[ Cum a fost ] Determinismul social în comportamentul criminal / 28 iunie 2018, București

Cum a fost

La data de 28.06.2018, Societatea Romana pentru Drepturile Omului impreuna cu Asociatia pentru Educație și Sănătate MENS SANA, in parteneriat cu Primaria Sectorului 3 Bucuresti, au organizat dezbaterea cu tema Determinismul social in comportamentul criminal.

La dezbatere au participat specialisti in domeniul psihologiei judiciare, prof. univ. dr. Tudorel Butoi, reprezentanți ai politiei locale, ai politiei nationale, Institutului de preventie a criminalitatii, juriști, psihologi, mediatori care si-au expus opiniile pe marginea acestui subiect, fiind identificate mai multe probleme punctuale, cu care se confrunta societatea, ce favorizeaza manifestarea criminalitatii.

Intre chestiunile ridicate, s-au facut referiri si propuneri privind:
Accentuarea politicii de preventie a criminalitatii, in special, in privinta minorilor, cu personalitate in formare, ce reprezinta o reala vulnerabilitate fata de factorii ce determina sau favorizeaza comportamentul criminal, fiind exprimata pozitia dlui. Prof. Tudorel Butoi, in sensul, nevoii de a manifesta o atentie sporita fata de acei minori care provin din medii sociale ce prezinta un risc sporit fata de astfel de comportamente, fiind facute propuneri concrete, privind initierea unor programe de educatie si monitorizarea atenta, in scopul preventiei.

S-a mai ridicat problema “custodiei administrative” ca masura preventiva, fata de o persoana cu un potential criminogen sau cu o situatie neclara, si pentru a inlatura o potentiala stare de risc.

Totodata, s-a ridicat problema modului in care este conceput in prezent sistemul sanctionator penal, ce ar trebui sa se concentreze nu atat pe fapte, ci, asa cum a subliniat av. Artin Sarchizian, presedinte al Societatii Romane pentru Drepturile Omului, pe persoana faptuitorului, caruia trebuie sa i se aplice un “tratament penal” corespunzator, pentru a se asigura “insanatosirea sociala” intrucat, mai devreme sau mai tarziu, acesta si daca este izolat de societate, prin incarcerarea lui, se va intoarce, caz in care, fie va fi reeducat,si astfel, starea de pericol va fi inlaturata, fie, dimpotriva, mult mai periculos.

Avocat Artin Sarchizian a mai subliniat ca in sistemul actual de justitie penala, din pacate, nu se poate asigura “cunoasterea de catre judecator” a personalitatii inculpatului, si astfel sa se poata determina periculozitatea acestuia, cata vreme, nu exista un instrument probator obligatoriu, cum ar fi o expertiza psiho-legala apta a oferi magistratului o imagine asupra acestui aspect, fiind nevoie de introducerea unui asemenea instrument.

Deopotriva, s-a pus accentul pe nevoia preventiei prin educarea minorilor, in acest sens, psiholog Lorena Diaconescu, Presedinte al Asociației pentru Educație și Sănătate Mens Sana, subliniaza ideea “micilor sanctiuni” firesti si dezirabile in cazul minorilor, ce contribuie la formarea constiintei acestora, si la imprimarea sentimentului de inhibare a unor porniri antisociale.

Psiholog Lorena Diaconescu, a subliniat ideea analizarii in mod deosebit a criminalilor (celor cu un comportament deviant) nevrotici fata de cei psihotici, deosebire importanta din perspectiva reactiei sociale si legale.

S-au mai punctat situatii concrete, deficitare din legislația penala, de natura sa afecteze lupta impotriva criminalitatii, in acest sens col. Mihai Untaru, aratand prin exemplificări concrete cum un comportament deviant, criminal, poate fi influențat si chiar indus de catre cei din jurul autorului unei fapte de natura penala, ceea ce dovedeste si subliniaza ideea ca societatea determina in multe situatii o persoana sa savarseasca fapte reprobabile.

In egala masura, reprezentantii corpului mediatorilor, au subliniat necesitatea si utilitatea sistemului “justitiei restaurative” in acest sens, Ion Dedu, Vicepresedinte al Consiliului de Mediere, aratand eficienta medierii in sensul “impacarii” victimei cu agresorul, fapt ce stinge conflictul dintre acestia si reduce riscul de recidiva.

De asemenea, mediator Andreea Răduț a punctat necesitatea incurajarii medierii in cazul anumitor infractiuni, si totodata, educarii minorilor prin masuri adecvate si cu respectarea drepturilor acestora, și sa asigure o disciplinare sociala.

Psiholog-psihoterapeut Daniela Nitu, reprezentanta a Asociatiei Paradox, a subliniat importanta continutului procesului de socializare adica ce anume invata copilul (contactul cu norme sociale, cu valori, varsta etc) precum si importanta celor sapte ani de acasa (modelul parental).

Opinia generala a fost in sensul asumarii de catre societate a unei responsabilitatii fata de fenomenul criminalitatii, fiind subliniat rolul uneori decisiv in reducerea, preventia, sau dimpotriva incurajarea comportamentelor deviante.

Organizatorii impreuna cu invitatii au considerat nevoia organizarii si a altor dezbateri, reuniuni, sesizari pe marginea acestui subiect, fiind apreciat un bun prilej pentru expunerea chiar a unor situatii punctuale, ce semnaleaza disfuncționalități in relatia cetatean-autoritati, si care sa poata fi indreptate, precum si nevoia implicarii autoritatilor locale, a politiei locale, a unitatilor educaționale in aceasta politica generala de preventie.

                            


Societatea Romana pentru Drepturile Omului si Asociatia pentru Educatie si Sanatate MENS SANA organizeaza dezbaterea

Determinismul social in comportamentul criminal

– Invata sa ceri #Ajutor –

Bucuresti, Primaria Sectorului 3

28 iunie 2018, 18:00

Intrebarea, daca, omul se naste sau devine criminal a framantat si framanta in continuare gandirea multor filosofi, juristi, psihologi, medici, criminologi si alti specialisti, fiind in decursul istoriei formulate multiple teorii pe marginea temei „genezei comportamentului criminal”si pana in momentul de fata, nu se poate spune ca exista o teorie brevetata si acceptata unanim.

Cu toata aceasta incertitudine justificata, fata de complexitatea subiectului, un fapt acceptat unanim este acela ca in determinarea comportamentului criminal intra o serie intreaga de factori, putand vorbi chiar despre o „policauzalitate a comportamentului criminal” si intre acesti factori, cu siguranta, societatea joaca un rol insemnat (de unii considerat chiar dominant), iar justificarea este cat se poate de logica si simpla, intrucat, prin atitudinea sa, societatea, poate determina si facilita un comportament deviant (prin pasivitate de regula, prin lipsa de preocupare, prin minimalizare etc) sau dimpotriva, inhiba astfel de porniri (in general in cazul societatilor in care spiritul social este treaz, si membrii manifesta atentie, preocupare, implicare, preventie etc.).

Scopul pentru care am initiat aceasta dezbatere este acela de a facilita constientizarea rolului societatii (al fiecaruia dintre noi) in preventia criminalitatii, iar prin criminalitate, nu avem in vedere numai acele fapte extrem de grave – precum omuciderea, ci orice fapta infractionala care aduce atingere valorilor sociale si impiedica buna desfasurare a vietii sociale cu consecinte multiple.

Avem in vedere o continuare a discutiilor initiate in lunile martie si mai, pe tema abuzului de toate tipurile asupra minorilor si recenta propunere de modificare a legislatiei procedural penale, prin care se introduce posibilitatea ca la audierea persoanei vatamate sa participe si faptuitorul, urmand a fi prezentate atat argumente pro, cat si contra.
La dezbatere vor participa specialisti din diferite domenii, precum: psihologi, sociologi, juristi, politisti, medici, jurnalisti si alte categorii.

:: Detalii