Schimbare prin abandon: o economie politică a emigrației / 20 septembrie 2022, Webinar live

Casa Paleologu organizează

Schimbare prin abandon: o economie politică a emigrației

20 septembrie 2022

Webinar

Ce se petrece în economia unei națiuni când e golită de forțele ei dintre cele mai bune? Care sunt mecanismele sociale prin care emigrația influențează mersul economiei și logica acțiunii colective a celor rămași în țară?

Cursul va introduce un cadru analitic simplu pentru a răspunde la aceste întrebări plecând de la triada propusă de economistul Albert O. Hirschman: exit­-voice-loyalty. Asta ne va ajuta să înțelegem felul în care problematica economică asociată emigrației se înrădăcinează în problema politică a constituirii unei comunități civice. Vom face o scurtă istorie conceptuală pentru a urmări această tensiune între economic și politic în cazul emigrațiilor istorice din Irlanda (după marea foamete dar și în secolul XX), din Suedia la sfârșitul secolului al XIX-lea și din Italia în diverse perioade. Vom putea recunoaște multe dintre elementele și formele emigrației recente din România în procesul de emigrare din Transilvania în America înaintea primului război mondial. Modelul lui Hirschman ne va fi util pentru a desluși nu doar efectele socio-economice ale emigrației actuale dar și relația dintre emigrație și consolidarea formei politice a statului național.

Cursul va fi urmat de o sesiune dedicată efectelor economice (piața muncii, decizii antreprenoriale, transferuri financiare) și o alta celor politice (geografie electorală, participare politică, încredere instituțională și socială) ale emigrației recente din România.

Anunț pentru membrii JURIDICE.ro: Începând cu luna septembrie 2021, membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe