Filozofie după metoda franceză pentru liceeni: Natură și cultură

Casa Paleologu organizează

Filozofie după metoda franceză pentru liceeni: Natură și Cultură

14 octombrie 2023

Webinar

Franța e campioana mondială la filozofie în licee. Filozofia se prezintă, în sistemul de educație francez, ca un rit inițiatic care încoronează studiile liceale. Introdusă în programa școlară la începutul secolului al XIX-a, această inițiere în filozofie, căreia în nicio altă țară nu i se acordă importanța pe care o are în Franța, își datorează prestigiul politicii lui Victor Cousin, pentru care profesorul de filozofie este un „funcționar al ordinii morale, învestit de către Stat cu cultivarea spiritelor și a sufletelor”.

Încrezători că inițierea în filozofie este mijlocul ideal pentru un adolescent de a se cunoaște pe sine și de a descoperi lumea, vom încerca să aducem în atenția tinerilor cursanți câteva dintre marile teme pe care filozofia le tratează. Vom pleca de la studiul principalelor noțiuni (fericirea, adevărul, datoria, dreptatea etc.) și vom învăța să construim o problemă filozofică, să dăm răspunsuri întrebărilor noastre și să aducem argumente și contra-argumente răspunsurilor noastre. Altfel spus, să ne descotorosim pe cât posibil de prejudecăți, care nu sunt altceva decât scurtături ale gândirii noastre și care ne împiedică să vedem mai limpede și mai departe.

Cursul va fi divizat în trei module, iar acesta este primul modul:

Natură și cultură (în care vom pune problema specificității omului în raport cu celelalte ființe, a existenței unei naturi umane și a manifestărilor ei: munca, creația artistică, fenomenul religios)

* Membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe