Tânărul Marx: Este alienarea destinul omului?

Casa Paleologu organizează

Tânărul Marx: Este alienarea destinul omului?

12 ianuarie 2023

Webinar

Poate omul să fie autentic în societate? Cât de mare este sacrificiul pe care îl impune viața socială și politică și ce pierdem din noi înșine atunci când ne adaptăm condițiilor vremii în care trăim? Noțiunea de „alienare” apare ca un puternic instrument pentru a analiza și evalua îndepărtarea omului de ceea ce este cu adevărat.

A doua jumătate a secolului XX cunoaște o explozie a discuțiilor despre alienare, iar aceasta se datorează în mare măsură redescoperirii manuscriselor economico-politice din 1844 ale lui Marx. Vă propun să analizăm rolul central jucat de acest concept în scrierile sale timpurii și, la fel de important, să situăm analiza aceasta în contextul german al secolului XIX. Asta înseamnă că ne vom apleca asupra modului în care alienarea apare la Hegel și Feuerbach, precursorii filozofici ai lui Marx.

Anunț pentru membrii JURIDICE.ro: Începând cu luna septembrie 2021, membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!