
Shaping Romania 2030: A Vision for Sustainable Progress / 27 iulie 2023, Hybrid
Shaping Romania 2030: A Vision for Sustainable Progress
27 iulie 2023
17:00 – 20:00
Academia de Studii Economice, Sala V. Madgearu (și online)
Partener media: JURIDICE.ro
Webinarul „Shaping Romania 2030: A Vision for Sustainable Progress” este un eveniment organizat în colaborare cu Atlantic Council – Freedom and Prosperity Center, având ca scop explorarea unor teme esențiale pentru dezvoltarea durabilă și prosperitatea României în deceniile următoare. Acest webinar reprezintă o platformă de discuții și schimb de idei între experți, lideri și participanți interesați de consolidarea unei Românii prospere, echitabile și democratice, precum și a unei regiuni prospere și deplin libere și democratice în Europa de Est și bazinul Mării Negre.
Scopul principal al acestui webinar este de a explora modul în care dezvoltarea democratică, inovarea, responsabilitatea decizională și reducerea disparităților pot contribui la atingerea unei dezvoltări durabile și promovarea incluziunii sociale în România, dar și Centrul și Estul Europei, precum și în regiunea Mării Negre. Se va pune un accent deosebit pe conexiunea între democrație și prosperitate economică, evidențiind modul în care instituțiile și procesele democratice pot stimula creșterea economică, atragerea investițiilor străine și sporirea competitivității, protejând în același timp resursele naturale și păstrând patrimoniul cultural.
În cadrul webinarului, se va acorda, de asemenea, atenție inovării sociale și tehnologice, care joacă un rol cheie în promovarea dezvoltării durabile și a incluziunii sociale. Se va explora modul în care inovația poate contribui la rezolvarea problemelor sociale și economice, îmbunătățirea calității vieții și promovarea unei societăți mai echitabile și mai sustenabile.
De asemenea, se va discuta despre responsabilitatea decizională și implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. Webinarul va sublinia importanța unei guvernări transparente, responsabile și participative în construirea unei societăți democratice și echitabile. Va fi evidențiată
importanța unui angajament activ din partea cetățenilor, ONG-urilor și experților pentru promovarea democrației și respectarea drepturilor democratice.
În acest context, se va face referire și la proiectul „Freedom Bridge”, care vizează crearea unei rețele de experți și ONG-uri în zona Mării Negre, Europa Centrală și de Est, cu scopul de a promova democrația și de a preveni contaminarea ideologică totalitară. Acest proiect reprezintă o inițiativă importantă în consolidarea valorilor democratice și în dezvoltarea unei rețele solide de colaborare pentru promovarea democrației și protejarea drepturilor democratice în regiune.
Webinarul „Shaping Romania 2030: A Vision for Sustainable Progress” reprezintă un pas important în dezvoltarea unei platforme care are ca obiectiv atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale României și în regiune. Prin reunirea experților, liderilor și participanților în acest webinar, se dorește contribuția la modelarea unui viitor mai bun pentru Centrul și Estul Europei, în care prosperitatea și democrația să meargă mână în mână, iar inovația să joace un rol crucial în creșterea standardelor democratice și în promovarea unei societăți mai echitabile și mai prospere.
Scurtă prezentare a panelurilor de discuție:
La începutul webinarului , se va oferi o prezentare a Analizei privind evoluția Indecșilor de Prosperitate și Libertate, material elaborat de Atlantic Council, care va oferi o perspectivă asupra stării actuale și potențialului României și țărilor din regiune în ceea ce privește prosperitatea și libertatea.
Panelul 1: „Prosperitatea prin Dezvoltarea Democratică: Impactul instituțiilor și proceselor democratice asupra creșterii economice și bunăstării” explorează modul în care instituțiile democratice și procesele democratice pot promova creșterea economică favorabilă incluziunii sociale, atragerea investițiilor străine și creșterea competitivității, protejând în același timp resursele naturale ale României și păstrând patrimoniul cultural. De asemenea, se vor aborda strategii pentru reducerea disparităților socio-economice și promovarea egalității de gen, îmbunătățirea sistemelor de sănătate și asigurarea bunăstării tuturor cetățenilor.
Panelul 2: „Inovare și Drepturile Democratice: Construirea unei Societăți Participative și Responsabile în România” se va concentra pe legătura dintre inovare și drepturile democratice în construirea unei societăți participative și responsabile. Acest panel va explora modul în care inovația poate fi un motor important pentru dezvoltarea economică și socială într-un context democratic, evidențiind importanța luptei anticorupție, a participării cetățenești și a guvernării transparente în promovarea inovației și rezolvarea problemelor societății.
17:00 – 17:10: Cuvânt de deschidere – Domnul Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO
17:10 – 17:25: Scurt cuvânt introductiv al dlui Prorector Marius Profiroiu, în calitate de reprezentant al Academiei de Studii Economice, partener și gazdă a evenimentului și a dnei Ioana Mateș, Președinte al Asociației Proiectul România 2030
17:25 – 17:40 Prezentarea Indecșilor de Prosperitate și Libertate – Dan Negrea și Joseph Lemoine, Atlantic Council
17:40 – 18:30: Panelul 1: Prosperitatea prin Dezvoltarea Democratică: Impactul instituțiilor și proceselor democratice asupra creșterii economice și prosperității
Moderator: Ioana Mateș – Președinte al Asociației Proiectul România 2030
Prof univ. dr. Traian Briciu – Președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România
Clara Volintiru – Profesor Universitar Dr., Academia de Studii Economice, Director German Marshall Fund – România
Marieta Safta – Profesor Universitar Dr., Universitatea Titu Maiorescu, Drept Constituțional, catedra Drept Constituțional
Natalia Gavriliță – Fost Premier al Republicii Moldova
18:30 – 19:30: Panelul 2: Inovare și Drepturile Democratice: Construirea unei Societăți Participative și Responsabile în România
Moderator: Ioana Mateș – Președinte al Asociației Proiectul România 2030
Dr. Maya Teodoroiu – Conferențiar universitar, Dr., Facultatea de Administrație Publică – SNSPA, fost judecător al Curții Constituționale a României, fost Secretar de Stat – Agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
Prof. dr. Marius Profiroiu – Prorector al Academiei de Studii Economice din București
Av. dr. Andrei Săvescu – Coordonator Juridice.ro, Lector univ., Universitatea Titu Maiorescu
Sergiu Litvinenco – Fost Ministru al Justiției din Republica Moldova
19:30 – 19:45: Sesiune de întrebări și răspunsuri
19:45 – 20:00: Încheiere și concluzii
Vă rugăm să vă înscrieți la eveniment accesând link-ul de înregistrare: https://tinyurl.com/ShapingRomania2030