Dreptul românesc între suveranitate și armonizare europeană / 1-2 noiembrie 2024, Cluj
Asociația JustOpen în parteneriat cu Baroul Cluj și Camera Executorilor Judecătorești Cluj organizează conferința
Dreptul românesc între suveranitate și armonizare europeană
1-2 noiembrie 2024
Ora acces 2 noiembrie 09:30 / Ora eveniment 10:00
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Speakeri: Mircea Miclea, psiholog, fost ministru al educației, | Valeriu Stoica, avocat și profesor, fost ministru al justiției | Theodor Paleologu, filosof și istoric, fost ministru al culturii | Sever Voinescu, redactor-șef al revistei culturale „Dilema”, titularul cursului de cultură juridică la Facultatea de drept a Universității din București
A devenit limpede pentru mulți că „integrarea” nu e un proces simplu, liniar, și nu se reduce la modificarea unor legi, la ratificarea unor tratate internaționale. Nu se reduce nici la înființarea unor instituții dacă acest gest fondator nu e dublat de o constantă și graduală umplere cu conținut a formei instituționale. În justiție e vorba, în mare măsură, de virtuți, de încredere, de tenacitate și capacitate de adaptare la nou, totodată. Profesiile juridice, mai cu seamă magistratura, au de făcut față și unei tensiuni specifice, care în zilele noastre cere un plus de suplețe. Conservatorismului intrinsec meșteșugului de a apăra un status quo consacrat legislativ, trebuie să i se adauge o bună așezare în dinamica fără precedent a lumii actuale. Trebuie oare să-l intereseze pe jurist, de pildă, sarabanda înnoirii tehnologice bazate pe „distrugere creatoare” (în termenii lui Joseph Schumpeter)? E util să-l intereseze capcanele exercitării puterii, reproductibile de la o epocă la alta, mai ales în formele sale patologice? Noi credem că da.
Multe lucruri sunt de spus, dar cu siguranță de importanța educației și a „setărilor” ce vin odată cu procesul de instruire nu se îndoiește nimeni. Problema nu este însă rezolvată câtă vreme unanimitățile declarative nu sunt dublate de o aplicare la firul ierbii, cât timp vorbim de sfinți, dar nu ratăm nicio deșertăciune.
Evenimentul de la Palatul Bánffy, organizat în perioada 1-2 noiembrie a.c. de Asociația JustOpen, în parteneriat cu Baroul Cluj și Camera Executorilor Judecătorești Cluj, propune participanților o perspectivă largă asupra modului în care se articulează dreptul românesc în peisajul juridic european.
În prima zi, dl Miclea va aduce argumente pentru nevoia înnoirilor în procesul educativ, inclusiv juridic, pe fondul modificărilor masive la nivel tehnologic și informațional. Psihologia ne poate ajuta să rescriem parametrii performanței în profesiile juridice, iar pentru asta sunt esențiale nu doar noi forme de învățare, ci și un nou „echipament” cognitiv.
Dintr-un unghi filosofic, convocând surse de cultură clasică, dar nu numai, dl Th. Paleologu ne va vorbi despre patologiile puterii. Fiindcă, nu-i așa?, ca putere în stat, justiția nu e scutită de propriile patologii, iar acestea pot fi sesizate uneori cu mai multă acuratețe de un ochi plasat în exteriorul arenei dreptului.
În ce-a de-a doua zi, vom profita de experiența din sânul puterilor executivă și legislativă a celor doi vorbitori. În timp ce dl S. Voinescu ne va schița o temă teoretică pasionantă, asupra căreia nu zăbovim îndeajuns – relația inevitabilă și uneori riscantă dintre ideologie și dreptul pozitiv -, dl V. Stoica va prezenta drumul dreptului românesc către o formulă coerentă, viabilă, specifică unei societăți deschise.
Aluzia la sintagma popperiană nu este întâmplătoare, tema depășind cadrul tehnic juridic și invitând la o analiză politico-filosofică a dreptului românesc actual.
Cumpără bilete – https://www.iabilet.ro/bilete-cluj-napoca-dreptul-romanesc-intre-suveranitate-si-armonizare-europeana-102274/