[ Cum a fost ] Ziua Europeană a Justiției Civile / 25 octombrie 2017, București
Cum a fost
În cursul zilei de miercuri, 25 octombrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost organizate o serie de evenimente publice, prilejuite de celebrarea Zilei Europene a Justiției Civile, la care au participat studenți de la facultăți de drept din cadrul mai multor universități.
Din partea Ministerului Public au fost prezenți procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, prim-adjunctul procurorului general, Laura Oprean, adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, consilierii procurorului general, Adriana Șandru și Ionel Senteș și Ovidiu Predescu, precum și șefii principalelor structuri operative din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Seria activităților organizate cu acest prilej a debutat cu o expunerea lui Augustin Lazăr în cadrul căreia a prezentat instituția parchetului și a procurorului, precum și principalele obiective ale Ministerului Public. Activitățile au continuat cu o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, cu vizionarea și prezentarea galeriei fotografice a procurorilor generali ai României, precum și cu vizitarea și prezentarea bibliotecii Ministerului Public și a Centrului de presă.
În cadrul alocuțiunii susținute, Augustin Lazăr a arătat că o justiție modernă, la standarde europene, presupune un act de justiție echitabil, îndeplinit într-un timp rezonabil și într-o manieră transparentă. Totodată, procurorul general a vorbit despre rolul constituțional al Ministerului Public, despre statutul procurorului de magistrat independent profesional, arătând că subordonarea procurorului este doar administrativă, acesta luînd deciziile doar pe baza probelor. De asemenea, Augustin Lazăr a subliniat importanța digitalizării pentru activitatea de urmărire penală, precizând că sunt în curs de implementare două proiecte de informatizare, în valoare de 70 de milioane de lei.
La rândul său, Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, răspunzând întrebărilor primite de la studenți, a arătat că profesia de procuror este una deosebită, care presupune o pregătire temeinică și un studiu continuu, aducând magistratului procuror o provocare cu fiecare dosar pe care îl soluționează. Totodată, Laura Oprean s-a referit și la alte aspecte din activitatea procurorilor, respectiv rolul acestora în apărarea intereselor publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, cu referire specială la drepturile minorului.
În contextul activităților derulate în cursul zilei de astăzi, au fost prezentate de către Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și prof. univ. dr. h.c. Mircea Duțu, lucrările Apărarea mediului și a fondului forestieri prin dreptul penal (2016) și Ministerul Public – istorie și perspective (2017), ambele volume fiind rezultate în cadrul colaborării dintre Ministerul Public și Institutul de Cercetări Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. De asemenea, consilierul procurorului general, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, a prezentat revista Pro Lege, publicație de cultură profesională, editată de Ministerul Public.
Decizia de a celebra în fiecare an, la data de 25 octombrie, Ziua Europenă a Justiției Civile în întreaga Europă a fost luată la 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, obiectivul principal fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul cărora le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție organizează
Ziua Europeană a Justiției Civile
București
25 octombrie 2017
Decizia de a marca în fiecare an acest moment, în întreaga Europă, a fost luată la data de 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, obiectivul principal fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul căruia le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.
Accesul în instituție, atât pentru invitați cât și pentru reprezentanții mass-media, se va realiza în intervalul orar 9:30-10:00, iar activitățile organizate se vor derula între orele 10:00 și 12:00.
Jurnaliștii interesați să fie prezenți la eveniment sunt rugați să confirme participarea la adresa de e-mail [email protected] în cursul zilei de astăzi, 24 octombrie 2017.