antice la care s-a făcut referire în repetate rânduri în istoriografiile şi mitologiile moderne. Investigaţia arheologică impune o abordare critică nuanţată a celor două noţiuni. În dimensiunea lor culturală noţiunile „tracic” şi „dacic” diferă din punct de vedere regional şi cronologic dar, mai ales, din punctul de vedere al conţinutului. Profunda discontinuitate dintre manifestările culturale „tracice” şi „dacice” este jalonată de migraţia celtică şi de difuzarea culturii La Tène în mare parte din sud-estul Europei. Descoperirile cu piese de orfevrerie din ariile „tracică” şi „dacică” sunt în măsură să evidenţieze lumi de forme, simboluri şi idei fundamental diferite, constituite în contexte cultural-istorice distincte.

Daniel Spânu este cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Române, doctor în arheologie și autor al monografiei Tezaurele dacice (2012).

* Anunț pentru membrii JURIDICE.ro: Începând cu luna septembrie 2021, membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe

Leave a Reply