Avantajele și dezavantajele libertății pentru viață: Erasmus contra Luther

Casa Paleologu organizează

Avantajele și dezavantajele libertății pentru viață: Erasmus contra Luther

30 ianuarie 2023

Webinar

Care sunt limitele condiției umane? Este libertatea un blestem pentru că scoate la lumină ceea ce este mai rău în noi sau, din contră, un privilegiu, ceea ce ne face cu adevărat oameni și, uneori, cu adevărat buni?

De cele mai multe ori putem doar să ne imaginăm ce-ar fi fost dacă doi mai oameni ai istoriei ar fi avut ocazia să dezbată. Sunt însă câteva momente excepționale în care o astfel de dispută rămâne consemnată. În colțul umaniștilor, îl avem pe Erasmus din Rotterdam: un strălucit intelectual, un clasicist desăvârșit și un cetățean al Europei care își dorește reformarea omului și a religiei prin reînvierea antichității. În colțul reformatorilor religioși se află Luther: gata să moară pentru convingerile sale și pregătit să își folosească imensa energie pentru a reconstrui Biserica și a duce omul din nou pe drumul mântuirii.

Controversa în ceea ce privește natura umană, libertatea și virtuțile ei se duce între două personalități fundamental opuse, două arhetipuri care vorbesc despre ceea ce este mai adânc în noi. Vom analiza natura omului pornind de la antropologia filozofică a evului mediu târziu, asistând la profunda răsturnare intelectuală din Renaștere și Reformă, pentru a înțelege mai bine cum întrăm în modernitate

Anunț pentru membrii JURIDICE.ro: Începând cu luna septembrie 2021, membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe