Introducere în istoria artei: metoda Hegel

Casa Paleologu organizează

Introducere în istoria artei: metoda Hegel

28 septembrie 2023

Webinar

Istoria artelor este copleșitoare: nici nu știi cum și de unde să începi astfel încât să nu te pierzi cu totul în bogăția estetică a omenirii. De aceea, avem nevoie de un ghid de încredere și nu există o alegere mai potrivită decât Hegel. Prelegerile sale despre estetică sunt fundamentale atât în filozofia cât și în istoria artei. Obiectivul nostru nu este să încercăm să-i dăm dreptate lui Hegel întru totul, ci să plecăm de la câteva idei esențiale ale acestuia pentru a putea trasa o istorie coerentă a artelor plastice în care să includem, bineînțeles, numeroasele descoperiri făcute de la 1831 încoace.

Cea mai bună dovadă a valorii gândirii sale este că istoria artei încă și azi poate fi abordată în cheie hegeliană: ne vom folosi de recenta carte a lui Robert Pippin „After the Beautiful” pentru a include în discuția noastră etape recente din povestea artei. Astfel, obiectivul va fi să formulăm în șase ședințe noțiuni cheie care să permită înțelegerea operelor artistice majore ale umanității.

* Membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!

Evenimente conexe