Gândirea politică a lui Eminescu

Casa Paleologu organizează

Gândirea politică a lui Eminescu

16 ianuarie 2023

Vom porni de la poeme arhicunoscute precum „Scrisoarea a III-a” sau „Împărat și proletar” înainte de a explora marile teme ale publicisticii sale politice. Departe de a fi un marginal, Eminescu era redactor șef al unui important ziar conservator și una dintre vocile cele mai ascultate ale dreptei românești din epocă. Vom încerca, așadar, să-l situăm în peisajul politic intern și totodată în contextul marilor curente ideologice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Critica democrației și a sufragiului universal, ostilitatea față de republicanism, socialism și anarhism, pledoaria pentru monarhie, boierime și ierarhie socială, refuzul influențelor rusești și orientale, chiar și anumite accente xenofobe –toate aceste elemente trebuie înțelese ca făcând parte dintr-un sistem coerent de gândire politică destul de răspândit în vremea lui Eminescu. Acest demers este cu atât mai necesar, cu cât figura marelui poet a fost și este acaparată în mod fraudulos de „școli de gândire” total străine de spiritul lui (antisemitism radical, legionarism, comunism ceuaușist, pseudo-naționalism conspiraționist etc.). Alții consideră, dimpotrivă, că Eminescu este idolul ce trebuie distrus, statuia care musai să fie dată jos de pe soclu.

Anunț pentru membrii JURIDICE.ro: Începând cu luna septembrie 2021, membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe