[ Cum a fost ] Conferința internațională în domeniul arbitrajului și contractelor comerciale internaționale și concursul de pledoarii Bucharest Pre-Moot (ed. 6) / 1-3 martie 2019, București
Cum a fost
Universitatea din București și Asociația Vindobona pentru Promovarea Arbitrajului în România au organizat la București, în perioada 1-3 martie 2019, a 6-a ediție a conferinței internaționale în domeniul arbitrajului și contractelor comerciale internaționale și concursului de pledoarii Bucharest Pre-Moot în cadrul pregătirii pentru participarea la concursul Willem Vis.
Organizarea conferinței și concursului Bucharest Pre-Moot a fost sponsorizată de Universitatea din București și Asociația Vindobona pentru Promovarea Arbitrajului în România, cu sprijin din partea următorilor sponsori principali: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, PeliFilip, Suciu, Popa și Asociații și Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Evenimentul a beneficiat de sprijin financiar și din partea societăților de avocatură Bohâlțeanu și Asociații (BSMP), Clifford Chance, CMS Cameron McKenna, Dentons, Markó & Udrea, Mihai & Co. Business Lawyers, Piperea și Asociații, Răzvan Dincă și Asociații, Reff și Asociații, Rizoiu & Poenaru, Stoica & Asociații, TAMC (Doru Trăilă, Adriana Almășan, Alexandru Moise, Eugen Chivu), Tănăsescu & Gavrilă, și Tudor, Andrei & Associates, precum și din partea unor persoane fizice (Vicu Buzac, Raluca Papadima). Evenimentul s-a bucurat de sprijin din partea Asociației Conferințele Facultății de Drept a Universității din București și Asociației Studenților în Drept.
Conferința internațională din data de 1 martie 2019 s-a bucurat de prezența a peste 100 de participanți. Temele abordate în cadrul conferinței, ale cărei lucrări s-au desfășurat în limba engleză, au fost: (a) Acordurile Arbitrale: Încheiere și interpretare (speakers: conf. univ. dr. Crenguța Leaua, dr. Ioana Knoll-Tudor, dr. Ileana Smeureanu și av. Oleg Temnikov), (b) Probatoriul în arbitraj: Specificități și tendințe moderne (speakers: av. Cornel Popa, conf. univ. dr. Cristina Florescu și lect. univ. dr. Raluca Papadima) și (c) Impreviziunea: Tendințe în contractele comerciale internaționale și practica arbitrală (speakers: conf. univ. dr. av. Octavian Cazac și conf. univ. dr. av. Radu Rizoiu).
La concursul Bucharest Pre-Moot au participat următoarele 15 universități din 9 țări: Universitatea Düsseldorf (Germania), Universitatea Mannheim (Germania), Universitatea Jena (Germania), Universitatea Sofia (Bulgaria), Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia), Universitatea Pavia (Italia), Universitatea Trieste (Italia), Universitatea de Stat Kutafin Moscova (Rusia), Universitatea Maastricht (Olanda), Universitatea Jagiellonian (Polonia), Universitatea Stockholm (Suedia), Universitatea de Stat din Moldova (Moldova), Universitatea Nicolae Titulescu (România), Universitatea Craiova (România) și Universitatea din București (România).
În clasamentul pe echipe, locul I a fost obținut de Universitatea Düsseldorf (Germania), locul II a fost obținut de Universitatea Mannheim (Germania), locul III a fost obținut de Universitatea din București (România), locul IV a fost obținut de Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia) și locul V a fost obținut de Universitatea de Stat Kutafin Moscova (Rusia).
În clasamentul celor mai buni pledanți, din aproximativ 70 de studenți, locul I a fost obținut de Charles Eric Swanson de la Universitatea Mannheim (Germania), locul II a fost obținut de Julia Cerfontaine de la Universitatea Düsseldorf (Germania), locul III a fost obținut de Ana-Maria Karina Negrea de la Universitatea din București (România), iar următorii studenți au obținut mențiune: Charlotte Klinger de la Universitatea Düsseldorf (Germania), Cezara Diaconescu de la Universitatea din București (România), Wojciech Marcinkowski de la Universitatea Jagiellonian (Polonia) și Nicolò Minella de la Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia).
În plus, studentul Akash Gupta de la Universitatea Stockholm (Suedia) a obținut premiul pentru cel mai versatil pledant. Următorii studenți au obținut un premiu special de anduranță pentru efortul extraordinar de a susține 4 runde de pledoarii într-o singură zi: Angelica Restori de la Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia), Bianca Stroe de la Universitatea Craiova (România), Monica-Bianca Mitrică de la Universitatea Craiova (România), Robert Cholewa de la Universitatea Jagiellonian (Polonia), Szymon Tkaczyk de la Universitatea Jagiellonian (Polonia) și Luigi Montefusco de la Universitatea Maastricht (Olanda).
Organizatorii multumesc tuturor arbitrilor și îi felicită pe toți studenții participanți.
Universitatea din București și Asociația Vindobona pentru Promovarea Arbitrajului în România organizează
Conferința internațională în domeniul arbitrajului și contractelor comerciale internaționale și concursul de pledoarii Bucharest Pre-Moot (ed. 6)
București, Facultatea de Drept
1-3 martie 2019
Conferința internațională din data de vineri, 1 martie 2019, va începe la ora 17:30, în Amfiteatrul AII „Nicolae Titulescu”. Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză. Temele abordate în cadrul conferinței vor fi:
· Acordurile Arbitrale: Încheiere și Interpretare (17:45-18:30)
o Conf. univ. dr. Crenguța Leaua, Academia de Studii Economice București
o Dr. Ioana Knoll-Tudor, Partener, Jeantet Paris / Budapesta
o Dr. Ileana Smeureanu, Asociat Senior, Jones Day Paris
o Av. Oleg Temnikov, Asociat Senior, Wolf Theiss Bulgaria
· Probatoriul în arbitraj: Specificități și tendințe moderne (18:45-19:30)
o Av. Cornel Popa, Partener, Țuca Zbârcea și Asociații
o Conf. univ. dr. Cristina Florescu, Universitatea Spiru Haret
o Lect. univ. dr. Raluca Papadima, Esq., Universitatea din București
· Impreviziunea: Tendințe în contractele comerciale internaționale și practica arbitrală (19:30-20:00)
o Conf. univ. dr. av. Octavian Cazac, Universitatea de Stat din Moldova
o Conf. univ. dr. av. Radu Rizoiu, Universitatea din București
Participarea la conferința este liberă (fiind deschisă oricăror studenți sau practicieni) și gratuită. Nu este nevoie de înscriere prealabilă pentru participarea la conferință dar vă sugerăm să informați organizatorii despre intenția de participare prin email: [email protected].
Concursul de pledoarii din datele de sâmbătă-duminică, 2-3 martie 2019, se va desfășura pe baza problemei de la ediția 2019 a concursului Willem Vis (disponibilă, împreună cu analiza oficială, aici), fiind destinat unei bune pregătiri a studenților pentru participarea la concursul Willem Vis, cel mai mare și cel mai prestigios concurs internațional de drept privat din lume. Concursul are loc anual la Hong Kong și la Viena (aprilie 2019). Peste 400 de universități din întreaga lume participă anual la concursul Willem Vis, inclusiv cele mai prestigioase universități la nivel mondial.
În mod concret, concursul de pledoarii de la București va consta în runde de pledoarii între studenții următoarelor 16 universități participante din 10 țări: Universitatea Heinrich Heine (Germania), Universitatea din Manheim (Germania), Universitatea Friedrich-Schiller-Universität Jena (Germania), Universitatea din Sofia – St. Kliment Ohridski (Bulgaria), Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia), Universitatea din Pavia (Italia), Universitatea Trieste (Italia), Universitatea de Stat Kutafin Moscova (Rusia), Universitatea din Maastricht (Olanda), Universitatea Jagiellonian (Polonia), Universitatea Bilgi (Turcia), Universitatea din Stockholm (Suedia), Universitatea de Stat din Moldova (Moldova), Universitatea Nicolae Titulescu (România), Universitatea din Craiova (România) și Universitatea din București (România). Festivitatea de premiere și de închidere va avea loc duminică, 3 martie, ora 14.
Invităm specialiști din domeniul arbitrajului și contractelor comerciale internaționale să participe la concurs ca membri ai juriului în datele de 2 și/sau 3 martie. Pentru înregistrarea ca membri ai juriului, completați acest scurt formular de înscriere.
Comitetul de organizare este compus din: lect. univ. av. dr. Raluca Papadima, cadru didactic la Universitatea din București și la Collège Juridique d’Études Européennes, Mihaela Gherghe, avocat în cadrul societății de avocatură Rizoiu & Poenaru, Cristina Badea, avocat în cadrul societății de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen și Horia Rădulescu, avocat în cadrul societății de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Evenimentul este organizat cu sprijin din partea Asociației Studenților în Drept.