Constituția din 1991: Reluarea sau reinventarea tradiției constituționalismului românesc? / 26 ianuarie 2023

Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române (I.C.J.), organizează, cu sprijinul JURIDICE.ro, în cadrul ciclului de conferințe cu tema Tradiția constituțională și perspectivele constituționalismului în România, consacrat aniversării centenarului Constituției României din 29 martie 1923 prelegerea-dezbatere

Constituția din 1991: Reluarea sau reinventarea tradiției constituționalismului românesc?

26 ianuarie 2023, 11:00-13:00, remote online pe JURIDICE.ro

Partener media exclusiv: JURIDICE.ro

Conferința se transmite LIVE ONLINE pe video.juridice.ro/live. Click AICI pentru abonamente.

Revenirea la democrație și la economia de piață post-1989 a însemnat în statele din Europa centrală și de est, inclusiv în țara noastră și o perioadă de tranziție și reașezare constituțională, marcată de adoptarea de noi legi fundamentale menite să le reînscrie pe traiectoria democrației parlamentare și valorilor european-occidentale.

Susținută la vremea respectivă deopotrivă prin argumente politice și formal juridice demne de luat în seamă, reluarea nemijlocită a tradiției constituționalismului românesc prin repunerea în vigoare a Constituției din 1923 nu a reprezentat o opțiune reală nici pentru regimul politic instaurat în România după Revoluția din decembrie 1989, nici pentru majoritatea constituționaliștilor români.

Dincolo de problema formei de guvernământ monarhice sau republicane, transformările social-politice, economice și culturale survenite între timp reclamau un nou așezământ constituțional configurat în acord cu paradigma democratic-liberală dominantă în spațiul Europei occidentale, ale cărei tradiții inspiraseră însă și constituțiile române din 1866 și 1923. Întreruptă pentru o jumătate de secol, tradiția constituționalismului românesc avea să fie astfel reinventată pornind de la stadiul contemporan al constituționalismului european reflectat subsecvent în afirmarea unei continuități deopotrivă instituționale (precum în cazul parlamentului bicameral) și ideatice (precum statalitatea națională unitară și indivizibilă a României) între aceste constituții și Constituția din 8 decembrie 1991.

În cadrul manifestării dr. Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României (CCR) va susține comunicarea: Constituția din 1991: Reluarea sau reinventarea constituționalismului românesc?

Cuvântul de deschidere și concluziile vor fi prezentate de prof. univ. dr. Mircea Duțu, Directorul ICJ.

Invitați confirmați:
– Dr. Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României
– Prof. univ.dr. Mircea Duțu, Directorul ICJ
– Prof. univ.dr. Ovidiu Predescu
– Prof. univ. dr. Gheorghe Buta, CS I, ICJ
– Prof. univ. dr. Mihai Șandru, CS I, ICJ
– Dr. Tudor Avrigeanu, CS II, ICJ
– Dr. Versavia Brutaru, CS III, ICJ
– Dr. Radu Stancu, CS III, ICJ
– Dr. Oana Ispas, CS, ICJ
– Prof. univ. dr. Marieta Safta
– Prof. univ. dr. Nicoleta Hegheș, CS II, ICJ
– Conf. univ. dr. Claudia Gilia
– Jr. Iolanda Vasile, ICJ

Prelegerea-dezbatere va avea loc joi, 26 ianuarie 2023, între orele 11:00 și 13:00, și va fi transmisă live online pe video.juridice.ro/live.

Evenimente conexe

Leave a Reply