Cum se face o reformă a învățământului de succes

Casa Paleologu organizează

Cum se face o reformă a învățământului de succes: Carol cel Mare și renașterea carolingiană

30 martie 2023

Webinar

Domnia regelui franc Carol cel Mare reprezintă, fără îndoială, un punct de cotitură în istoria Europei. Rege sângeros, dar profund creștin, semianalfabet, dar iubitor de înțelepciune, Carol cel Mare este una dintre cele mai fascinante personalități istorice, celebrată peste veacuri drept simbol al unității europene. Reforma învățământului pe care a făcut-o posibilă alături de învățații de la curtea sa a pus bazele unei ideologii în care studiul gramaticii, în primul rând, dar și al celorlalte arte liberale asigura coeziunea religioasă și politică a regatului franc, devenit ulterior imperiu.

În acest curs vom descoperi ce anume îl face remarcabil pe Carol cel Mare, supranumit de către contemporanii săi Pater Europae, și ce tip de consilieri a atras în jurul său pentru a-și pune în aplicare reformele culturale. Dintre aceștia, o importanță deosebită o vom acorda anglo-saxonului Alcuin, care a jucat rolul unui veritabil ministru al educației. De asemenea, vom analiza circumstanțele în care a avut loc revirimentul cultural carolingian, precum și consecințele acestuia asupra Europei medievale și moderne. În fine, în „România educată” a președintelui Klaus Iohannis, laureat al Premiului Internațional „Carol cel Mare”, acest curs reprezintă o necesitate.

* Membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe