Împotriva optimismului nătâng: Candide de Voltaire / 24 septembrie 2022, Webinar live

Casa Paleologu organizează

Împotriva optimismului nătâng: Candide de Voltaire

24 septembrie 2022

Webinar

Într-o lume în care ni se predică la tot pasul optimismul, wellbeing-ul și gîndirea pozitivă este de dorit să mai și cugetăm măcar oleacă din cînd în cînd, vizitînd sau revizitînd spirite lucide, ironice și tonice precum, de pildă, Voltaire, al cărui roman Candide reprezintă o capodoperă de umor filozofic și scriitură antrenantă.

Desigur, punctul de pornire al lui Voltaire a fost teoria lui Leibniz despre „cea mai bună dintre lumile posibile”, dar critica sa vizează orice formă de optimism care refuză să vadă lucrurile așa cum sînt. Pe de-altă parte, așa cum vom vedea, marele scriitor francez propune o variantă modernă, burgheză, de epicurism, concluzia „il faut cultiver notre jardin” trimițînd evident la grădina lui Epicur.

Vom asculta, de asemenea, extrase din operta Candide de Leonard Bernstein, al cărui irezistibil umor muzical compltează în mod fericit umorul filozofic voltairian.

Anunț pentru membrii JURIDICE.ro: Începând cu luna septembrie 2021, membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe