
Noua Lege a Registrului Comerțului: Probleme vechi și noi (!?) / 12 mai 2023, Universitatea Nicolae Titulescu din București
conferința națională
Noua Lege a Registrului Comerțului: Probleme vechi și noi (!?)
12 mai 2023
Universitatea Nicolae Titulescu din București
Partener media: JURIDICE.ro
Despre eveniment
La jumătate de an de aplicare a noii legi a registrului comerțului – o reglementare cu un important impact juridic și economic – vă invităm la o analiză consistentă a problematicilor sale, identificate de mediul academic, de practica judecătorească, precum și în practica registrului comerțului, cu accent preponderent pe aspectele practice, pentru provocarea de discuții și propunerea de posibile soluții.
– Beneficiari: profesioniști ai dreptului: magistrați, avocați, notari, consilieri juridici, practicieni în insolvență, executori judecătorești, dar și economiști și antreprenori.
– Tematica: se vor analiza și dezbate noutățile și problemele (ne)rezolvate prin noua lege a registrului comerțului.
– Format: interactiv – fiecare panel are rezervat un segment pentru dezbateri, puternic încurajate de către organizatori.
– Locul desfășurării: Universitatea Nicolae Titulescu – Calea Văcărești, nr. 185, sector 4, București.
– Beneficii: acces la analize, participare la discuții, posibile soluții pe teme de actualitate realizate de reputați specialiști ai dreptului comercial.
Programul conferinței
9:15 – 9:45 Welcome coffee
9:45 – 10:00 Deschidere
– Prof. univ. dr. Smaranda ANGHENI, președinte Institutul Român de Drept Comercial
– Roxana Simona MOMEU, Secretar de Stat, Ministerul Justiției
– Conf. univ. dr. Luminița TULEAȘCĂ, vicepreședinte Institutul Român de Drept Comercial
Panelul I – 10:00 – 11:30
Moderator: Prof. univ. dr. Radu BUFAN
– Director General Valentina BURDESCU, Oficiul Național al Registrului Comerțului: ”Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului – elemente de noutate în procedura de înregistrare în registrul comerțului”
– Lect. univ. dr. Sergiu GOLUB, Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș‑Bolyai”: ”Limitele controlul de legalitate prealabil înregistrării în registrul comerțului exercitat de registratorul de registrul comerțului”
– Av. conf. univ. dr. Vasile NEMEȘ, Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu”
– Lect. univ. dr. Gabriela FIERBINȚEANU, Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu”: ”Firma, emblema și marca în contextul legislativ actual”
11:30 – 12:00 Pauză de cafea
Panelul II – 12:00 – 13:30
Moderator: conf. univ. dr. Luminița TULEAȘCĂ
– Jud. Mădălina AFRĂSINIE, Tribunalul București, Secția a VI‑a civilă: ”Procedura de soluționare a plângerilor instanțelor judecătorești din perspectiva art. 6 CEDO”
– Jud. Anamaria Lucia ZAHARIA, Curtea de Apel București, Secția a VI‑a, formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii: ”Căile de atac exercitate de terți împotriva înscrierilor/mențiunilor din registrul comerțului”
– Jud. Maria Oana DUMITRESCU, Curtea de Apel București, Secția a a X‑a de contencios administrativ şi fiscal şi pentru achiziții publice, formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii: ”Plângerea – noutate și continuitate, aspecte practice”
13:30 – 14:30 Pauză de prânz
Panelul III – 14:30 – 16:00
Moderator: conf. univ. dr. Vasile NEMEȘ
– Prof. univ. dr. Titus PRESCURE, avocat Societatea civilă de avocați „Schiau, Prescure, Teodorescu”: ”Despre natura juridică actelor pe care le poate emite oficiul registrului comerțului și despre unele aspectele ale procedurii de contestare”
– Av. prof. univ. dr. Ioan SCHIAU, Facultatea de Drept, Universitatea „Transilvania” din Brașov: ”Despre efectele înregistrării în registrul comerțului a renunțării la mandatul de administrator sau reprezentant al societății comerciale”
– Av. conf. univ. dr. Luminița TULEAȘCĂ, Facultatea de Drept, Universitatea Româno‑Americană, vicepreședinte Institutul Român de Drept Comercial: ”Transferul sediului societății într-un alt stat membru al Uniunii Europene – o chestiune de viață sau de moarte”
Comitetul științific
– Prof. univ. dr. Smaranda Angheni
– Dr. Nicoleta Țăndăreanu
– Prof. univ. dr. Radu Bufan
– Cercetător științific gr. I dr. Gheorghe Buta
– Prof. univ. dr. Lucian Săuleanu
Comitetul organizatoric
– Conf. univ. dr. Luminița Tuleașcă – director de proiect
– Conf. univ. dr. Vasile Nemeș
– Lector univ. dr. Sergiu Golub
– Dir. gen. Valentina Burdescu
– Lect. univ. dr. Manole Popa
– Conf. univ. dr. Gina‑Orga Dumitriu
– Conf. univ. dr. Lucian Bojin
– Lect. univ. dr. Alina Oprea
– Lect. univ. dr. Gabriela Fierbințeanu
***
Evenimentul este acreditat de INPPI cu 6 puncte de pregătire profesională. De asemenea, este în curs de acreditare INPPA, punctele de pregătire profesională fiind acordate după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.
Taxa de participare:
– 150 de lei + TVA și include accesul la lucrările conferinței, mapa cu materialele de conferință, coffee break.
– în baza parteneriatului cu Baroul București, taxa pentru avocații membri ai baroului va fi de 100 de lei + TVA.
Plata se face în contul RO94 UGBI 0000 4220 1208 6RON, deschis la Garanti Bank – București, SC Editura Hamangiu SRL (J40/4082/2006; CIFRO18469418).
Detalii înscriere:
Înscrierea se poate face, în limita locurilor disponibile, până pe data de 10 mai 2023.
Formularul de înscriere poate fi accesat la adresa: www.conferinte.hamangiu.ro.