Sancțiunile economice – între eficiență și mit. Studiu de caz: Iran / 1 februarie 2025, Casa Paleologu

Casa Paleologu organizează

Sancțiunile economice – între eficiență și mit. Studiu de caz: Iran

1 februarie 2025

Salonul Casei Paleologu, Str. Armenească 34

Sancțiunile economice au apărut la sfârșitul Primului Război Mondial, ca alternativă la folosirea forței militare. Noua armă economică a fost folosită de Liga Națiunilor ca instrument împotriva statelor agresoare, iar până la sfârșitul războiul a devenit clar că sancțiunile urmau să devină o componentă permanentă a mecanismului coercitiv Occidental.

În cea mai mare parte a istoriei lor, sancțiunile economice au fost impuse fără ca impactul lor să fi fost atent studiat și analizat, în timp ce costurile umane au fost considerate drept colateralități acceptabile, iar cele politice drept marginale. Iranul este supus sancțiunilor americane foarte stricte și dure de mai bine de 40 de ani, cu un efect aparent redus în afară de împiedicarea dezvoltării economice a țării și adâncirea suspiciunii populare cu privire la valorile și intențiile americane.

Complexitatea acestor sancțiuni a facilitat menținerea Iranului pe lista statelor rebele (inamice), în detrimentul unor politici care să creeze un spațiu diplomatic și, eventual, a unei minime reciprocități privind securitatea regională. În acest curs vom analiza care sunt, în mod real, consecințele pedepsei economice și ale asediului unei națiuni, folosind drept studiu de caz regimul de sancțiuni impuse Republicii Islamice Iran.

* Membrii JURIDICE.ro beneficiază de acces la orice eveniment cultural organizat de Casa Paleologu, în limita unui voucher de 500 lei. Detalii aici!